Ha úgy döntöttél, hogy elindulsz a zero waste felé, de fogalmad sincs, hogyan is kezdhetnél bele, ebben a cikkben mutatok 8 olyan lépést, ami nem kerül egy filléredbe sem.

Igen, jól olvastad, egyetlen filléredbe sem, ugyanis már rögtön, az „utazás elején” fontos kiemelni, hogy a zero waste lényege az önkéntes egyszerűségen keresztül vezető szemét- és hulladékcsökkentés, ebbe pedig a túlfogyasztás vagy a túlfogyasztás átcsoportosítása nem fér bele.

 

Kezdeti lépésnek tehát egyáltalán nem szükséges, hogy trendi eszközöket szerezz be, hiszen nem ettől leszel igazi zero waste, hanem attól, ha a gondolkodásod, a hozzáállásod változtatod meg.

Képzeld csak el, hogy nem költesz el havonta tízezreket PET-palackos üdítőkre, előre csomagolt ételekre, új ruhákra és felesleges tárgyakra, valamint olyan tisztítószerekre, melyek esetében elsősorban a csomagolást és reklámköltséget fizeted meg!

 

1. Vásárolj kevesebbet!

Ugye, te is szoktál a kukába dobni olyan élelmiszert, amit éhesen megvettél, de aztán nem fogyasztottad el?

Abban is biztos vagyok, hogy vásároltál már boldogan, szomorúan vagy épp csak unalomból új dolgokat.

Ezzel bizony nem vagy egyedül, sokunkkal előfordult már, de a jövőben igyekezz ezeket kerülni és tervezd meg a vásárlásaidat!

Készíts listát, a boltok polcairól pedig csak azt emeld le, ami ide fel van írva! Ezzel nemcsak pénzt spórolhatsz, hanem a környezetet is védheted azáltal, hogy elkerülöd a felesleges hulladéktermelést.

Ha pedig épp érzelmi hullámvasúton ülsz, ne a boltokat rohamozd meg, hanem pattanj biciklire, vagy bújj bele a futócipődbe, s vezesd le a stresszt például sportolással!

Természetesen nem egyik napról a másikra történik majd a változás, s néha mind hibázunk kicsit, a lényeg, hogy legyél tudatosabb! Fokozatosan fog átalakulni a gondolkodásmódod: a hulladékmentesség ugyanis arra ösztönöz, hogy mindig gondold végig mire van valóban szükséged.

 

2. Fogyassz csapvizet!

Az üdítőital-gyártók az 1970-es években kezdték rászoktatni az embereket arra, hogy a csapvíznél nagyságrendekkel drágább, környezeti problémákat okozó és vitatott adalékanyagokat tartalmazó palackokból igyanak vizet. A palackok legyártásához háromszor annyi vízre van szükség, mint amennyi a flakonba kerül. Mindezek tetejébe a műanyag gyártása során keletkező szennyvíz használhatatlanná válik a felhasznált kémiai összetevők miatt, így a palackozott vizek fogyasztásával hatványozottan terheljük érzékeny vízbázisainkat. Egy-egy palackozott víz árának 90%-át a csomagolás viszi el, vagyis egy olyan eszközért fizetünk, amelyet néhány perc után eldobunk.

Olvass tovább a témában: Mi a baj a PET-palackokkal? Dióhéjban

A jövőben kerüld, de legalábbis minimalizáld a PET-palackos üdítők és ásványvizek fogyasztását, és tedd le a voksod a csapvíz mellet, hiszen elterjedt tévhit, hogy az ásványvíz minősége jobb a csapvíznél! Sőt, egyes palackozott vizek épp csak annyiban térnek el a csapvíztől, hogy csomagoltan jutsz hozzájuk.

3. Mondj igent a ruhacserére!

Sokunk szekrényében lapulnak olyan darabok, melyeket valamilyen oknál fogva megvásároltunk, majd sosem vettünk elő és talán még a címke is sértetlenül rajtuk maradt. De hogy is kapcsolódik ez a hulladékmentességhez?

Tudtad, hogy a világ egyik legszennyezőbb iparága a ruhaipar?

Pár évtizede a divatipar még negyedévente (tavaszi, nyári, őszi, téli kollekció) diktálta a tempót, és mondta meg, hogy mi számít trendinek, mára azonban a fast fashion márkák hetente mutatják be új kollekciójukat. A gyors divatot pedig csak úgy követheted, ha folyamatosan nyitva tartod a pénztárcádat, hiszen a gyártók azt igyekeznek elhitetni veled, hogy csinos csak akkor lehetsz, ha a legújabb holmikat viseled. És ha nem vagy elég erős, sajnos el is hiheted.

