Barion Pixel

A nyár a szabadtéri programok, kerti sütögetések és a piknikek időszaka, s mi sem jobb ilyenkor, mint a saját magad által készített ételekkel és nasikkal kínálni a barátaidat, családtagjaidat. Azonban ezeket az ételeket fontos, hogy higiénikusan és jól be tudd csomagolni azért, hogy a bogarak és egyéb rovarok elkerüljék őket, vagy csak szimplán ne morzsáljanak a táskádba. Ilyenkor lehet, hogy automatikusan az alufólia és a folpack után nyúlsz, de hidd el, ezeken túl is vannak lehetőségek. Mutatunk 6 remek tippet, hogyan tárold vagy takard le ételeidet, italaidat környezetbarát és hulladékszegény módon.

 

1.) Tál a tányéron – tányér a tálon

Rögtön az első tippünk egyben a világ legegyszerűbb megoldása is: a grillsütögetések alkalmával a tányérra rakott húsokat, zöldségeket, sajtokat fedd le egy nagyobb tállal. Amellett, hogy tovább melegek maradnak az ételek, illetve nem szállnak rá rovarok, teljesen hulladékmentesen oldottad meg dolgot. Se alufólia, se folpack!

 

2.) Tárolóedények: üveg és műanyag

Igen, jól olvastad: műanyag. Arra biztatunk, hogy bátran használd a műanyag tárolóedényeidet, melyeket az évek során beszereztél a háztartásodba. Semmiképp ne dobd ki őket a hulladékmentes életmód jegyében, ugyanis pont ezzel ártanál többet a környezetünknek. A meglévő műanyag edényeidben remekül tárolhatod a nasikat, magvakat és a főtt ételeidet, de ha a jövőben mégis vásárolnod kell egy-egy új tárolót, igyekezz inkább üveg vagy pyrex edényeket beszerezni, melyeket ugyan arra tudsz használni, mint a műanyag társaikat.

3.) Méhviaszos kendők

A méhviasz vízlepergető és baktériumölő hatású, ezért egy ilyen viaszos kendő tökéletesen alkalmazható élelmiszerek tárolására, és azok frissen tartására.

Hogyan használd? A kezed melegétől pillanatok alatt jól formázhatóvá válik, és könnyedén felveszi az edény, vagy az élelmiszer formáját. Tarthatsz benne zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, szendvicset, pékárut, rágcsát, de az ételt tartalmazó edényeket is lefedheted vele. Használhatod a hűtőben és a fagyasztóban is.

A méhviasz a kézmelegtől kicsit ragadóssá válik, ennek köszönhetően az összeérő felületeket jól összetartja, alakja a következő kicsomagolásig változatlan marad.

Fontos, hogy ha utazáskor használod, mert például szendvicset viszel benne magaddal, akkor ügyelj arra, hogy ne tedd ki extra hőhatásnak, közvetlen napfénynek (például ne hagyd a napon lévő autóban, táskában), mert a viasz kiolvadhat belőle.

Egyes zöldségek, mint a sárgarépa, paradicsom, cékla, paprika elszínezhetik a méhviaszos kendőt, a további használhatóságot azonban ez nem befolyásolja.

Mit NE csomagolj bele? Forró étel, nyers hús, hal és folyadék tárolására nem alkalmas, valamint célszerű kerülni az alkohollal való érintkezést is.

A méhviaszos kendő élettartama a használat gyakoriságától és gondosságától függően várhatóan egy év, ezt követően pedig komposztálható.

4.) Vegán viaszos kendők

Hasonlóan a méhviaszos kendőhöz, a vegán viaszos kendőket is ételek tárolására vagy edényeid lefedésére használhatod. Ezek a kendők 100% növényi viasszal vannak átitatva, így ha allergiás vagy a mézre, vagy a pollenre, illetve vegán vagy, remek megoldás lehet számodra.

 

5.) Szendvicskendő vagy textilszalvéta

Ha naponta csomagolsz tízórait, uzsonnát vagy szendvicset, nagyon jó hasznát veheted egy környezetbarát szendvicskendőnek vagy textilszalvétának, ugyanis számtalanszor felhasználhatod őket, hűtőben való tároláshoz is megfelelnek, valamint mosógépben is kimoshatod őket.

Mindkettőt megvásárolhatod készen, azonban ha ügyes vagy, te magad is varrhatsz egyet például lenvászonból.

 

6.) Vászonzsák

A vászontáskák és zsinóros vászonzsákok a műanyag zacskók zero waste, műanyagmentes alternatívái. A hulladékmentes életmód alapvető, tartós eszközei közé tartoznak, használatukkal könnyedén elkerülheted az egyszer használatos műanyag és papír csomagolásokat. A kisebb zsinóros vászonzsákokban tárolhatsz magvakat, nasikat, ropogtatnivalókat, míg a nagyobb táskákban helyet kaphatnak a gyümölcsök és tárolóedényeid.

Vannak egyéb tippjeid, praktikáid? Oszd meg velünk kommentben, hogy mások is tanulhassanak belőle!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Méhviaszos kendő – kis méret

(2 vásárlói értékelés)

820 Ft

Hálós vászonzsák összehúzható zsinórral

(16 vásárlói értékelés)

1990 Ft

BlessYou kék textilszalvéta szett (lenvászon)

(1 vásárlói értékelés)

3070 Ft