Barion Pixel

Már kisgyermekkorunk óta tudjuk, hogy a friss ételek, így a gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás legfontosabb alapkövei. De ki lehet belőlük hozni még ennél is többet, azaz lehetséges őket újrahasználni?

A válaszunk egy óriási igen, ugyanis a növényeknek is lehet két életük, mi pedig mutatjuk, hogyan tudod a konyhai maradékot maximálisan felhasználni.

 

1.) Növeszd újra!

Tudtad, hogy számos zöldségféle (és néhány gyümölcsféle) maradékát is könnyedén újranövesztheted és elültetheted? És itt most nem a magokra gondolunk, hanem az alapesetben a komposztba dobandó, kivágott részekre. Ha most meglepettségedben felhúztad a szemöldököd, és kíváncsian várod, mely zöldségek ezek, már mutatjuk is a listát a teljesség igénye nélkül.

  • Római saláta
  • Hagyma
  • Zeller
  • Újhagyma
  • Gyömbér
  • Burgonya
  • Fokhagyma
  • Édeskömény
  • Bazsalikom

És hogy mit kell tenned? Csak helyezd egyszerűen egy kis vízbe a levágott részeket, tedd napfényes helyre, és hamarosan újabb levelek és csírák nőnek majd rajtuk!

Ezt követően ültesd el a növényeket, majd szüretelheted is a saját termésű zöldségeidet. A türelmesebb és tapasztalt kertészek kipróbálhatják akár az ültetést is a gyümölcsmagokból, például citromból.

2.) „A héjában van a vitamin”

Számos gyümölcs és zöldség héja más ételekhez is felhasználható, de akár önmagukban is remekül elkészíthetőek: készíthetsz alaplevet, adhatod savanyúsághoz, vagy akár ízesíthetsz is velük.

A burgonya héjából például remek ropogtatni valót süthetsz a filmezős estékre; a gyümölcsökéből pedig fenséges édességeket vagy smoothie-t készíthetsz.

A dinnye héja sokoldalúan fogyasztható: csak le kell vágni a zöld külső részt, s a fehér húst elkészítheted savanyúságént, de teheted salátákba uborka helyett, apróra vágva pedig az indiai ételekben igazi különlegességként kiváló.

Felkeltettük az érdeklődésed és szeretnél pár receptet? Jó hírünk van, máris mutatunk párat!

 

Édesburgonya-burgonyacsipsz

Amire szükséged lesz:

  • 4-4 db édesburgonya és burgonya
  • olívaolaj
  • só, bors, fokhagymapor
  • 1 nagyobb tepsi

Elkészítés:

1.) Melegítsd elő a sütőt a legmagasabb hőfokon.

2.) Alaposan mosd meg a burgonyákat, majd hámozd meg őket, a héjakat pedig tedd félre egy tálban.

3.) A burgonyákat szeleteld a lehető legvékonyabb szeletekre, majd sózd meg őket, és hagyd állni egy pár percig.

4.) Mielőtt tepsire tennéd a burgonyaszeleteket, töröld őket szárazra. Kend ki a tepsit olívaolajjal mindenhol, majd tedd rá a krumplit és a héjakat!

5.) Szórd meg őket borssal és fokhagymaporral és süsd addig, míg aranybarnák és roppanósak nem lesznek!

 

Extra gyors kandírozott narancshéj

Elsőként fontosnak tartjuk leszögezni, hogy amennyiben a citrusfélék héját fogyasztásra szeretnéd használni, mindenképp válassz bio- vagy kezeletlen citrusokat.

Hozzávalók:

  • 3-4 narancs
  • 600 g cukor
  • 600 ml víz

Elkészítés:

1.)  A vizet és a cukrot öntsd egy nagyobb lábasba, és kezd el forralni.

2.) A narancsokat alaposan tisztítsd meg, majd igyekezz szép nagy darabokban leszedni a héjukat.

3.) Ezt követően vágd fél centis csíkokra, és dobd a vízbe.

4.) Kevergetés mellett nagyjából 1-1,5 óráig főzd! Onnan tudod, hogy jó, hogy üvegessé válnak a héjak.

5.) Ha kész, szűrd le őket, majd még melegen forgasd kristálycukorba!

Alaplé vagy zöldségkoncentrátum

Mi kell egy remek zöldséges alapléhez? Semmi egyéb, csak, amit egyébként a kukába dobnál: krumplihéj, hagymalevél, sárgarépahéj, póréhagymalevél, zellerszár, gombaszár. Na meg persze só és bors, egy edény, 1-2 liter víz és 1 óra főzés.

