A gyerek kúszik-mászik, jön-megy, koszol-pocsol, de leginkább folyamatosan nő. Nem a legkönnyebb feladat környezettudatos ruhatárat kialakítani a számára, de nem lehetetlen. Ha az iskola- és óvodakezdés előtt benned is felmerült, hol szerezheted be a gyereked új ruháit, ebben a cikkben találsz néhány ötletet.

Emlékszel arra, amikor a nyári szünet után átrendeződött a tornasor? Alig több mint két hónap alatt mindenki nyúlt egy nagyot, a legalacsonyabbakból magasak lettek, a legmagasabbak a sor végére kerültek. Ami gyerekként vicces volt, szülőként inkább édesbús érzést okoz. Ami nehéz a szívnek, az nehéz lehet a pénztárcának is: a folyamatosan növő gyerekek öltöztetése nem egyszerű feladat. Főleg akkor nem, ha szeretnél odafigyelni arra is, hogy minél kevesebbet árts a Földnek.

 

Gyerekruha, ami a gyerekkel együtt nő

„Milyen jó lenne olyan ruha, amelyik a gyerekkel együtt nő!” Mióta gyereked van, biztosan bevillant már ez a gondolat. Ryan Mario Yasin repülési szakmérnök még tovább lépett, és az ötletből start-up vállalkozást indított. Létrehozott egy olyan ruhát, ami a gyerekekkel együtt nő.

A londoni Petit Pli márka ruhadarabjai igazi mérnöki találmányok, az űrrepülés technológiája ihlette őket. Az esőálló, lélegző, nagyrészt újrahasznosított alapanyagot az extra igénybevételt figyelembe véve választották ki. Kifejezetten fontos szempont volt az is, hogy a ruhákat könnyen újra lehessen hasznosítani. Egy ruhadarab egyébként hét méretet fed le, a felső ára 80 font, a nadrágért 60 fontot kell fizetni.

Természetesen a Petit Pli csak érdekesség sokunk számára, és egyelőre inkább a jövőt jelképezi. A jelenre más tippeket hoztam nektek.

 

Ruhák másodkézből – Nem csak turkálóból

Nagy szerencse, ha a családban vagy a baráti társaságban már vannak gyerekek, mert a ruháikat megörökölheti a tied. A tapasztalatok szerint minél kisebb egy gyerek, annál könnyebb neki másodkézből ruhát vásárolni vagy kapni, hiszen kicsi korban még nem amortizálódnak olyan gyorsan a babaholmik. Amikor a gyerekek már lassabban nőnek, illetve folyamatosan rohannak, kúsznak, másznak, akkor a ruhákat is nehezebb megóvni. 4-5 éves vagy annál nagyobb gyerekek számára nehezebb second hand darabokat találni, de nem lehetetlen. A turkálók mellett számtalan lehetőség van. A Nagy-Britanniából érkező, bálás gyerekruháknál környezettudatosabb megoldás, ha a helyi gyerekruhák járnak kézről kézre.

Itt is vásárolhatsz másodkézből gyerekruhát:

  • baba-mama börze
  • városi vagy kerületi baba-mama tematikájú Facebook-csoport,
  • Facebook Marketplace (Itt találhatsz olyat, aki egy bizonyos méretből több ruhát csomagol egy zsákba.)
  • tematikus, zárt Facebook-csoport (pl. Prémium, biopamut gyerekruhák piactere, Babacuka)
  • Instagram-butikok (pl. Pöttöm and Co., Minurka Budapest)
  • használt termékeket forgalmazó online plázák, mint a Vatera vagy a Jófogás
  • független online webshop (pl. Wednesday Store, Ruhafalva, Ruhacuka, KisemberSHOP, Okosanya)

 

Varrni jó! – Mintát is adsz vele

Az én anyukám egy időben rendszeresen varrt ruhát a húgomnak és nekem. Mindig megmelegíti a szívemet az emlék, ha arra gondolok, voltak olyan ruhadarabjaim, amelyeket ő készített.

Manapság sajnos sok esetben fogalmunk nincs arról, kik készítik a ruháinkat és ők milyen körülmények között dolgoznak. Az úgynevezett fast fashion márkák kapcsán gyakran kerül szóba, hogy kizsákmányolják a dolgozókat, akik naponta 12-14 órát robotolnak rettenetes körülmények között. Levegőtlen helyiségekben dolgoznak, szinte fel sem állhatnak a folyamatosan zakatoló gépeik mellől, a fizetésük épp csak arra elég, hogy túléljék a hónapot. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak 18 év fölöttiek dolgoznak: a fast fashion márkák beszállítóinál még mindig jelen van a gyerekmunka is.

A Fashion Revolution az egyik legismertebb nonprofit szervezet, amely világkampányt indított az átlátható divatiparért. Az átláthatóság azt jelenti, hogy a márka minden információt megad a márkáról azért, hogy fogyasztóként el tudjuk dönteni, szeretnénk-e támogatni őket a vásárlásunkkal vagy inkább más alternatíva után nézünk. A Fashion Revolution arra biztat bennünket, vásárlókat, hogy legyünk mindig kíváncsiak arra, kik készítették a ruháinkat és milyen anyagból készültek a ruháink. Ezzel egyfajta nyomást is gyakorolunk a vállalatokra, amelyek nemcsak átláthatóvá válnak, hanem emiatt kénytelenek lesznek a környezettudatosabb megoldások felé lépni.

