Barion Pixel

A Műanyagmentes Július nemcsak az egyszer használatos és szabad szemmel is jól látható műanyagokról szól. A mikroműanyagok ott vannak a földön, a vízben, a levegőben – és a kozmetikumokban is. Mit kell tudnod a mikrogyöngyökről? Hogyan ismerd fel, majd kerüld el őket? Milyen kozmetikumok használatát javasoljuk? Ebben a cikkben minden kérdésre választ kapsz.

 

Mikroműanyagok a kozmetikumokban

A mikroműanyagok 5 milliméternél kisebb műanyag darabkák, amelyeknek két fajtáját különböztetjük meg: az elsődleges és a másodlagos mikroműanyagokat. A kettő között a keletkezés módja a legnagyobb különbség.

Az elsődleges mikroműanyagokat maga az ipar gyártja apróra és nyersanyagként használják őket. A kis részecskék vagy granulátumok alapanyagként szolgálnak a műanyaggyártáshoz, vagy kozmetikai termékek, tisztítószerek és egyéb termékek összetevőjeként.

Elsődleges mikroműanyagok a kozmetikai termékekben.

A másodlagos mikroműanyagok nem szánt szándékkal keletkeznek, hanem a nagyobb műanyag vagy műanyagot tartalmazó tárgyak lebomlásakor, például az UV-sugárzás, dörzsölődés, vagy egyéb fizikai hatások hatására. A másodlagos mikroműanyagok csoportjába tartoznak például a ruháinkból kiszakadó mikroszálak.

A kozmetikai ipar termékeiben elsődleges mikroműanyagok találhatók. Alkalmaznak egyrészt mikroműanyag-részecskéket, mikrogyöngyöket, amelyek átmérője legfeljebb 1 milliméter. Illetve megtalálhatók a termékekben a félszilárd vagy folyékony szintetikus polimerek is. Feladatuk többféle: töltőanyagként hasznosulnak, tisztító, hámlasztó szerepük van vagy különleges ragyogást adnak a bőrünknek.

 

Mi a baj a mikroműanyaggal?

A kozmetikai iparban használtakat úgy tervezték, hogy ne is tulajdoníts nekik különösebb jelentőséget, csak a pozitív hatásukat vedd észre, és a használat után ne találkozz velük. A legtöbb eltűnik a lefolyóban, amivel csak az a baj, hogy aprócska méretük miatt a víztisztító szűrőrendszerek nem képesek megállítani őket, és egyenesen a természetes vizekbe jutnak. A vízbe kerülve komoly gondot okoznak, mert a kisebb tengeri élőlények tápláléknak hiszik őket, a műanyag felhalmozódik a szervezetükben, amely gyulladást okozhat, és el is pusztulhatnak miatta.

És ha ez nem volna elég: a mikroműanyagokhoz szívesen tapadnak az óceánokban lévő vegyi anyagok, többek között az úgynevezett POP-ok is. Ezek a környezetben tartósan megmaradó (perzisztens) szerves szennyező anyagok, amelyek a mikroműanyagokkal együtt bekerülnek a táplálékláncba. És ha belegondolsz abba, hogy a tápláléklánc csúcsa az ember, akkor nem nehéz következtetni arra sem, hogy valószínűleg ilyen anyagokat mi is nap mint nap fogyasztunk.

 

Milyen kozmetikumokban találhatók mikrogyöngyök?

A szilárd mikrogyöngyöknek csiszoló, dörzsölő hatása van, emiatt többek között bőrradírokban, fogkrémekben, tusfürdőkben vannak jelen. Néha láthatod is a kis granulátumokat.

Szabad szemmel látható műanyag granulátumok (mikrogyöngyök) a kozmetikumban.

A többi szilárd mikroműanyag, illetve a félszilárd és folyékony polimerek, folyékony műanyagok azonban nem láthatóak az emberi szem számára. Ezeket azért használják, mert ezek gondoskodnak arról, hogy a fedő hatású kozmetikumokat, mint az alapozó vagy a színes dekorkozmetikumok, gyönyörűen el lehessen dolgozni, szépen és egyenletesen el tudd oszlatni a bőrödön. De nem kell ehhez színes kozmetikum sem, hiszen például a golyós dezodorokban is megtalálhatók, ezért lehet kényelmesen és könnyedén felkenni a terméket a bőrre, egészen egyszerűen jó érzés lesz használni.

Nem is gondolnád, de a samponokban is jelen vannak azért, hogy védőréteget alakítsanak ki a hajszálakon, így megkönnyítve a tincsek kifésülését. A hidratáló krémekben pedig azért vannak jelen, mert rugalmas érzést biztosítanak a bőr számára. Ezek után tényleg félelmetes belegondolni abba, hogy ezek a láthatatlan nanorészecskék vajon mennyire épülnek be a szervezetünkbe.

Ha össze kellene foglalni, mi mindenben vannak jelen, a válasz egyszerű, szinte mindenben:

 • bőrradírozókban,
 • arclemosókban,
 • rúzsokban,
 • alapozókban,
 • fogkrémekben,
 • hidratáló krémekben,
 • ajakbalzsamokban,
 • körömlakkokban,
 • púderekben.

