Barion Pixel

Tudtad, hogy a lufieregetés vagy úgy általában a lufik használata állatok százainak okozza halálát? Ami egyszer felmegy szemet gyönyörködtető látványként, az le is fog jönni, szemét formájában. A vizeslufik sem jelentenek kivételt: bár ezek nem szállnak fel az égre, mégis szennyezik a környezetünket.

A lufik többségének anyaga ma már latexből készül, ami néhány hónap alatt képes lebomlani, ez az idő azonban pont elegendő ahhoz, hogy egy állat belepusztuljon abba, ha elfogyasztja, mivel eltömíti az emésztőrendszerét.

A lufi mellett a másik gondot a madzag tudja még okozni, amibe könnyen belegabalyodhatnak például a madarak. Ráadásul tipikusan nem lebomló anyagból készülnek, így a környezetre jelentett terhelésük még magasabb is, mint magáé a lufié.

Kép forrása: ballonsblow.org

Legközelebb mondj nemet a lufikra, és keress környezetbarát alternatívát, a nyári hónapok alkalmával pedig készítsd el a saját horgolt vizeslufidat, ami remek alternatívája lehet az egyszer használatos vízibombáknak! A recept Tammy Logantől származik, mutatjuk hogyan készítsd el, lépésről lépésre!

 

De miért jobbak a horgolt lufik?

Elsősorban a fent említett okok mellett azért jó, ha te magad készíted el a vizeslufikat, mert költséghatékonyak és újrahasználhatóak, így évekig az otthonodban maradnak majd.

Vízzel való megtöltésük sem tart sokáig, hiszen másodpercek alatt megszívják magukat, szemben a bolti vízibombákkal, melyeket percekig kell tölteni a csap mellett állva.

Nem utolsó sorban pedig azért hasznosak, mert használatuk után nem kell takarítani, és felesleges hulladékod sincs.

Szóval miért is ne próbálnád ki? 

 

Hogyan készítsd el, mire lesz szükséged?

Ahhoz, hogy elkészítsd némi horgolási ismeretre, horgoláshoz szükséges eszközökre, valamint 100% pamut, vagy 100% gyapjú fonalra lesz szükséged.

Ha nincsenek meg az ismereteid, akkor kérd meg anyukádat, nagymamádat, vagy bármelyik horgolni szerető ismerősödet, biztosan elkészítik neked.

Íme az útmutató, hogyan készül a horgolt lufi:

Először csinálj egy mágikus kört (más néven varázs kört)

1.sor: a mágikus körben 6 rövid pálca

2.sor: szaporítás 6x = 12 rövid pálca

3-4.sor: 1 rövid pálca, szaporítás 6x = 18 rövid pálca

5.sor: 5 rövid pálca, szaporítás 3x = 21 rövid pálca

6-7 sor: 21 rövid pálca

8.sor: 5 rövid pálca, fogyasztás 3x = 18 rövid pálca

9.sor: 4 rövid pálca, fogyasztás 3x = 15 rövid pálca

10.sor: 3 rövid pálca, fogyasztás 3x = 12 rövid pálca

11.sor: 2 rövid pálca, fogyasztás 3x = 9 rövid pálca

12.sor: 1 rövid pálca, fogyasztás 3X = 6 rövid pálca

13.sor: szaporítás 6x = 12 rövid pálca

A lufi tetején végül varrd össze.

 

A vízibomba végleges méretét befolyásolja a fonal és a tű mérete: ha nagyobbat szeretnél, növeld a sorok számát.

Ha először horgolsz, és nem sikerülnek tökéletesre a lufik, ne keseredj el, hiszen a gyerekeknek a szépséghiba nagy valószínűséggel fel sem fog tűnni, legjobb esetben úgyis csak földhöz fogják majd vágni a lufikat. 😉

Hogyan használjátok a “lufikat”?

Egy nagyobb tálat tölts meg langyos vízzel, majd áztassátok bele a kész lufikat. Amikor kicsit megszívták magukat, add a gyerekeknek. Ne aggódj amiatt, ha egymásnak dobják, nem fájdalmas: nagyjából olyan érzés, mintha egy vizes szivacsot dobnának egymáshoz.

Használat után tisztítsd meg a szennyeződésektől, szárítsd meg, és tárold nedvességtől védett helyen.

 

Elkészítetted, használjátok, és bevált? Esetleg más környezetbarát alternatívát is ismersz? Írd meg nekünk kommentben, hogy mások is tanulhassanak belőle!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Napvirág napozó krém

(13 vásárlói értékelés)

2790 Ft

Napvirág napozás utáni krém

(6 vásárlói értékelés)

2790 Ft

Lenzsinór csomagoláshoz és étkezéshez, piros-fehér 120 m (élelmiszerbiztos)

(4 vásárlói értékelés)

2150 Ft