A hűtőd olyan, mint a ruhásszekrényed, csak (jobb esetben 🙂 ) nem ruhákat tárolsz benne, hanem az ételeidet. Ez a hasonlat biztosan nem ért villámcsapásként, és valószínűleg nem sóhajtottál fel a képernyő előtt ülve meglepetten, hogy „ezt nem gondoltam volna”.

Ahogyan egy jól átgondolt, színek szerint rendezett, minimalista ruhásszekrényben válogatva élvezetesebb lehet a szettjeid összeállítása, úgy egy hasonló elvekre épített, alaposan megtervezett hűtőszekrénybe is nagyobb örömmel nyúlhatsz be főzés közben a hétvégi menüd alapanyagaiért.

Hogy miért? Mert a minimalista hűtőszekrény egyik nagy előnye, hogy harmóniát és letisztultságot sugároz, a polcai és fiókjai rendszerezettek és átláthatóak, így nem kell a műanyagzacskókba csomagolt salátákon és egyéb élelmiszereken keresztül, bozótharcosat játszva keresgélned a többi ételt.

De hogyan válhat átláthatóvá a hűtőd?

A nagyméretű műanyagok szárazföldi eredetű forrásai többek között az ételes és italos dobozok, a háztartási cikkek, a csomagolások (továbbá az építkezések és a turizmus).
Íme pár kiemelten fontos ok, hogy miért ne vásárolj műanyagba csomagolt, vagy folpackba csavart élelmiszert:

  • a műanyag hulladékok egyre nagyobb gondot okoznak globálisan: a Föld legeldugottabb pontjain is találkozhatsz nejlonzacskókkal vagy PET palackokkal;
  • „lebomlási” idejük több száz év lehet;
  • a műanyag élelmiszerek csomagolásából veszélyes anyagok juthatnak a szervezetünkbe;
  • gyártása és égetése is környezetterhelő, ezáltal veszélyezteti nem csak az emberi-, hanem a tágabb természeti környezetet is.

Olvass tovább a témában:

Ráadásul egy műanyag tasakokkal és dobozokkal teletömött hűtő nem nyújt túl kellemes látványt, nem igaz?

Azonban nem kell a konyhádba rohannod, és mindent kidobnod, ami nem környezetbarát alapanyagból készült a hulladékcsökkentés jegyében, hiszen ezzel csak fokozod a problémát! A legjobb, amit tehetsz, hogy a meglévő műanyag dobozaidat minél tovább használod. Hidd el, nem attól leszel kevésbé zero waste, ha megtartod, hanem azzal, ha meggondolatlanul a kukába dobod őket!

 

6 fontos lépés az átlátható, műanyagmentes hűtőszekrény felé vezető úton

 

1.) Tervezd meg a vásárlásod

A tudatos vásárlás a minimalizmus és a zero waste törekvés esszenciális alappillére. Készíts listát, mielőtt vásárolni indulsz, hogy valóban csak azokat az élelmiszereket szerezd be, amikre szükséged van. Amennyiben van a közeledben piac vagy termelő, igyekezz onnan beszerezni a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, és a szükséges élelmiszereket.

2.) Tárold hálós, légáteresztő vászonzsákokban a zöldségeket és gyümölcsöket

A hálós vászonzsákoknak nem csak a bevásárlás során veheted hasznát: jó szolgálatot tesznek a hűtőben is kiváló szellőzőképességük miatt, így bátran alkalmazd elsősorban a saláták és káposztafélék tárolásához.

 

3.) Jelöld ki, hogy melyik polcon mi kapjon helyet

Ahhoz, hogy átlátható legyen a hűtőszekrényed, elengedhetetlen a jól átgondolt és kidolgozott rendszer. Jelöld ki, hogy melyik polcra mi kerülhet: legyen olyan polcod, ahol csak a zöldségeket és gyümölcsöket tárolod; olyan, ahol csak a húsféléket; és olyan is, ahol a főtt ételeid kapnak helyet. A szabályokat te írod!

4.) Amit tudsz, tarts csatos- vagy befőttesüvegekben

A spárgát vagy a fűszernövényeket egy csokorban helyezd csatos üvegbe és önts alájuk vizet, majd tedd a hűtőszekrényed ajtajába lezáratlanul. Sokkal tovább maradnak így frissek, mintha csak simán bedobnád a hűtőszekrénybe.

Amennyiben vannak műanyag dobozaid, ne száműzd őket a hűtőből (és az otthonodból sem), feleslegesen ne vegyél üvegeket: az ételeid nagy része ezekben a dobozokban is kiválóan eláll!

 

5.) Vásárolj műanyagmentes élelmiszereket

Igyekezz kerülni bármilyen olyan élelmiszert, mely műanyagba van csomagolva, ezek szinte mindegyikét meg tudod vásárolni zöldségesnél, hentesnél vagy kisebb kereskedőnél kimérve.
Igyekezz minden bevásárlás során magaddal vinni a vászonzsákodat, vagy tárolódat, hogy elkerüld a műanyag zacskókat, hiszen egyre több helyen elfogadják őket.
Amennyiben mégis akadályokba ütköznél, ne keseredj el, s tedd meg a tőled telhető legtöbbet, hiszen már egy kis lépés is sokkal több, mint ha egyáltalán meg sem próbálnád.

 

6.) Háztartási- és alufólia helyett mondj igent a méhviaszos kendőre

A többnyire egyszer használatos háztartási- és alufólia helyett a méhviaszos kendők rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak, ezért szinte elengedhetetlen részét képezik a hulladékszegény háztartásnak, így a hűtőszekrénynek is. Belecsomagolhatod a sajtot, hogy minél tovább friss maradjon; takarhatod vele az edényeid tetejét; beboríthatod vele a szendvicsedet, de kiválóan alkalmas a feldarabolt, hamar barnuló ételek tárolására is, mint például az alma.

Ha nem csak a hűtőszekrényedet szeretnéd műanyagmentessé tenni, hanem az ételeidet is a zero waste jegyében fagyasztanád, ebben a korábbi cikkünkben remek tippeket találsz hozzá!

 

Vannak további ötleteid, vagy jól bevált műanyagmentes praktikáid? Oszd meg velünk hozzászólásban!

 

0 0 votes
Article Rating