A konyhai hulladékcsökkentés igen nehéz és nehezen megugorható feladatnak tűnhet, ha még csak most vágtál bele, azonban ha egyszerre csak egy területre fókuszálsz (jelen esetben a mosogató területére), könnyedén száműzheted a felesleges műanyagok egy részét a konyhádból. A következőkben adok 8 tippet arra, hogy a jövőben te is műanyagok nélkül mosogathass!

Tiszta edények, rend, hulladékmentes konyha. Hogyan érhető el mindez, ha körbenézve a mosogatód peremén elképzelhetetlennek találod a mosogatást a sárga-zöld dörzsi szivacs, a jól bevált műanyag mosogatókefe, vagy a műanyag flakonban kapható mosogatószer nélkül?

Amennyiben a fent említettek elfogytak, elhasználódtak, vagy megértek már a cserére, hidd el, nem nehéz helyettesíteni őket zero waste alternatívákkal!

8 hulladékmentes eszköz mosogatáshoz

 

1.) Luffa szivacs (a műanyag szivacs alternatívája)

A háztartásokban használatos szivacsok többsége sajnos műanyagból készül, amik nem bomlanak le és az újrahasznosításuk sem lehetséges, ezért élettartamuk végén hulladéklerakón végzik. Már amennyi marad belőlük, mivel mosogatás közben számtalan – akár mikroszkopikus méretű – műanyag részecske szakad le róluk, melyek a szennyvíztisztítók szűrőin könnyedén átjutva, bejutnak végül a természetes vizeinkbe.

A luffa szivacs tökéletes alternatívája a műanyag szivacsnak: megfelelő használat mellett akár fél évnél tovább is használhatod, élete végén pedig komposztálhatod!
További felhasználási módjairól korábban ebben a cikkben írtam: Luffa, a műanyag szivacs zero waste alternatívája

2.) Lószőrös, vagy növényi sörtéjű fanyelű mosogatókefe (a műanyag szivacs alternatívája)

Természetes sörtéből és fenntartható fából készült, komposztálható mosogatókefék, a mosogatószivacs hulladékmentes alternatívái.

A lószőr sörtéjű kefével a friss, könnyen eltávolítható szennyeződéseket moshatod le, valamint az érzékenyebb felületekhez (pl. porcelán, teflon) ajánlott; a növényi sörtés mosogatókefék a makacsabb szennyeződésekkel is elbírnak. A nyél használata elsősorban ekcémásoknak, illetve azoknak ajánlott, akik nem szeretnének a mosogatólébe mindig teljesen belenyúlni.

3.) Fanyelű, kókuszrost sörtéjű mosogatókefe (a fém dörzsi alternatívája)

A kókuszrost nagyon erős, ezért a durvább, makacsabb szennyeződésekhez tökéletesen alkalmazható, így kiválthatod vele a mosogató dörzsit.

Durva sörtéi miatt nem ajánlott teflonos, valamint olyan edényhez használni, amelynek a felülete könnyen sérül, karcolódik! Hosszú élettartamú, tartós termék, élete végén pedig komposztálhatod.

Annak érdekében, hogy minél tovább tudd használni, ügyelj rá, hogy ne ázzon feleslegesen vízben, amikor pedig épp nincs használatban, tedd olyan helyre, ahol ki tud száradni!

dörzsi mosogatókefe kókuszrost sörtékkel

4.) Házi mosogatórongy (a szivacskendő alternatívája)

Ha az ismerősi körödben van olyan, aki tud kötni, bátran kérd meg arra, hogy készítsen neked egy mosogatórongyot. A bolti, műanyag szivacskendőkkel ellentétben ezt akár évekig is használhatod, ha vigyázol rá: mosd ki rendszeresen a többi konyhai törlőkendővel együtt.

 

5.) Mosható törlőkendő (a papírtörlő alternatívája)

Ha elfogyott a papírtörlő, helyettesítsd a hulladékmentes, újrahasználható, tartós alternatívájával, a mosható törlőkendővel! Ezeket a törlőkendőket ugyanazokra a célokra alkalmazhatod, mint az egyszer használatos papírtörlőket és a kisebb konyhai szennyeződések eltávolításához használt műanyag szivacsokat.

