A konyhai hulladékcsökkentés egyik sarkalatos pontja a csomagolás. Ha te is szeretnéd elhagyni az alufóliát, a folpackot vagy a szalvétát, akkor remek megoldás lehet számodra a méhviaszos kendő.

A méhviaszos kendő frissen tartja az ételt, kiválóan alkalmas a zöldségek, gyümölcsök, sajtok, pékáruk és rágcsák csomagolására, de lefedheted vele az edényeket, tepsiket és a poharakat is. A méhviasz ráadásul vízlepergető és baktériumölő hatású, ezért szinte kötelező elem egy hulladékmentes konyhában.

 

Hogyan használd?

A méhviasz a kézmelegtől kicsit ragadóssá válik, ennek köszönhetően az összeérő felületeket jól összetartja, alakja a következő kicsomagolásig változatlan marad. Hűtőben és fagyasztóban is remekül megállja a helyét, azonban forró élelmiszert semmiképp ne tegyél bele!

Fontos, hogy ha utazáskor használod – mert például szendvicset viszel benne magaddal –, akkor ügyelj arra, hogy ne tedd ki extra hőhatásnak vagy közvetlen napfénynek (például ne hagyd a napon lévő autóban, táskában), mert a viasz kiolvadhat belőle. Egyes zöldségek, mint a sárgarépa, paradicsom, cékla, vagy paprika elszínezhetik a méhviaszos kendőt, a további használhatóságot azonban ez nem befolyásolja.

méhviaszos kendőbe csomagolás

Mit NE csomagolj bele?

Forró étel, nyers hús, hal és folyadék tárolására nem alkalmas, valamint célszerű kerülni az alkohollal való érintkezést is.

 

Hogyan tisztítsd?

Használatot követően csak töröld le nedves ruhával, szivaccsal, vagy tartsd a csap alá és egyszerűen mosd le langyos vízzel! Fontos, hogy LANGYOS vízzel tisztítsd! Ha szükséges, környezetbarát, természetes anyagokból készült mosószeres, szappanos vízzel is áttörölheted.

Mikrohullámú sütőbe, mosógépbe semmiképpen ne tedd be, mert a meleg kioldja az anyagból az összetevőket!

A méhviaszos kendő élettartama a használat gyakoriságától és gondosságától függően várhatóan egy év, ezt követően komposztálható.

A méhviaszos kendőket készen is megvásárolhatod, de az otthonodban is könnyedén elkészítheted. Mutatom is hogyan!

 

Méhviaszos kendő készítése házilag

Hozzávalók:

  • Pamutvászon textildarab (pl. 25cm x 25cm)
  • 17 gramm méhviasz (lap, tömb, vagy pasztilla formában)
  • 0,5-1 evőkanál olíva- vagy jojobaolaj (opcionális)
  • (cikcakk) olló és tepsi

Jó, ha tudod:

  • Fontos, hogy mielőtt belekezdesz a munkába, mindenképp mosd ki a bevonni kívánt textíliát, hogy biztosan megszabadulj a szennyeződésektől!
  • A legjobb eredmény érdekében válassz kellő tisztaságú (100%-os) méhviaszt, s ha teheted hazai bioméhészetből szerezd be.
  • A textil mérete és formája teljes mértékben opcionális: vágd a számodra ideális méretűre, azonban, ha a fent említettnél nagyobb a kívánt darab, az összetevők mennyiségét igyekezz arányosan növelni, hogy a textil minden részére jusson majd belőle!
  • A cikcakkollónak elsősorban az a funkciója, hogy a darabolást követően az anyag ne foszoljon a használat során. Ha azonban nincs ilyened a háztartásodban, egy egyszerű ollóval is méretezheted a textíliát, de megeshet, hogy a kendő élettartama a lehetséges foszlás miatt rövidebb lesz.
  • Amennyiben vegán vagy, abban az esetben a méhviaszt vegán alternatívával is helyettesítheted.

Elkészítés:

A méhviaszos kendő elkészítésének több módja is lehetséges, azonban most az egyik legegyszerűbbet mutatom be neked.

1.) Vágj ki egy 25 cm x 25 cm-es darabot a bevonni kívánt textíliából!

méhviaszos kendő készítése vágj ki egy darabot a textíliából

2.) Terítsd ki a textíliát egy nagyobb tepsiben.

méhviaszos kendő készítése terítsd ki a textíliát egy tepsiben

3.) Amennyiben méhviasztömböd van, egy nagylyukú reszelőn reszeld le az előírt mennyiséget! Pasztilla és lap esetében ez a lépés természetesen elhagyható.

méhviaszos kendő készítése méhviasz használata

4.) Az előírt méhviaszt vagy a méhviaszreszeléket szórd rá a textíliára. Ügyelj rá, hogy minden részére egységesen jusson!

méhviaszos kendő készítése szórd rá a méhviaszt

5.) Állítsd a legkisebb hőfokra a sütőt, majd helyezd be a tepsit, s hagyd bent addig, míg rá nem olvad az anyagra a viasz!

méhviaszos kendő készítése helyezd be a tepsit

6.) Húzd ki a sütőből a tepsit és ellenőrizd le, hogy mindenhol befedte-e az anyagot a méhviasz! Amennyiben nem, úgy a tepsi alján lévő megolvadt anyagból locsolj a kimaradt részekre egy kicsit!

méhviaszos kendő készítése húzd ki a tepsiből és ellenőrizd

7.) Ha úgy látod, hogy teljesen elkészült a kendő, tedd félre, hogy megszáradjon, s készen is vagy!

méhviaszos kendő készítése tedd félre megszáradni és kész is

+1.) Amennyiben jojoba- vagy olívaolajjal vegyítenéd a méhviaszt, úgy azt javaslom, hogy egy tálban mérd ki az előírt mennyiségeket, majd gőz felett olvaszd őket össze! Ezt követően öntsd a keveréket egy nagyobb tepsibe, majd áztasd bele a bevonni kívánt textilt, s végül a tepsi felett csepegtesd le!

 

Elkészítetted a kendőt? Módosítottál a recepten? Mutass róla képet, vagy egyszerűen csak számolj be a tapasztalataidról hozzászólásban, hogy mások is láthassák és tanulhassunk egymástól!

0 0 votes
Article Rating