 

Így ismerd fel a mikrogyöngyöket!

A mikroműanyagokat nem nehéz felismerni, elég csak megnézni az összetevők listáját. Ezt tedd meg akkor is, ha úgy gondolod, lehetetlen dolog, hogy mikroműanyagot tartalmazzon az adott termék, ugyanis több száz olyan összetevő létezik, amely tulajdonképpen mikroműanyagot jelöl.

A Beat the Microbead oldal az egyik legátfogóbb forrás a témában, érdemes követni a tevékenységüket. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) korlátozási javaslatai, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és egy független európai környezetvédelmi tanácsadó cég (Tauw) segítségével összeállítottak több listát is, amely segíhet. A vörös listájukat érdemes böngészni, ha kíváncsi vagy, milyen összetevők jelentik a kozmetikumok esetében, hogy mikroműanyagról van szó.

A kozmetikumokban leggyakrabban előforduló mikroműanyagok a következők:

 • polietilén (polyethylene – PE),
 • polipropilén (polypropylene – PP),
 • polietilén-tereftalát (poly-e-terephthalate – PET),
 • polimetil-metakrilát (polymethyl methacrylate – PMMA).

De hogy ne kelljen még ezt is fejben tartani elég az is, ha annyit megjegyzel: a legközelebbi vásárlás során nézd meg, hogy van-e az összetevők között “poli”-val, vagy “poly”-val kezdődő szó!

 

Hogyan kerüld el a mikrogyöngyöket tartalmazó kozmetikumokat?

Több módszert is tudunk ajánlani arra, hogy elkerüld azokat a kozmetikumokat, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak.

 

1.) Egyszerűsíts!

Nézd végig, hány különböző termék sorakozik a fürdőszobában, majd tedd fel magadnak a kérdést: biztosan szükséged van ennyi mindenre? Biztosan kell ennyi tusfürdő, ráadásul három különböző illatban? Biztosan szükség van hajtőemelőre, samponra, balzsamra, hajápoló olajra és hajvégápolóra is egyetlen hajmosáshoz? Elképzelhető, hogy csak a reklámok túlzott ígérete vagy a csomagolás miatt vettél több terméket, mint amennyire valójában szükséged van?

Első lépésként csökkentsd a fürdőszobádban lévő termékek számát. Használd el, amid van, de ne vásárolj ugyanannyit belőlük. Ezzel nemcsak a túlfogyasztás elleni küzdelmet segíted, de megkönnyíted a saját dolgodat is, hiszen kevesebb termék összetevőinek listáját (INCI) kell ellenőrizni innentől kezdve.

 

2.) Kerüld a mikroműanyagot tartalmazó kozmetikumokat!

Ha nem csak az a fontos számodra, hogy a készítmény ne tartalmazzon mikroműanyagokat, de szívesen támogatod a hazai manufaktúrákat is, akkor garantáltan mikroműanyag-mentes, magyar fogkrémet, ajakápolót, testápolót találsz a webáruházunkban. Ezek a termékek kevésbé ismert bőrirritáló összetevőket sem tartalmaznak, kipróbáltak, nyugodt szívvel ajánljuk őket.

 

3.) Készítsd el, amit tudsz!

Bizonyos kozmetikumok és termékek elkészítését, mint a napozó krém vagy az alkoholos kézfertőtlenítő, mindenképp érdemes a szakemberekre bízni, aminek okairól korábban ezekben a cikkekben részletesen írtunk már:

Léteznek azonban olyan egyszerű kozmetikumok, amelyeket te is el tudsz készíteni, mert nem kellenek hozzá laboratóriumi körülmények. Ilyen például a teafaolajjal készült szájvíz vagy gyulladáscsökkentő arctisztító, de a kávézacc felhasználásával készített arcmaszkok is. Mindig válasz hozzájuk tiszta, magas minőségű, természetes alapanyagokat, mert csak így lesznek igazán hatékonyak.

 

Ha eddig még nem tetted, akkor most menj ki a fürdőszobába, és nézd át a kozmetikumaidat! Vannak olyan kozmetikumaid otthon, amik tartalmaznak mikroműanyagokat? Van, amin nagyon meglepődtél? Ha igen, írd meg nekünk kommentben!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Borza kéz- és testápoló sheavajjal – levendulás körömvirágos kamillás, 75 ml

(8 vásárlói értékelés)

1050 Ft

Napvirág napozó krém

(13 vásárlói értékelés)

2790 Ft

Fleur De Lin szilárd sampon

(117 vásárlói értékelés)

3590 Ft

Napvirág fogkrém – fahéjas citrom, 60 g

(24 vásárlói értékelés)

2790 Ft

Borza himalája sós szappan

(4 vásárlói értékelés)

1050 Ft

BoHo fekete szempillaspirál – Volume & Green, 5 ml

(10 vásárlói értékelés)

3830 Ft

BoHo körömlakk – púderrózsaszín, VAO22

(1 vásárlói értékelés)

1970 Ft

BoHo korrektor – világos bézs, COR02

(2 vásárlói értékelés)

3140 Ft

BoHo ajakrúzs – tulipán, RAL106

(2 vásárlói értékelés)

2960 Ft