Hulladékmentes mosogatószer alternatívák az edények, tányérok, evőeszközök, valamint a csaptelep és a mosogató tisztántartásához

 

6.) Házi mosogatószer

A bolti mosogatószerek többnyire műanyag flakonban kaphatóak, melyek miután kiürültek – ha nem szelektálhatóak – a kukába dobást követően vagy hulladéklerakóra kerülnek, és soha nem bomlanak le; vagy hulladékégetőbe kerülnek, és elégetik őket. Amennyiben szeretnéd a műanyag hulladékod mennyiségét csökkenteni (esetleg teljesen megszüntetni), remek lépés lehet, ha saját magad készíted el a mosogatószeredet. Ehhez mutatok is egy receptet!

Amire szükséged lesz:

 

Hogyan készítsd el:

  1. Vegyél elő egy sajtreszelőt és reszelj le nagyjából 3 evőkanálnyi mosószappant (vagy használj eleve mosószappan reszeléket). Ha többet sikerült lereszelned, arányosan növeld a többi összetevő mennyiségét.
  2. Melegítsd fel a vizet egy edényben (de ügyelj rá, hogy ne forrjon).
  3. Szórd bele a szappant, s ha megolvadt, húzd le a tűzhelyről.
  4. Ezután add hozzá a mosószódát és az illóolajat, s keverd addig, míg egy homogén gélt nem kapsz. Abban az esetben, ha csomóssá válik tegyél még hozzá vizet, s tedd vissza a tűzhelyre egy kicsit melegíteni, hogy az összetevők könnyebben összekeveredjenek.
  5. Ha úgy érzed nagyon becsomósodott a mosogatószer, egy botmixerrel segíthetsz a problémán.
  6. Ha kész vagy, tedd egy régi mosogatószeres flakonba vagy üvegbe, és használhatod is!

Azonban ha nincsen kedved, vagy időd elkészíteni a házi mosogatószert, készen is vásárolhatsz hulladék- és műanyagmentes mosogatószappant, ami a kezeidhez kíméletes, de az edényeken tapadt szennyeződésekkel hatékonyan elbánik. Biológiailag könnyedén lebomló, növényi alapú mosogatószer, ami nem terheli a környezetet. Ez a mosogatószappan ugyan szappan alapú, de tartalmaz bőrbarát gyümölcs-tenzidet is, ezért nem hagy foltot például a poharakon.

Illetve ami nekem még bevált mosogatáshoz, az a Marseille szappan, nekem ez az abszolút kedvencem.

mosogatószappan

7.) Mosogatógép tabletta

Az általában darabonként kis műanyag csomagolásba rejtett mosogatógép tablettákat is kiválthatod egy nagyon egyszerűen elkészíthető tablettával. Mutatom a receptet!

Amire szükséged lesz:

 

Hogyan készítsd el:

  1. Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat (mosószódát, szódabikarbónát, citromsavat, nátrium-perkarbonátot és a sót).
  2. Apránként, folyamatos kevergetés mellett spriccelj rá kevés vizet.
  3. Csepegtesd rá az illóolajat.
  4. Kanalazd egy jégkockatartóba a masszát és alaposan nyomkodd bele.
  5. Ha nagyon szétesne a keverék, adj hozzá még egy kis vizet.
  6. Hagyd egy éjszakán át száradni, majd tárold befőttesüvegben, vagy csatos üvegben.

Csakúgy, mint a WC tisztító bombánál, a mosogatógép tablettánál is megteheted, hogy elhagyod a formázást. Ez esetben a 4. lépésed az legyen, hogy a por állagú masszát átöntöd egy jól záródó edénybe, majd tárold naptól védett helyen, gyermekek elől elzárva. Használatakor egy kiskanállal adagold a szükséges mennyiséget közvetlenül a rekeszbe.

Ha nincs kedved, vagy időd elkészíteni házilag a mosogatógép tablettákat, készen is vásárolhatsz természetes összetételű mosogatógép port.

8.) Vízkőmentes és illatos mosogató

A műanyag flakonos általános tisztítószereknek is van egy szuper egyszerű, otthon is csukott szemmel elkészíthető alternatívája:

Használd mosogatás után úgy, hogy 1-2 teáskanállal teszel a mosogatóba, majd a luffa szivacsod segítségével átdörzsölöd vele a csaptelepet és a mosogatót is. Végül öblítsd le hideg vízzel, és töröld egy konyhai törlőkendővel szárazra a felületeket.

Amennyiben extra gyors megoldásra vágysz, szórj a mosogatóba egy kis citromsavat, engedj rá egy kis vizet, és dörzsöld át a csapot. Meglátod, nagyszerűen működik majd önmagában is!

 

Tetszettek a tippek? Van egy szuper recepted vagy praktikád, amit másoknak is megmutatnál? Írd meg hozzászólásban!

0 0 votes
Article Rating