Ahány nő, annyiféle test. És ahány féle test, annyiféle menstruációs ciklus. Ennek megfelelően nem létezhet az a vita, hogy melyik zero waste menstruációs eszköz a legjobb, hiszen mindenkinek más válik be. A lényeg, hogy használatukkal kiválthasd az egyszer használatos tampont és betétet.

A hulladékmentes menstruációs eszközök használata nem kényelmetlenebb és nem macerásabb, mint az eldobható társaiké. Nem is jelenti azt, hogy visszamegyünk az őskorba vagy a középkorba – akkor sokkal kényelmetlenebb eszközök álltak a nők rendelkezésére. Igaz, időbe telhet, mire megtalálod a testedhez és az életmódodhoz leginkább passzoló megoldást, de használatukkal nemcsak spórolhatsz, hanem jelentős mennyiségű szeméttől mented meg a bolygót, a pénztárcádat, valamint az egészségedet is véded.

 

A számok nyelvén a menstruációról

Ha tamponokról és betétekről van szó, akkor tulajdonképpen egyszer használatos, eldobható alternatívákról beszélünk. Ha a fürdőszobai szemeteskuka tartalmát elemzed azért, hogy lásd, mivel tudnád a kommunális hulladékot csökkenteni, hamar rájössz arra, hogy alternatív eszközökre lesz szükség.

Vegyünk mindent nagyon általánosan: ha egy nő 40 évig menstruál, és a ciklusa alatt 20 tampont használ el, az egy év alatt 240 darab eldobott tampont jelent. Egy élet során ez a szám 9600 darab egyszer használatos termék.

A tamponokból és betétekből egészen egyszerűen szemét lesz. Nem lehet őket újrafelhasználni, újrahasznosítani pláne nem, a benne található anyagok miatt nem bomlik le teljesen, hanem terheli a környezetet. A csomagolóanyagokról, műanyag applikátorokról nem is beszélve.

 

Nem mindegy, mennyibe kerül

A számok nyelve tulajdonképpen az is, mennyit költesz vagy spórolhatsz egy adott termékkel. Mintegy 4-5 doboz tampon árából be tudod szerezni az intimkelyhet, amely akár 10 évig is kiszolgál. A mosható betétek ára 2000 és 3000 forint között mozog. Egy ciklushoz 6-8 betétre lehet szükség, és minimum 5 évig biztosan tudod használni őket.

mennyivel olcsóbb az intimkehely mint a tampon vagy betét

Mi a további probléma az egyszer használatos eszközökkel?

Az eldobható termékek miatt keletkezett szemét csak az egyik dolog, ami miatt érdemes környezettudatos menstruációs eszközökre váltani. A másik nagyon komoly probléma, hogy az eldobható eszközök nem jelentik azt, hogy ezek egészségesebbek vagy biztonságosabbak rád nézve. A sterilitásnak ára van, amelyet a tested fizet meg. Az eldobható tamponok és betétek csomagolásán általában nem tüntetik fel, miből készülnek, milyen anyagokkal kezelték őket.

Az egyszer használatos betétek műanyagból készülnek, klórozással fehérítik őket, továbbá a zselét amit tartalmaznak túlnyomórészt kőolajszármazékokból (polietilén) állítják elő. A betétekben található zselékristályoknak köszönhető, hogy a menstruációs vér nem folyik ki ezekből a betétekből. Viszont ezekben jelentősen elszaporodhatnak a baktériumok, és még kellemetlen szagot is árasztanak.

A mosható betéteknél arra kell figyelni, hogy minősített textilből készüljenek (OEKO-TEX tanúsítvány vagy GOTS tanúsítvány), így biztosan a legtermészetesebb alapanyag érintkezik a bőröddel, ami nem okoz irritációt, kényelmes és puha érzetet biztosít. A betétbe beépített nedvszívó réteg előnye, hogy úgy zárja magába a folyadékot, hogy nem ad lehetőséget a baktériumok elszaporodására, így a kellemetlen szagok sem jellemzőek a mosható betét használata során.

A tamponok alapanyaga általában pamut, műselyem vagy a kettő keveréke. Gyártásuk során klórt, illatanyagot, felületaktív anyagokat és egyéb vegyi anyagokat is felhasználnak, a fehérítés során dioxin kerül beléjük, a nedvszívó képességüket pedig a polikarbonát növeli. A pamut alapanyaga, a gyapot az egyik legérzékenyebb haszonnövények közé tartozik, amelyet évente többször permeteznek gyomirtóval, rovarirtóval, gombairtóval.

tampon helyett intimkehely menstruációs kehely

A megfelelő intimkehely orvosi szilikonból készül (csak ilyet vásárolj, ez biztonságos az egészségedre nézve!), egészségesebb alternatívája a tamponnak, mivel a hüvelyi nedvességet nem szívja fel, csak a menstruációs vért gyűjti össze úgy, hogy az nem érintkezik a hüvely falával. Ennek köszönhetően nem maradnak fehérítővel kezelt műszál darabkák a hüvelyben, és a TSS (toxikus sokk szindróma) betegség előfordulása is szinte teljesen kizárható.