Amikor viszont te készíted a ruhákat, egyszerű megválaszolni a Fashion Revolution kérdését is: „Én készítettem a ruhámat.” Ha te ülsz a varrógép mellett, akkor pillanatok alatt rájössz, milyen kemény munka ruhát varrni, és milyen méltánytalanul alulfizetettek a varrónők – mind Bangladesben, mind Magyarországon.

A magad által készített gyerekruháknak van még egy pozitív hozadéka is: a példamutatás. A gyerekeid látják azt, hogy így is lehet. Egy anya által varrt ruhának nem kell tökéletesnek lenni, a gyerekek nem ezt látják majd. Ők akkor is hercegnőnek érzik magukat, ha picit hullámos a ruha alja vagy nincs olyan szépen elszegve a belső szél. Sőt, lehet, hogy ők maguk is elkezdenek érdeklődni az iránt, hogy saját maguknak készítsenek el bizonyos ruhadarabokat.

 

Alakítsd át! – Egy ruha új élete

A varrás kapcsán előbb-utóbb felmerül benned a kérdés, hol vásárolj olyan alapanyagot, amelyik bőrbarát, és lehetőleg megfelelő körülmények között készült. Ma már léteznek olyan webshopok, méteráru-üzletek, ahol kifejezetten magas minőségű, minősített alapanyagokat árulnak. De jó megoldásnak számít az is, ha nagyméretű férfiruhákat vásárolsz használtruha üzletekben és ezekből szabod ki a gyerekruha alkatrészeit. Emlékszem, anyu hosszabb passzét varrt a nadrágunk aljára vagy a pulóver ujjára, így még jó egy évig biztosan viselhettük az adott ruhadarabot.

Ahhoz viszont varró tudásra sincs szükség, hogy a hosszú nadrágból rövidet varázsolj egyetlen nyisszantással. A gyerekek ugyanis a legtöbb esetben nem kihízzák a nadrágjaikat, csak túl rövid lesz nekik. Az olló és némi kézi öltés segítségével elkészítheted a bokavillantós nadrágból a rövidnadrágot – így még néhány hónappal megnövelheted a nadrág élettartamát. A kis nyári ruhákat sem érdemes továbbadni, mert évekig használható tunikaként vagy pólóként is.

 

Magyar alkotók – Praktikus ruhadarabok, amelyek évekig bírják

Ha ügyetlennek gondolod magad a varráshoz – mint ahogy én is –, de lenyűgöz, ahogy mások bánnak a szabó ollóval és a varrógéppel, támogathatod ezeket a kis hazai vállalkozásokat is.

Manapság egyre több pici márka létezik a magyar piacon is, amelyek minősítéssel rendelkező bőrbarát textilekből (például OEKO-Tex és GOTS) készít gyerekruhát. Ezek a vállalkozások sokszor egyszemélyesek, azaz maga a készítő a marketinges, a sales-es, a social media menedzser egyszerre. Az ilyen közvetlen kapcsolat lehetővé teszi azt is, hogy kérdezz, beszélgess, és később visszajelzést is adj a megvásárolt ruhadarabokról.

Budapesten és Székesfehérváron a Pici Piac vásárra érdemes kinézni. Bár a vásár a legkisebbeket célozza meg, az óvodások ebbe a kategóriába még beletartoznak. Érdemes a szépség mellett a praktikus ruhadarabokat keresni. Csak egy példa: a nadrág esetében a magasabb derék, a lehajtható szárú passzé jól jön akkor is, ha kicsit nyúlik a gyerek.

Természetesen nemcsak magyar alkotók indítanak környezettudatos, etikus gyerekruha márkát. Gondolkozhatsz a régióban vagy Európán belül is: a német Loud + Proud vagy a brit Kite csak kettő a megannyi megbízható márka közül.

 

És ha fast fashion?

A fast fashion márkákat nehéz elkerülni: egyrészt a kedvező ár, másrészt az időfaktor miatt. A fast fashion márkák is kezdik felismerni az új igényeket, egyre több lépést tesznek a zöldebb divatipar felé. Egy fast fashion márka méretéből és működési modelljéből adódóan sosem lesz teljesen zöld, de vásárlóként keresheted a jobb megoldásokat a kínálatukban.

Válaszd a természetes anyagokat, mint a len vagy a pamut, esetleg a ma már több helyen vitatott viszkózt, de inkább 21. századi verzióját, a tencelt. Ha műszálas anyagú ruhára van szükség, akkor az újrahasznosított műszál eggyel jobb megoldásnak számít, mint az új műszál.

Ha OEKO-Tex, Fair Trade vagy GOTS logót is látsz a címkén, akkor egy független cég is megvizsgálta az adott ruhadarab előállításának menetét, és kizárják a gyerekmunkát és a kényszermunkát. A minősítések kitérhetnek a környezeti szempontokra is, például az alapanyagokban található festékanyagokra, vegyi anyagokra is.

A lényeg, hogy próbálj meg minél tudatosabban vásárolni a fast fashion üzletekben is. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod! Ha mindenki annyit tesz, amennyit a lehetőségeihez képest tehet, akkor máris sokkal előrébb tartunk.

 

És te hol vásárolsz gyerekruhát? Tudsz olyan megoldást, amire nem gondoltam? Oszd meg a tapasztalataidat és ötleteidet Edinával és velem!

 

0 0 votes
Article Rating