Barion Pixel

Bár a műanyagokkal kapcsolatos globális gondok mára már közbeszéd részévé váltak, ennek ellenére még mindig évről évre egyre több műanyagot állítunk elő. Ennek következtében egyre több lesz a hulladék is, amivel muszáj lenne kezdenünk valamit, bolygónk és saját egészségünk érdekében is.

Sajnos a világszerte előállított műanyagoknak továbbra is csak kis hányada kerül újrahasznosításra. 1950 és 2015 között megközelítőleg 4900 millió tonna hulladék keletkezett, ez a valaha gyártott összes műanyag 60%-a. Ennek nagy része lerakókra vagy a közvetlenül a természetbe jutott, 12%-át égetőműben égették el, és csak 9%-a került újrahasznosításra.

 

PET palack a kazánban

A műanyag hulladékok ártalmatlanítására leggyakrabban az égetés merül fel lehetséges válaszként. És itt nemcsak a nagy égetőművekre kell gondolni. A Föld népességének  harmada, 2,8 milliárd ember használ nyílt tüzet vagy egyszerű tűzhelyet főzésre és fűtésre, tüzelőanyagként sok más mellett mindenféle hulladékot is használva.
A WHO adatai szerint a légszennyezés miatt évente több mint 4 millió ember hal meg idő előtt légzési, keringési problémák, tüdőrák, stroke vagy tüdőgyulladás miatt. Az otthoni hulladékégetés Magyarországon is komoly környezetvédelmi probléma. Sajnos gyakori, hogy valaki a felhalmozódott háztartási műanyag hulladékát egyszerűen bedobja a kazánba vagy elégeti az udvaron.

Ezeknek a hulladékoknak az égetése során sokféle mérgező és rákkeltő hatású égéstermék keletkezik, például illékony szerves vegyületek, dioxionok (ezek például a PVC elégetésekor szabadulnak fel jelentős mennyiségben), és számottevő a fém – például higany, kadmium –  kibocsátás is. A fémek az égés során gázhalmazállapotba mennek át, majd újra lehűlve rárakódnak a porszemcsékre, amelyeken aztán nagy távolságokra eljuthatnak.

 

Az égetőművek sem tudnak mindent kiszűrni

Az égetőművekben nyilván sokkal ellenőrzöttebb körülmények között történik az égetés, és a módszer támogatói mindig elmondják, ily módon nem csak a hulladék mennyiségét csökkentjük, de még energiát is termelünk. Ezzel a módszerrel azonban, ha kisebb mennyiségben is, mintha szabad tűzön égetnénk el, de ugyanúgy kerülnek káros anyagok a levegőbe, mert nincs olyan tökéletes szűrő, ami mindent ki tudna szűrni. Az égetés során nagyon jelentős az üvegházhatású gázok kibocsátása, és a termelődő füstben egészségre káros anyagok is vannak.

Toxikus expozíció az égetőműből

Európában közel 500 égetőmű van, a keletkező műanyahulladék 41%-át ezekben égették el. Kínában 2016-ban 231 égetőmű volt, és 103 újabb megnyitását tervezték. Az égetőművek által kibocsátott káros anyagok között különböző fémeket, szerves gázokat, nitrogén-oxidokat, szén-monoxidot és port is kimutattak.
Az égetőművek közelében élők és ott dolgozók mindezen szennyező anyagok hatásainak tartósan ki vannak téve, akár úgy, hogy belélegzik a szennyezett levegőt, megmossák a kezüket a közeli tóban vagy úgy, hogy megeszik a közelben termesztett zöldségeket.

 

Az ultrafinom részecskék mindenhová eljutnak

A legnagyobb problémát az ultrafinom részecskék okozzák, amelyek átmérője kisebb, mint 100 nanométer, ezeket egyetlen szűrő sem tudja kiszűrni. Az ultrafinom részecskék eljuthatnak egészen a tüdőhólyagocskákig, ott gyulladást okozhatnak, illetve súlyosbíthatják a meglévő légzőszervi betegségeket.
Ezek a részecskék a tüdőhólyagocskákon át bekerülhetnek a véráramba és szívritmuszavarokat, érszűkületet okozhatnak. A vér által továbbszállított ultrafinom részecskék leginkább a májban halmozódnak fel, ahol májrákhoz is vezethetnek, de egy kutatás bizonyította, hogy az ultrafinom részecskék a méhlepényen keresztül a fejlődő magzatot is károsíthatják.
Egy korábbi kutatás szerint a belélegzett ultrafinom részecskék az orrüregből az agyba juthatnak, ahol összetételüktől függően többféle kárt okozhatnak, növelhetik például az agytumor és az Alzheimer-kór kockázatát.

 

Az újrahasznosítás veszélyei

A hulladékok ártalmatlanításának legjobb módszere az újrahasznosítás, de itt is lehetnek veszélyeztető tényezők. Egy közelmúltban végzett teszt során olyan termékeket vizsgáltak, amelyekben újrahasznosított elektronikai hulladékot is felhasználtak. A vizsgálat eredményei több termékben is kimutattak egy mérgező anyagcsoportot, a polibrómozott-difenil-étereket, amelyek a termékben újrafelhasznált elektronikai hulladékokból származnak. A 430 termékből 109 ilyet találtak, a legmagasabb koncentrációban a gyerekjátékokban, illetve konyhai eszközökben.
A polibrómozott-difenil-éterek megzavarják a pajzsmirigy működését és ezen keresztül befolyásolják az agy fejlődését és idegrendszeri károsodást okozhatnak, de a vegyületeket kapcsolatba hozták a hiperaktivitással és a figyelemzavarral is. A polibrómozott-difenil-éterek bizonyos típusait Európában teljesen betiltották, de a többi idetartozó vegyületet is szigorú korlátozások mellett lehet alkalmazni.

Az újrahasznosított műanyagok útépítésben való felhasználása egyre nagyobb szerepet kap az utóbbi időszakban. Bár ennek a módszernek a toxikus hatásairól keveset tudunk, a folyamatnak vannak olyan elemei, amelyek káros egészségügyi hatásai ismertek. Ilyen például, hogy bizonyos polimerekből hő hatására toxikus anyagok szabadulnak fel. Az is biztos, hogy az úttestbe beépített műanyagokból a járművek és az időjárás hatására mikroműanyagok jutnak a levegőbe, amelynek környezetre és az egészségre gyakorolt hatásairól még szintén keveset tudunk, mértékéről annál többet, ma már szinte a Föld minden pontján kimutatták azok jelenlétét.

Cikksorozatunkban sorra vettük a műanyagok életciklusának egyes állomásait, és azt, hogy ezek milyen veszélyt jelentenek egészségünkre.
A sorozat előző részeit itt találod:
1.)
Az olajkúttól a csővezetékig – a műanyagok már megszületésük előtt veszélyeztetik az egészségünket
2.)
Milyen hatással van a műanyagok előállítása az egészségünkre?
3.)
Az élelmiszerek csomagolásából veszélyes anyagok juthatnak a szervezetünkbe
4.)
Mikroműanyagok – láthatatlan ellenségek földön, vízben, levegőben

Forrás: Plastic & Health – The Hidden Costs of a Plastic Planet

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Vászonzsák csomag

(48 vásárlói értékelés)

5360 Ft 3860 Ft

Borza gyógynövényes szappan teafa olajjal – 100 g

(33 vásárlói értékelés)

1050 Ft

Equa üvegkulacs – 5,5 dl, Urban Jungle Magnolia

(3 vásárlói értékelés)

5290 Ft