 

Környezettudatos menstruációs eszközök, amelyek az egészséged is óvják

A következő környezettudatos menstruációs eszközök használatát bátran ajánlom: környezetbarát, egészséges és hosszú távon pénztárcabarát verziókról van szó. Összességében azt tanácsolom, a legszimpatikusabb eszközt próbáld ki először, a vásárlás előtt pedig járd körbe minél jobban a témát.

 

Intimkehely

Az intimkehely vagy menstruációs kehely egy orvosi szilikonból készült tölcsérszerű eszköz, amelyet a tamponhoz hasonlóan a hüvelyben kell elhelyezni. Itt enyhe vákuumot képezve akár 10-12 órán keresztül is biztonságosan felfogja a menstruációs folyadékot.

fleurcup orvosi szilikon menstruációs kehely intimkehely két méret

„Amikor először olvastam a kelyhekről abszolút óckodás volt bennem, nem értettem, hogyan lehet jó, majd a megszokott termékekkel már annyi problémám adódott, hogy úgy gondoltam rosszabb nem lehet. Megrendeltem, s láss csodát, remekül bevált. Teljesen probléma mentesek így ‘azokanapok’, sokkal tisztább az egész. Meg kell tanulni kezelni, de aki akarja hamar megtanulja” – írta Andrea, miután megvásárolta és kipróbálta a webáruházban forgalmazott, általunk is kipróbált, tesztelt terméket. Itt egyébként több mint 50 véleményt olvashatsz arról, kinek hogyan vált be az eszköz.

így hajtsd össze az intimkelyhet

Az intimkehely egyébként nem mai találmány, már az 1930-as években szabadalmaztatták. Azaz az applikátoros tamponnal egy időben született, de akkor az eldobható verzió terjedt el, ami látszólag olcsóbb és sterilebb megoldást jelentett a nők számára. Ma már tudjuk, hogy az eldobható termékeknek árát a Földünk fizeti meg, a sterilitás pedig két bekezdéssel fentebb már szót ejtettem.

 

Az intimkehely vásárlásánál két nagyon fontos dologra figyelj:

  1. Kizárólag orvosi szilikonból készült terméket vásárolj – nálam természetesen ilyet vásárolhatsz csak.
  2. A megfelelő termék kiválasztása előtt ismerd meg jobban a tested és a ciklusod – négy lépéses útmutatómmal biztosan megtalálod a számodra tökéletes terméket.

 

Mosható betét

„Idén apró lépésekkel elkezdtem ‘zöldülni’, és amikor már magamtól is azt éreztem, hogy jesszus mennyi betét fogy egy évben, akkor döntöttem, hogy először lecserélem a tisztasági betéteket. Bevált! Nap végén folttisztító szappannal kezelem, beáztatom, aztán megy a mosásba, amikor odajutok. Puha, nem mozdul el, a patentnak hála szuperül össze lehet hajtani. Kezdő lépésnek csak ajánlom!” – írta nekünk Berta.

emilla mosható betétek

Ezek a mosható betétek ugyanis már nem olyanok, mint amire nagymamáink emlékeznek, akiknek megváltás volt az eldobható verzió. A bőrhöz érő felületük puha, OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező 100% pamut, ami lélegzik, így nyáron a nagy melegben sem lesz tőle fullasztó érzés használni. Megfelelően kezelve és mosva őket az élettartamuk 5 év is lehet, aminek a pénztárcád is örül. Használatuk egyszerű: hideg vizes öblítés után elegendő a fehérneműkkel együtt kimosnod őket. Részletes leírást a higiéniás termékeknél találsz.

mosható betét összepatentolt állapotban

Fontos, hogy a vásárlásnál ne csak a betét hosszát, hanem a szélességét is nézd (a leírásban szereplő szélesség a betét összepatentolt állapotára vonatkozik), így biztosan tökéletes terméket vásárolsz. Ha pedig túl keskenyet vásároltál, akkor sem kell megválnod tőle, használd a szárnyszélesítőt.

Mosható intimbetétet és a tartozékokat különböző méretben és mintával találsz a webshopban ide kattintva.

