Barion Pixel

Egyszerű kérdés. Egyszerű, de mégis bonyolult válasz: mint sok dolog az életben… attól függ!

Attól függ milyen életmódot élsz, és milyen igényeid vannak. Mielőtt bármibe belekezdenénk, alaposan gondold végig az alábbi kérdéseket, s talán egy kicsit közelebb kerülhetsz a válaszhoz, ugyanis ennek eldöntése csak rajtad múlik!

A környezetvédelemmel kapcsolatban az emberek többségének elsőként a (dokumentum)filmekben látható globális problémák jutnak eszükbe: így sokak szeme előtt lebegnek képek hulladékhegyekről, a tengerekben úszkáló műanyag hulladékokról, a füstölgő hulladékégetőkről, az ózonlyukról, vagy épp a nagymértékű élelmiszerpazarlásról.

A fent említett problémák megoldása nem egyszerű feladat, és nem feltétlenül csak a kormányokra, nagyvállalatokra és a kutatókra vár, hiszen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezeknek a gondoknak mi nem külső szemlélői, hanem mind okozói is vagyunk!

Gondold tehát végig az alábbi kérdéseket, s válaszolj rájuk a lehető legőszintébben:

  • Fogyasztasz félkész ételeket? Ha igen, képes vagy lemondani ezekről?
  • Készítenél házi tisztítószereket, hogy leváltsd a boltok polcain található mesterséges, káros vegyi anyagokat tartalmazó szereket?
  • Szoktál, vagy vásárolnál másodkézből elektronikai cikkeket, ruhaneműt, bútorokat?
  • A bevásárlásaid tervezettek: előre megírt lista alapján szerzed be, amikre szükséged van?
  • Szoktál piacra vagy termelőhöz járni?
  • Befolyásolja a vásárlási szokásaidat a környezettudatosság?
  • Szelektálod a hulladékaidat?

Ha a legtöbb kérdésre igennel feleltél, valószínűleg komolyabban foglalkozol a hulladékszegény életmóddal, esetleg már meg is tetted az első lépéseket. Ha többnyire nemmel válaszoltál, de érdekel a téma, jó helyen jársz!

 

Mi a célja a hulladékmentes életmódnak?

“A hulladékmentesség lényege, hogy minimálisra csökken a mindennapi életviteled során keletkező hulladék-, valamint szemét mennyisége.  A hangsúly azon van, hogy minimálisra csökken, nem pedig azon, hogy elérd a teljesen mentes, nulla hulladék állapotot, mert ez egyszerűen lehetetlen.  Ez egy útkeresés, amely során a szokásaid átalakításával egyre kevesebb hulladékot és szemetet termelsz úgy, hogy ez ne igényeljen tőled extra időt, energiát és pénzt. Fontos, hogy a hulladékmentes életmód elérése egy törekvés, nem pedig egy állapot!”
– Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu szakmai vezetője és alapító tulajdonosa

A globális problémák megoldása hidd el, tőled is függ: egy tudatos és végiggondolt életmóddal, valamint a minimalista, nem halmozó hozzáállással sokat tehetsz a bolygónkért.

Ebből adódik a következő kérdés: szükséges-e új eszközöket beszerezned a hulladékmentesség, a környezetvédelem jegyében?

Rengetegszer igyekszünk hangsúlyozni, és most is szeretnénk kiemelni: semmiképp ne dobj ki semmit, így például egy műanyag tárolóedényt sem, csak azért mert az műanyag. Azzal teheted a legtöbbet, ha minél tovább használod ezeket a tárgyaidat. Abban az esetben pedig, ha mégis szükséged lenne egy-egy új dologra, vásárolj környezetbarát alternatívákat.

Nem mondjuk, hogy a környezetbarát termékek sosem lesznek adott pillanatban drágábbak. Természetesen vannak olyan eszközök, amelyek többe kerülnek, mint az egyszer használatos társaik. Ilyen például a fém borotva, vagy a menstruációs kehely. Azonban ha jobban belegondolsz: valóban drágább? Megfelelő használat mellett a borotvát évtizedekig használhatod; míg az intimkelyhet akár 10 évig is. Ha fejben gyorsan végigpörgeted a matekot, hamar rájöhetsz, hogy melyik opció pénztárcakímélőbb.

A zero waste befektetés: eleinte igen, lesz hogy ezt-azt drágábban szerzel be, mint korábban, de hosszú távon spórolni fogsz velük!

 

Miért?

Mert a zero waste lényege az önkéntes egyszerűségen keresztül vezető szemét- és hulladékcsökkentés, hogy egyéni szinten környezettudatosabb életvitelt tudjunk folytatni, hozzájárulva ezzel az élhetőbb jövőhöz. Ebbe pedig a túlfogyasztás, illetve a túlfogyasztás átcsoportosítása nem fér bele.

A jelenlegi környezeti problémáink egyik fő gócpontja, hogy túlfogyasztunk (majd ebből következően pazarolunk), olyan mértékben, hogy azzal kizsákmányoljuk a Földet, az erőforrásainkat és ezzel hosszú távon saját magunkat is.

