A zero waste felé vezető út nem mindig egyszerű, pláne, ha az „ember lánya” még a szüleivel él, hiszen valószínűleg nem te vásárolsz a családi háztartásba, sőt, talán még csak beleszólni sem nagyon tudsz. Azonban van egy jó hírem: amennyiben a következő 9 tipp segítségével kialakítod az új szokásaidat, mutathatod az irányt, s még az is meglehet, hogy a szüleidet is egy környezettudatosabb gondolkodásmódra készteted.

1.) Kulacs

Ha az egész napodat az iskolában töltöd vagy sportolni jársz, esetleg bulizni indulsz a hétvégén a barátaiddal, ne a boltok polcairól emelj le egy újabb PET-palackos ásványvizet, hanem válassz inkább újratölthető kulacsot, s vidd bátran magaddal mindenhova! Mellette szól, hogy szinte bárhol újratöltheted, nem termelsz vele hulladékot, és hab a tortán, hogy még pénzt is spórolhatsz vele.

töltsd meg a kulacsod csapvízzel

2.) Ételtároló doboz

Ha gyakran jársz a szüleiddel vagy a barátaiddal étterembe, mindig dobd a táskádba az ételtárolódat! Ha nem bírsz el a kapott adagoddal, s szeretnéd a maradékot elcsomagoltatni, kérheted azt a saját tárolódba.

Hogy miért?

  • Mert a polisztirolhab ételtároló – amit az éttermekben használnak – a lehető legrosszabb választás, mivel nem újrahasznosítható, így csak a kommunális kukában kaphat helyet.
  • Mikrohullámú sütő használatakor toxikus anyagok kerülhetnek belőle az élelmiszerbe, így egyáltalán nem javasolt hőhatásnak kitenni őket.
  • Mivel rosszul záródnak, gyakran rengeteg folpackkal tekerik körbe, majd általában nejlonszatyorban adják át neked.
használd a saját ételtároló dobozod

3.) Ebéd

Ebéd csomagolásánál automatikusan az alufólia és a folpack után nyúlhatsz, de hidd el, ezeken túl is vannak lehetőségek! Az egyszer használatos csomagolóanyagok helyett válassz bátran környezettudatos csomagolást, például méhviaszos kendőt, vegán viaszos kendőt, textilszalvétát vagy szendvicskendőt, de nyugodtan vedd elő a jól bevált műanyag ételtárolódat is!

méhviaszos kendőbe csomagolás

4.) Kívánságlista

Biztosan te is kaptál már olyan felesleges ajándékokat karácsonyra vagy születésnapra, melyeket aztán soha nem vettél elő, s csak porfogóként vetted hasznát, rosszabb esetben pedig a kukában landoltak. Könnyedén megelőzhetőek az ilyen problémák, ha kívánságlistát írsz, amit aztán a jeles ünnepnapok előtt odaadsz a szeretteidnek.

A jövőben ezen a listán szerepelhetnek hulladékmentes használati eszközök is, mint például a fentebb már említett kulacs, fa fogkefe, hajkefe vagy környezetbarát kozmetikumok; de bátran írj rá élményeket is, például egy közös családi mozizást vagy múzeumlátogatást is!

írj listát mire van szükséged

5.) Second hand

Turkálóba járni ma már nem ciki, sőt! Igazán egyedi és különleges darabokra találhatsz ezekben az üzletekben, ráadásul óvod a környezetet is, hiszen a világ egyik legszennyezőbb iparága a ruhaipar.

Pár évtizede a divatipar negyedévente (tavaszi, nyári, őszi, téli kollekció) diktálta a tempót, és mondta meg, hogy mi számít trendinek, mára azonban a fast fashion márkák hetente mutatják be új kollekciójukat. A gyors divatot pedig csak úgy követheted, ha folyamatosan nyitva tartod a pénztárcádat… – jelen esetben a szüleidét.

Rengeteget spórolhatsz, ha nem költöd a pénzed „élményvásárlásra”, azonban ha mégis vennél valami újat, legközelebb a barátaiddal látogass meg egy turkálót.

használt ruha szeptember kihívás

6.) Szépségápolási termékek

Te magad választod ki a szépségápolási termékeidet, így a samponod, a tusfürdőd és a sminktermékeidet is?

Amennyiben lehetséges a jövőben igyekezz fenntarthatóbb termékeket választani, így tusfürdő helyett vedd fontolóra a natúr szappanok használatát, sampon helyett próbáld ki a szilárd sampont, a műanyag csomagolásba bújtatott kozmetikumok helyett pedig tedd le a voksod a környezetbarát alternatíváikra. Előbb vagy utóbb hidd el, az anyukád is ki fogja majd őket próbálni, és talán át is tér majd rájuk.

Ha mélyebben érdekel a téma, korábban már mutattam 19 fürdőszobai hulladékmentes alternatívát.

tusfürdő helyett szappan

7.) Önkéntesség

Nézz szét a városodban vagy iskoládban, hogy van-e olyan szervezet, akikhez önkéntesként csatlakozva te is segíthetsz a városod tisztántartásában.

Amennyiben nem találsz ilyet, bátran kezdeményezz a baráti társaságodban például szemétszedési akciót, így nem csak a környezetért teszel majd, hanem példát mutatsz, és egy teljesen új hagyományt is teremthetsz.

szemétszedési akció

8.) Beszélgess a szüleiddel!

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, a családod edukálása, de figyelj oda, hogy az ilyen beszélgetések alkalmával ne prédikálj, és ne oktass ki!

Szuper dolog, hogy új irányba indulsz el, azonban ezt ne erőltesd a körülötted élőkre, hanem haladj lassú, de biztos léptekkel!

Érdemes kedvesen és türelmesen elmondani nekik, hogy miért indulsz el a zero waste felé, miközben megmutatsz néhány dokumentumfilmet a témában, hogy alátámaszd a gondolataidat.

Tarts anya-lánya napot! Készítsétek el együtt a saját kozmetikumaitokat, vagy mondd el neki, milyen egyszerű a házi tisztítószerek készítése.

dezodor házilag öntsd tégelybe

9.) Cselekedj!

Sokszor nem elég, ha csak beszélsz arról, hogyan lehet például hulladékszegényen vásárolni, a tetteiddel is bizonyítanod kell. Ezért főzz egyik este vacsorát a szüleidnek, amihez te vásárolsz be! Ezáltal megmutathatod a családodnak, hogyan lehetséges környezetbarát módon vásárolni.

Kérd meg a szüleidet, hogy bevásárlóközpont helyett termelői piacra menjetek a friss gyümölcsöket és zöldségeket beszerezni, és vidd magaddal a vászontáskádat, hogy ne kelljen műanyag zacskót elfogadnotok!

Receptjeink segítségével elkészítheted te magad a természetes tisztítószert takarításhoz, illetve a vécékagyló illatosításához, amit odaadhatsz az anyukádnak, vagy használhatod a következő takarításkor te magad. Hidd el, ha kitartó vagy, előbb vagy utóbb ők is átvesznek majd legalább néhány szokást!

 

Remélem hasznosnak találtad a tippeket, ha pedig vannak bevált praktikáid, oszd meg velem bátran hozzászólásban, hogy mások is láthassák és tanulhassanak tőled!

0 0 votes
Article Rating