A háztartásban fellelhető legtöbb egyszer, vagy pár alkalommal használatos műanyag egyértelműen a konyhában található: ha még csak ismerkedsz a zero waste életmóddal, akkor gondolj csak a leheletvékony műanyag zacskókra, melyekben a zöldségeket viszed haza a vásárlásból. A mosogatószivacsra, amit 1-2 hét használat után a kukába dobsz. A szívószálra és a folpackra, melyek szintén nem élnek meg hosszú pályafutást a konyhádban. Ha szeretnéd csökkenteni a műanyagot és ezáltal a hulladék mennyiségét is otthonodban, érdemes elolvasnod és megfontolnod a következő 10 egyszerű alternatívát.

Azonban most sem kell egyből a konyhádba rohannod, és azonnal mindent kidobnod, ami műanyag! Sokat tehetsz azzal, ha elhasználod inkább azt, amit egyszer már megvásároltál, azonban a következő vásárlás során ne nyúlj majd ugyanazokért a termékekért, hanem helyettük inkább komposztálható, vagy szelektálható tartós alternatíváikra tedd le a voksodat.

Ebben igyekszem most segíteni neked, s mutatok 10 konyhai eszközt, aminek létezik tökéletes környezetbarát alternatívája!

 

Mi legyen a tartós műanyagokkal?

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az eddig használt, tartós műanyag eszközeidtől semmiképp ne szabadulj meg a hulladékmentesség jegyében, így például a jól bevált műanyag tárolódobozaidat, vagy a szilikon tortaformádat és jégkockatartódat használd tovább, amíg csak tudod! Hidd el, attól még lehetsz remek „zero waste”, hogy használsz műanyag eszközöket, hiszen a cél nem az, hogy növeld a hulladéklerakókra kerülő műanyagok mennyiségét, hanem épp az, hogy csökkentsd.

 

10 eszköz, amit kiválthatsz környezetbarát alternatívával

 

A mosogatás

1.) Műanyag szivacs valamint a fém dörzsi helyett tedd le a voksod a:

Életük végén (a műanyag szivaccsal és a fém dörzsivel ellentétben) komposztálhatóak, ráadásul sokkal időállóbbak: megfelelő használat mellett hosszú hónapokig, évekig használhatod őket.

mosogatás hulladékmentes környezetbarát eszközökkel

2.) A szivacskendő környezetbarát, és rendkívül hulladékszegény alternatívája a házi mosogatórongy. Ha van egy ügyes kezű ismerősöd, vagy épp te vagy az, aki szeret kötni, készíts bátran mosogatórongyot. A műanyag társával ellentétben, ezt akár évekig használhatod: amikor koszossá válik, nyugodtan mosd ki a konyharuháiddal együtt a mosógépben.

3.) A papírtörlő helyett válassz inkább mosható konyhai törlőkendőt. Ugyan úgy, mint a fent említett mosogatórongy esetében, ezt is évekig tudod használni, s szinte semmiben nem különbözik a papírtörlőtől. Vagyis egyetlen lényeges dologban igen: élete végén nem terheli a környezetünket, hanem teljes mértékben komposztálható!

Ebben a cikkben további tippeket találsz, hogyan mosogathatsz műanyag nélkül: Mosogatás műanyag nélkül? Lehetséges, és lépésről-lépésre megmutatjuk hogyan érheted el!

Az ételtárolás

4.) A műanyag doboz környezetbarát alternatívája a fém vagy- üvegedény. Ezzel a ponttal természetesen nem arra biztatlak, hogy dobd ki az eddig használt műanyag tárolóedényeidet, hanem arra, hogy a következőleg esedékes vásárlás során, inkább fém, vagy üveg tárolóedényeket válassz. A meglévő műanyag edényeidben remekül tárolhatod a nassolnivalókat, magvakat és a főtt ételeidet, de ha a jövőben mégis vásárolnod kell egy-egy új tárolót, igyekezz inkább üveg, fém vagy pyrex edényeket beszerezni.

ételtárolás csatos üvegben

5.) Mondj nemet a folpackra! Válassz helyette például méhviaszos kendőt. A méhviasz vízlepergető és baktériumölő hatású, ezért egy ilyen kendő tökéletesen alkalmazható élelmiszerek tárolására és azok frissen tartására, illetve edények és tepsik lefedésére.
Mit NE csomagolj bele? Forró étel, nyers hús, hal és folyadék tárolására nem alkalmas, valamint célszerű kerülni az alkohollal való érintkezést is. A méhviaszos kendő élettartama a használat gyakoriságától és gondosságától függően várhatóan egy év, ezt követően pedig komposztálható.

folpack helyett méhviaszos kendő hulladékmentes környezetbarát alternatíva

Ebben a cikkben mutatok 6 tippet, hogyan csomagolj műanyagok nélkül.

 

A mindennapok

6.) Pet palackos üdítők vagy víz helyett használd a saját kulacsod. Amennyiben otthon felejted a kulacsod, és nincs lehetőséged kényelmesen elfogyasztani egy kávézóban egy pohár vizet, válassz üvegcsomagolású, vagy alumínium dobozos üdítőt, majd az ital elfogyasztása után szelektáld a csomagolást.

töltsd meg a kulacsod csapvízzel

7.) Ha szoktál inni elviteles, illetve automatás kávékat, érdemes beszerezned egy saját poharat erre a célra, hogy nemet tudj mondani a műanyag poharakra. Azzal pedig még többet tehetsz, ha a műanyag keverőpálcát is visszautasítod.

8.) A vászontáskák és zsinóros vászonzsákok a műanyag zacskók zero waste, műanyagmentes alternatívái. A hulladékmentes életmód alapvető, tartós eszközei közé tartoznak, használatukkal könnyedén elkerülheted az egyszer használatos műanyag és papír csomagolásokat. A kisebb zsinóros vászonzsákokban tárolhatsz magvakat, nasikat, ropogtatnivalókat, míg a nagyobb táskákban helyet kaphatnak a gyümölcsök és tárolóedényeid.

műanyag zacskó helyett vászontáska

9.) Amennyiben lehetőséged van rá, kerüld az előre csomagolt ételeket és vásárolj csomagolásmentes boltokban, piacokon, vagy a nagyobb áruházláncokban használd a saját zöldséges zsákodat. Az így megvásárolt fűszereket, a rizst vagy a tésztát, pedig tedd bátran vászonzsákba, vagy csatos üvegbe.

vásárlás piacon vászonzsákkal kosárral

10.) Az otthonodban és a partikon is kerüld a műanyag tányérokat, evőeszközöket, poharakat és nem utolsó sorban a szívószálakat. Utazások alkalmával, vagy egy gyorsétteremben is remek szolgálatot nyújthat számodra a kanálgép, vagy a fém szívószál.

kanálgép piknikezéshez

Belevágtál a konyhai műanyagmentesítésbe? Oszd meg velem és másokkal is tapasztalataidat hozzászólásban!

0 0 votes
Article Rating