A zero waste elsődleges célkitűzése a gyökerénél fogja meg ezt a problémát: a kevesebb, az ésszerűbb fogyasztással.

Fokozatosan fog átalakulni az, ahogyan gondolkozol a hétköznapokban. A hulladékmentes törekvés arra ösztönöz, hogy mindig gondold végig: mire van valójában szükséged?

Amennyiben szükséged van valamire, azt feltétlenül csak újonnan, vagy használtan is be tudod szerezni?

Ha pedig csak újonnan tudsz valamihez hozzájutni, abban az esetben tudsz-e környezetbarát alternatíva mellett dönteni?

 

A hulladékmentes életmóddal kialakuló új szokásaiddal rengeteg pénzt tudsz spórolni

Gondolj csak bele, hogy nem költesz el havonta tízezreket PET palackos üdítőkre, előre csomagolt ételekre, új bútorokra és felesleges tárgyakra, valamint olyan tisztítószerekre, melyek esetében elsősorban a csomagolást és reklámköltséget fizeted meg.

Dohányzóasztalt vagy egy új lámpát használtan is vásárolhatsz remek állapotban, ráadásul az új ár töredékéért. A gyerekeknek szintén választhatsz használt cipőket, hiszen úgyis gyorsan kinövik majd, s így mindez szinte fillérekbe kerülhet. Bátran térj be egy-egy használt ruha üzletbe ha újabb ruhára van szükséged: 2000-3000 Ft-ból egyedi és szinte teljesen új darabokhoz is hozzájuthatsz.

Sokat spórolhatsz azzal is, ha listát írsz, megtervezd a vásárlásaidat, priorizálsz és csoportosítasz! Kezdetben a már meglévő termékeidet (például sampon, tusfürdő, mosogatószer, tampon, kencék, smink termékek) nyugodtan használd el, vagy add oda valakinek, de semmiképp ne dobd őket a szemetesbe. Vezesd őket egy listán, s ha elfogytak, csak akkor vásárolj újakat helyettük, ha valóban szükséged lesz rá, de ekkor már dönts a környezetbarát termékek mellett.

Amíg pedig nem használod el ezeket a termékeket, olvass, tanulmányozz, kérdezz és keresd a lehetséges alternatívákat!

A legszembetűnőbb és leggyorsabb változást mind az otthonodban, mind pedig a pénztárcádban a tisztítószerek terén érheted el. Szinte fillérekből megúszhatod, ha úgy döntesz, hogy házilag készíted el a környezetbarát tisztítószereket.

Pár alap dologra kell csak beruháznod, mint például a szódabikarbóna, a citromsav, az ecet vagy a mosószappan.

Az árakat könnyű összehasonlítani. A bolti tisztítószerek általában 1000 Ft felett kezdődnek, és legtöbb esetben csak egy-egy területen tudod használni őket. Ezért valószínűleg nálad is megtalálhatóak külön padlóra, tükörre és ablaküvegre, felülettisztításra, wc-tisztításra, és vízkőtelenítésre is szerek.
A környezetbarát alternatívák közül például 1 kg szódabikarbóna ára 650 Ft, egy fél liter ecet ára nagyjából 200-300 forint, 1 kg citromsav 1500 Ft. Ezeket viszont nem csak egy adott felületen, hanem akár az egész otthonodban fel tudod használni és meglepően kevés mennyiség is elegendő belőlük egy-egy alkalommal. Konkrét útmutatókat találsz a takarítós receptek között.

Ha megfogadod tanácsainkat, hónapról-hónapra több pénzt fogsz megtakarítani, ezáltal biztosak vagyunk abban, hogy egy új kulacs, vagy egy fém borotva egyáltalán nem tűnik majd nagy költségnek.

 

Tetszett a cikkünk? Vannak tapasztalataid az átállásban, esetleg nehézségekbe ütköztél? Bátran írd meg hozzászólásban!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

LoofCo luffa szivacs mosogatáshoz

(72 vásárlói értékelés)

1190 Ft

Mosható arctisztító párnák táskával – 100% természetes! (5 db)

(18 vásárlói értékelés)

2520 Ft

Mühle hagyományos zárt fésűs, krómozott biztonsági borotva

(44 vásárlói értékelés)

11890 Ft

Szódabikarbóna 1 kg

(51 vásárlói értékelés)

650 Ft

Citromsav 1 kg

(43 vásárlói értékelés)

1480 Ft

Menstruációs kehely – Fleurcup kis méret, ajándék táskával

(57 vásárlói értékelés)

6200 Ft

Borza krémdezodor cink-oxiddal – citromfű, 45 ml

(49 vásárlói értékelés)

1050 Ft

Emilla mosható intimbetét – M méret

(44 vásárlói értékelés)

2960 Ft

Fleur De Lin szilárd sampon

(129 vásárlói értékelés)

3590 Ft