Barion Pixel

Számodra mi a legfontosabb szempont egy tisztítószer kiválasztásakor? Legyen hulladékszegény, környezetbarát? Fontosnak tartod, hogy hatásos legyen és egyben jó illatú is? Az meg már hab a tortán, ha mindezek mellett még olcsó is, és az otthonod minden helyiségében (esetleg felületén) használhatod?

Ha mindenre egy nagy igennel válaszoltál, olvass tovább, s készíts fillérekből saját, univerzális tisztítószert receptjeink segítségével.

A konyha, a fürdőszoba, a nappali és a különböző felületek (csak hogy néhányat említsünk: tükör, üveg, konyhapult) tisztántartása nem egyszerű feladat. A gyártók rengeteg terméket kínálnak, hogy az otthonunk ragyogjon, de fontold meg a kérdést: valóban szükséges minden helyiség minden felületére különböző tisztítószert használnod?

A válaszunk egyértelműen nem, ugyanis azzal, ha különböző vegyszereket halmozol fel, nem csak az probléma, hogy sok pénzt költesz el, hanem az is, hogy rengeteg hulladékot termelsz vele. Gondolj csak bele, hogy hány műanyag flakon sorakozik a konyhapult alatt, vagy a fürdőszobai tisztítószeres szekrényben?

Ráadásul a fent említett problémák csak az érem egyik oldalát képviselik: nézd át a tisztítószerek címkéjén az összetevők listáját. Egy rakás tisztítószer hatóanyaga például a nátrium-hipoklorit, a nátriumhidroxid, vagy a hidrogén-peroxid, melyek nem csak a környezetet, a szervezetedet is feleslegesen terhelik.

De a többi alapanyag sem épp egészséges: általában irritálóak, egészségügyi kockázatot jelentenek (pl. rákkeltő hatásúak), vagy károsak az élővizekre.

Lehetőség szerint az alábbiakat igyekezz kerülni:

 • mesterséges színezékek és illatanyagok
 • kőolajszármazékok
 • parabének
 • szulfátok
 • formaldehid
 • EDTA
 • 1,4 dioxán
 • SLS
 • PEG-ek
 • optikai fehérítők és klór
 • ftalátok
 • szintetikus adalékanyagok

Ha belevágtál a műanyagmentes júliusba, s ennek hatására úgy döntöttél, hogy nem állsz meg július végén, és szeretnél a jövőben környezettudatosabban élni, remek lépés lehet, ha fent említett szereket kiváltod házilag készült, környezetbarát tisztítószerekkel. 

De hogyan kezdj bele?

Az eddig használt tisztítószerek maradékát használd el, de légy óvatos! Mindig vegyél fel kesztyűt, a szerek ne érintkezzenek a bőröddel, továbbá igyekezz alaposan kiszellőztetni a helyiséget, ahol alkalmazod őket.

A jövőben ha teheted kerüld a boltok polcain található káros összetevőjű tisztítószereket, s már most kezdj el ismerkedni a vegyszermentes és természetes tisztítószerekkel.

Hidd el nem nagy ördöngösség elkészíteni a házi tisztítószereket, amennyiben tisztában vagy vele, hogy mi mire lesz jó. A következőkben segítünk megismerkedni azokkal az anyagokkal, amelyek biztosan előkerülhetnek majd a receptünkben.

 

Nézzük a listát, hogy mire lehet szükséged, és miért:

Szódabikarbóna: Tökéletesen használható zsíroldásra, fürdőszobai- és konyhai tisztításra (csempe, sütő, stb.), italok által okozott foltok eltávolítására és szagtalanításra. Ezen felül általános tisztítószerként is alkalmazhatod, ha meleg vízzel sűrű pépet készítesz belőle, és azzal súrolod át a tisztítandó felületet.

Citromsav vagy ecet: A citromsav természetes, környezetbarát vízkő- és rozsdaoldó tulajdonsággal bíró gyenge sav. Általánosságban mindenre alkalmazható, amire az ecet is, viszont az ecettel ellentétben a citromsavval szagtalanul takaríthatsz, vagy vízkőtelenítheted például a kávé, vagy teafőződet is. Az ecettel ellentétben szinte bármilyen felületen használhatod vízkőmentesítésre (márványfelületekhez nem ajánlott). Az ecetet ezeken a felületek ne használd: márvány, gránit, terméskő, és egyes fémekre.

Ha a vízkövet szeretnéd eltávolítani, vizezd be a tisztítandó felületet, majd szórj rá citromsavat és kezd el súrolni. Ablak, csempe és bármilyen egyéb felületet úgy kezelhetsz vele a legegyszerűbben, hogy 0,5 liter vízben feloldasz 2 evőkanál citromsavat, majd azzal takarítasz.

Illóolajok: A jó illatért, egyes esetekben pedig a plusz fertőtlenítő hatásért felelősek. A teafa illóolaj remek általános fertőtlenítőszer, ugyanis elpusztítja a gombákat és a baktériumokat. Az egyik legismertebb illóolaj, rengeteg felhasználási lehetősége adott.

 

Íme két recept vegyszermentes tisztításhoz

 

Szódabikarbónás-teafaolajos felülettisztító

Mire lesz szükséged?

 • 0,5 bögre szódabikarbóna
 • 2 bögre langyos víz
 • teafa illóolaj
 • szórófejes palack (bármilyen régebbi, alaposan kimosott flakon remek szolgálatot tehet)

Hogyan készítsd el és hol használhatod?

 1. A szódabikarbónát és a langyos vizet rázd össze egy üvegben, majd cseppents hozzá 10 csepp teafa illóolajat.
 2. Töltsd szórófejes flakonba, majd használd a konyhai pultod, az étkezőasztalod vagy bármilyen más felület tisztántartására.
 3. Permetezz a tisztítandó felületre, majd egy mosható törlőkendő segítségével töröld szárazra a felületet.

Ecetes általános tisztítószer (üvegre és tükörre is használhatod)

Mire lesz szükséged?

 • 2 bögre langyos víz
 • 0,5 bögre 15-20%-os ecet (ha nem szereted az ecet illatát, bátran cseréld le azonos mennyiségű citromsavra)
 • pár csepp illóolaj (citrom vagy narancs illóolaj)
 • szórófejes flakon

Hogyan készítsd el, hol használhatod?

 1. Elkészítése pofon egyszerű, akár csukott szemmel is elkészíthető: az alapanyagokat öntsd egy szórófejes flakonba.
 2. Cseppents hozzá nagyjából 10-15 csepp illóolajat.
 3. Alaposan rázd össze, majd fújd a tisztítandó felületre, és töröld szárazra. A tükröt és az üveget is remekül tisztítja!

Kipróbáltad és bevált? Módosítottál az összetevők listáján vagy az arányokon? Írd meg nekünk kommentben, hogy mások is láthassák!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Szódabikarbóna 1 kg

(49 vásárlói értékelés)

650 Ft

Teafa illóolaj – 20 ml

(9 vásárlói értékelés)

2350 Ft

Citromsav 1 kg

(41 vásárlói értékelés)

1480 Ft