 

Mosható menstruációs bugyi

Magyarországon több készítőnél is kapható menstruációs bugyi, amely tulajdonképpen olyan, mint egy hétköznapi fehérnemű, amibe a mosható intim betétekhez is használt nedvszívó anyagot varrtak. Érdemes a termékeknél ellenőrizni, milyen alapanyagból készülnek, hogy biztosan bőrbarát textil érintkezik-e az intim területekkel.

Vannak, akik kényelmi szempontból választják az intim kehely mellé kiegészítő eszközként. De vannak, akik a kehely alternatívájaként döntenek mellette, és éjszakára vagy sportoláshoz használnak magasabb nedvszívó képességű menstruációs bugyikat, amelyek előnye, hogy megfelelő méret esetén egy millimétert sem mozdulnak el.

 

És ha nem válik be?

Ebben a cikkben minden információt megadtam, hogy a számodra lehető legjobb terméket válaszd, de elképzelhető, hogy elsőre nem a 100%-ban tökéletes eszközt vásároltad meg. Ez jelenthetne ráfizetést, de például az intimkelyhet megfelelő sterilizálás után el tudod adni vagy cserélni az erre létrehozott magyarországi Facebook-csoportok valamelyikében, vagy az aukciós oldalakon. A mosható betétet pedig kiegészítő eszközként tovább használhatod.
Egyre biztatlak: ha elsőre valami nem vált be, ne bizonytalanodj el! A tapasztalataim szerint szinte mindenki számára létezik jó megoldás, amivel – ha nem is nullára, de – jelentősen csökkentheti a menstruáció során keletkező szemetet.

 

Amikor a hulladékmentesség nem megoldás

Tudtad, hogy Magyarországon sok lány azért marad ki az iskolából, mert nem tudja megvásárolni az alapvető női higiéniás termékeket? Bár maga a jelenség régóta létezik itthon is, a menstruációs luxus vagy a menstruációs szegénység fogalma csak néhány évvel ezelőtt vált ismertté itthon több hazai kampánynak köszönhetően. Fontos kezdeményezés volt a Magyar Vöröskereszt Lányból nővé programja, amelynek keretében Békés megye két járásában fél évre elegendő betétet kaptak a felső tagozatos és középiskolás lányok. A legismertebb a #nemluxustaska kezdeményezés, amely rászoruló nők számára gyűjtött alapvető higiéniás eszközöket.

A kampány szakmai partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat volt, amelynek szakemberei összeállították azt a listát, amire a legnagyobb szükségük van a Magyarországon nehéz helyzetben élő nőknek. A gyűjtés során nem egyszer felmerült a kérdés, miért nem lehet az eldobható tampon és betét helyett alternatív eszközöket a csomagba tenni.

Mivel nem tudták előre, hova jut egy-egy megtömött táska, ezért egységcsomagok létrehozására volt szükség, amelyet a legrosszabb körülmények között élők igényeihez szabták. Számukra az egyszer használatos eszközök jelentenek igazi megoldást. Amikor nem megfelelőek a higiéniás körülmények a tampon kicseréléséhez sem, akkor a mosható betét, de az intimkehely sem jöhet szóba. Akiknél pedig a higiéniás körülmények megfelelőek lennének, számukra az alternatív, környezettudatos eszközök ára jelentheti az akadályt.

A menstruációs szegénység egyébként az egész világon probléma Nagy-Britanniától kezdve (innen származik az elnevezés is) egészen Indiáig. És nemcsak a hajléktalanokat érinti, hanem a nehezebb körülmények között élő nőket és fiatal, iskolás lányokat is. Több országban úgy enyhítették a problémát, hogy csökkentették vagy teljesen eltörölték a női higiéniás termékek általános forgalmi adóját.

 

Váltottál már? Oszd meg velem, neked melyik eszköz vált be!

Szerintem a menstruációról beszélni kell, mert természetes emberi működés, ami nem maradhat tabu a 21. században. Ha beszélünk róla, akkor kerülhetnek elő olyan témák, mint például a menstruációs szegénység, vagy az endometriózis. A tapasztalatok megosztása pedig egyben tanulás is – és nemcsak a hulladékmentességről. Ebben a témában benne van a tolerancia, a megértés és az elfogadás is.

Ha van tapasztalatod a hulladékmentes menstruációval kapcsolatban, oszd meg velem kommentben, vagy a Körforrás webshopban a női higiéniás termékek alatt. Sokat segíthetsz ezzel azoknak, akik csak most barátkoznak a témával.

Alaposan tájékozódnál a hulladékmentes menstruáció lehetőségeiről, és szeretnéd tudni hogyan csináld jól?

Hallgasd meg az 1 órás előadásomat a témáról, kattints ide: Hulladékmentes menstruáció.

hulladékmentes menstruáció előadás
0 0 votes
Article Rating