Amennyiben már egy ideje kacérkodsz azzal a gondolattal, hogy természetes alternatívát keresel a dezodorodra, két lehetséges út áll előtted: ha nem igazán vagy a DIY híve, vásárolhatsz készen (krém)dezodort; ha azonban szeretsz az otthonodban kozmetikumokat készíteni, mindenképp olvass tovább!

Miért érdemes elgondolkodonod azon, hogy leváltsd az eddig megszokott dezodorod természetes dezodorra?

Melegben, testmozgás közben, vagy épp stresszhelyzetben a szervezet izzadni kezd, ami egy teljesen természetes és egészséges folyamat. A legtöbb dezodor azonban izzadásgátló alumíniumvegyületeket és esetenként hosszú távon mérgező összetevőket is tartalmaz.

Egy természetes krémdezodor mindamellett, hogy nem tartalmaz mérgező összetevőket (mint például az alumíniumvegyületek, a parabén, a kőolajszármazékok, a mesterséges színezék és illatanyagok, továbbá a szintetikus tartósítószer), nem gátolja meg az izzadást, csupán semlegesíti annak illatát az által, hogy nem engedi elszaporodni a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat. Mindezek mellett pedig ápolja az érintett bőrfelületet, megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását, valamint könnyen kimosható a ruhákból és nem veszi ki azok színét sem.

Csökkentheted az egyszer használatos műanyag hulladékaid mennyiségét akkor is, ha készen vásárolod és akkor is, ha saját magad készíted a természetes dezodort.

A drogériákban kapható dezodorok általában műanyag dobozban árusítják, amelyek életük végén – ha nem szelektálhatóak -, hulladéklerakóra vagy hulladékégetőbe kerülnek. Bármelyik opció is lép érvénybe, mindkettő súlyosan környezetkárosító: előbbi például azért, mert maga a műanyag soha nem bomlik le; utóbbi pedig azért, mert az égetéssel – többek között – egészség- és környezetkárosító füst kerül a levegőbe.

A természetbe kikerülő műanyag környezetre gyakorolt hatása többféle lehet:

  • élőhelyeket pusztíthat;
  • alternatív élőhelyet és táptalajt biztosíthat az élőlények megtelepedéséhez;
  • valamint az élőlények lenyelhetik, ezáltal elpusztulhatnak a műanyagoktól.

Olvass tovább a témában:

·    Műanyagok: a tengerek szennyezői

·    Az olajkúttól a csővezetékig – a műanyagok már megszületésük előtt veszélyeztetik az egészségünket

·    Milyen hatással van a műanyagok előállítása az egészségünkre?

Hidd el, apró dolognak tűnhet, mégis kiváló lépés lehet a zero waste életmód felé vezető úton, ha lecseréled a dezodorod!

 

A fent említettek mellett pedig nem ejtettünk még szót arról, hogy:

  • a dezodorod illatának intenzitását, valamint magát az illatot is te magad szabhatod meg;
  • variálhatod vagy helyettesítheted az alapanyagokat, aszerint, hogy érzékeny vagy-e egy összetevőre.

És ha már ez utóbbinál járunk: a természetes dezodorok sem valóak mindenkinek, ugyanis a szódabikarbónát tartalmazó dezodorokra sokan lehetnek érzékenyek. Ha azt tapasztalod, hogy bőrpírt, irritációt okoz a szódabikarbónát tartalmazó krémdezodor használata, akkor a legjobb, ha inkább elajándékozod valakinek, akinek kevésbé érzékeny a bőre.

⁠Helyette válassz cink-oxid tartalmú változatot, ami a szódabikarbónánál kíméletesebben előzi meg a kellemetlen szagok kialakulását.⁠ A cink-oxid még a legérzékenyebb bőrt sem irritálja, így joggal ez a babakenőcsök, a hintőporok alapanyaga is.

Mikor először próbálod ki a természetes dezodorokat, számíthatsz egy “méregtelenítő” periódusra, amely akár 2 hétig is eltarthat, és tapasztalhatsz némi bőrpírt, vagy testszagot is. Hogy könnyebb legyen az átállás, eleinte használd egyik nap a régi dezodorod, másnap pedig az új, természetes verziót. Semmiképp ne ijedj meg, ha valami nem válik be elsőre: légy türelmes, hiszen egy ilyen átállás, továbbá a megfelelő termék megtalálása nem mindig egyszerű dolog!

Amennyiben nem szeretnéd készen vásárolni a dezodorodat, mutatunk egy percek alatt elkészíthető receptet, melynek alapanyagait könnyedén be tudod szerezni élelmiszerboltokban, drogériákban, vagy akár a Hulladékmentes.hu webshopban is.

Otthoni készítés esetén végezz allergiatesztet, hogy megtudd, érzékeny vagy-e valamelyik összetevőre: ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, ha az alapanyagok valamelyikéből egy kis mennyiséget a csuklódra kensz (kivéve az illóolajokat, ezeket hígítatlanul soha ne kend a bőrödre). Ha bármilyen reakciót tapasztalsz a bőrödön – piros foltok, viszketés, kiütés – válassz más alapanyagot, vagy receptet.

 

Teafás-levendulás dezodor

Amire szükséged lesz:

Miért pont ezeket az alapanyagokat használd?

  • A kókuszvaj zsírsavjai baktérium és gombaölő hatásúak, hatékonyan pusztítják el a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat.
  • A szódabikarbóna megannyi előnyös tulajdonsága mellett természetesen csökkenti az izzadást és megakadályozza a kellemetlen szagokért felelős baktériumok elszaporodását.
  • A fehér agyag, más néven kaolin az egyik legtisztább agyag. Száraz, érzékeny bőr esetén is kiválóan használható. Az agyag biztosítja bőrünk rugalmasságát, valamint jótékonyan hat a túlzott faggyútermelődésre is. Elpusztítja a gombákat, baktériumokat, vírusokat (ezért gyulladások, fertőzések, pattanásos, aknés bőr kezelésében is hatékony társ lehet).
  • A teafaolaj antiszeptikus hatású, így kiválóan megakadályozza a baktériumok és gombák elszaporodását, megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását a dezodor használata során.
  • A levendula illóolaj nyugtató, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő antiallergén és sebgyógyító hatást ajándékoz a dezodornak.

Így készítsd el!

1.) Egy közepes méretű tálban keverd össze a szódabikarbónát és a fehér agyagot.

2.) Add hozzá a megolvasztott kókuszolajhoz.

3.) Keverd addig, amíg egy homogén masszát nem kapsz.

4.) Csepegtesd hozzá az illóolajokat.

5.) Ha kész vagy, öntsd tetszőleges tégely(ek)be.

6.) Használatkor egy borsónyi mennyiséget vigyél fel a megtisztított bőrfelületre, vékonyan oszlasd el és hagyd megszáradni.

7.) Tárold hűvös helyen!

 

Jó, ha tudod: melegen folyékonyabb, lágyabb a massza állaga, de ha kihűlt, újra keményebbé fog válni.

 

Máshogy készítenéd? Van olyan recepted, amit szívesen megmutatnál másoknak is? Bátran írd meg nekünk kommentben!

 

0 0 votes
Article Rating