Leszűrve, hűtőben napokig eláll ez a fenséges lé, lefagyasztva pedig hetekig, s hidd el minden levesfélét tökéletesen feldob.

Amennyiben a konyhádban van egy nagyobb teljesítményű turmixgéped, leszűrés után némi folyadékkal pürésítheted a zöldséghéjakat és -szárakat, amit aztán kisebb adagokban lefagyasztva később például pörköltökhöz, vagy curryhez adva használhatsz fel.

 

3.) Komposztálni menő!

Tudtad, hogy egy átlagos magyar állampolgár évente mintegy 365 kg szemetet termel, azaz ennyit dob ki az otthoni vegyes kukájába? Viszont ez a mennyiség könnyedén harmadolható, ha a zöld hulladékait inkább komposztálja. Ergo évente 102 kg/fő szeméttel csökkenthető az otthoni kukába kerülő szemét mennyisége, ha nekifog!

 

Mi az a komposztálás?

A komposztálódás a természetben magától lejátszódó folyamat, viszont abban a környezetben, amelyben mi élünk, erre általában sajnos nincs lehetőség, ezért nekünk kell cselekednünk. A komposztálás során keletkező komposzt (humusz) nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz a növények számára, és jelentősen javítja a talaj állagát.

Ez egy nagyszerű, kettő az egyben megoldás, mivel nem csak kevesebb szemetet termelhetsz általa, hanem egyúttal tápanyagdús földet is készítesz, amit a szobanövények, és a veteményes is meghálál.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy nem csak a kertes házban élők komposztálhatnak, de tény és való, hogy sokkal egyszerűbb dolga van annak, aki ott él, vagy van a közelében egy közösségi komposztáló.

Azonban lakásban sem lehetetlen megoldani ezt a bravúrt: te magad is készíthetsz a 7 oldalas útmutatóm segítségével fillérekből házi komposztálót.

Akár kerti, akár lakásban lévő komposztálód van, érdemes a konyhában a szerves hulladékok külön gyűjtésére kinevezned egy edényt, így mindig egy helyen lesznek, és nem kell azonnal a komposztálóba vinned. Télen elegendő 3-4 naponta ürítened a tartalmát, nyáron viszont a nagy meleg miatt akár 1-2 naponta is célszerű lehet.

Mi kerülhet a komposztba?

Komposztálható háztartási hulladékok a zöldségek és gyümölcsök maradékai (héjak, levelek, csutkák, szárak, torzsák), az elszáradt virágok és a cserepes növények földje, a fűszerek és gyógynövények, a kávézacc és a teafű (filter nélkül), a tojáshéj apró darabokra törve, a növényevő háziállatok alma, valamint a haj, szőr és a festetlen köröm.

Komposztálható kerti hulladékok a gallyak és ágak, a falevelek, az elhervadt virágok és a levágott szárak, a fűnyesedék, a virágföld és a kezeletlen faanyagok.

Korlátozottan, vagyis kis mennyiségben komposztálhatóak a déli gyümölcsök héja, a fahamu, a kezeletlen és 100% természetes alapanyagú textilek, a kezeletlen papír csomagolások és újságok, a tűlevelűek, illetve virágzáskor és felmagzáskor a gyomnövények. Ha van elegendő helyed, érdemes ezeknek az anyagoknak egy külön komposztálót felállítanod.

Nem komposztálható hulladékok a főtt ételmaradékok és feldolgozott élelmiszerek, az állati eredetű maradékok (pl. csont, tejtermékek), a növényi zsiradékok, a használt higiéniai termékek, a veszélyes hulladékok, a vegyszerek és festékek, a csomagolóanyagok, a használt olaj, a cigarettacsikk, a hús- és mindenevő állatok alma, a faszén hamuja, az újságok, a gyertyák, a teafilterek, a parafadugó, a kezelt faanyagok. Továbbá a lebomlónak, vagy biológiailag lebomlónak nevezett műanyag csomagolások és termékek sem komposztálhatóak házi körülmények között, csak ipari komposztálókban.

 

Tetszett a cikkünk? Kiegészítenéd a listánkat? Bátran tedd meg hozzászólásban, hogy másokat is inspirálhass!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Méhviaszos kendő – kis méret

(2 vásárlói értékelés)

820 Ft

Hálós vászonzsák összehúzható zsinórral

(14 vásárlói értékelés)

1990 Ft

Konyhai zöld, szerves hulladék tároló komposztáláshoz

(31 vásárlói értékelés)

6500 Ft