Rengeteget spórolhatsz, ha nem költöd a pénzed „élményvásárlásra”, azonban, ha mégis beszereznél valami újat, fogj össze a barátnőiddel vagy kollégáiddal, és tartsatok gardróbcserét! Mindamellett, hogy egy szuper csajos program, remek kincsekre bukkanhatsz teljesen ingyen, és már csak hab a tortán, hogy a környezetet sem terheled az új darabok beszerzésével.

4. Mondj nemet a műanyag csomagolásra!

Folpack, alufólia, szalvéta. Ezek mindegyikétől megszabadulhatsz, s még csak pénzt sem kell feltétlenül költened, hogy pótold őket.

Természetesen vannak olyan megoldások, melyekre megéri beruházni (például méhviaszos kendő, vászonzsák), hiszen hosszútávon a társaiddá válhatnak, de mielőtt megvásárlod őket, nézd át az otthonod, mivel tudod ezeket helyettesíteni!

Arra biztatlak, hogy bátran használd a műanyag tárolóedényeidet, melyeket az évek során beszereztél a háztartásodba! Semmiképp ne dobd ki őket a hulladékmentes életmód jegyében, ugyanis pont ezzel ártanál többet a környezetünknek! A meglévő műanyag edényeidben remekül tárolhatod a nasikat, magvakat és a főtt ételeidet.

Persze ha élelmiszertárolás, akkor fontos megjegyeznem, hogy műanyag és műanyag között ebben az esetben jelentős különbségek is vannak, amiket jobb, ha figyelembe veszel. Erről részletesen a Mérgező műanyagok cikkben írtam.

Ha naponta csomagolsz tízórait, uzsonnát vagy szendvicset, nagyon jó hasznát veheted egy szendvicskendőnek, amit akár az anyukád vagy a nagymamád is megvarrhat neked. Ezeket számtalanszor felhasználhatod, valamint mosógépben is moshatod.

5. Kerüld a papírtermékeket és a műanyag szivacskendőket!

Ha elfogyott a papírtörlőd, helyettesítsd hulladékmentes és újrahasználható alternatívával, például házilag készített mosható törlőkendővel.

Ha valamihez, akkor ennek az elkészítéséhez nem kell különleges tudomány: nincs szükséged másra, mint egy nem használt pamutpólóra, vagy egy törölközőre, továbbá egy ollóra.

Vágd egységes darabokra a textíliákat, és használd ugyanazokra a célokra, mint az egyszer használatos papírtörlőket és a kisebb konyhai szennyeződések eltávolításához használt műanyag szivacsokat! Abban az esetben pedig, ha beszennyeződtek, bátran dobd a mosógépbe őket!

Ha az ismerősi körödben van olyan, aki tud kötni, megkérheted arra, hogy készítsen neked egy mosogatórongyot! A bolti, műanyag szivacskendőkkel ellentétben ezt akár évekig is használhatod, ha vigyázol rá: mosd ki rendszeresen a többi konyhai törlőkendővel együtt.

6. Készítsd el te magad az ebédedet!

Sokat spórolhatsz, valamint a kukába kerülő hulladék mennyiségét is csökkentheted azáltal, ha az ebéd- és a vacsorarendelés helyett te magad készíted el ételeidet.

Mindamellett, hogy tudni fogod, pontosan mi kerül a tányérodra, valamint sokkal egészségesebben táplálkozhatsz, te magad dönthetsz arról, hogy hol – például bevásárlóközpont helyett termelői piacon –, illetve hulladék- és műanyagmentesen vásárolod meg az alapanyagokat.

Ráadásul, ha saját magad főzöl, elkerülheted a nem szelektálható polisztirolhab ételtárolókat, melyeket az éttermek előszeretettel használnak házhozszállításkor.

7. Használj befőttesüveget!

„Befőttesüveget minden háztartásba!!!”

Kezdhetném ezzel a felkiáltással is, hiszen egy befőttesüveget mindenre…de tényleg mindenre használhatsz! Igazi Jolly Joker, és ha valaha vettél már bolti savanyúságot, milánói szószt, vagy csemegeuborkát, akkor a te otthonodban is megtalálható.

Ha más nem, a nagyitól biztos kölcsönözhetsz néhányat.

Egy kis kreativitással pedig szuperül feldobhatod az üvegeket, így a legmodernebb konyhában is jól mutatnak majd.

Szóval, szinte mindenre használhatod, amire a műanyag tárolókat:

  • tárolhatsz benne rizst, fűszereket, magvakat, vagy tésztát;
  • elhelyezheted benne az otthon készült tisztítószereket;
  • beleteheted az ebédedet, vagy a turmixodat;
  • akár még csíráztathatsz is bennük.

A listát a végtelenségig tudnám folytatni, viszont a lényeg: ha legközelebb azon gondolkodsz, hogy vegyél-e egy újabb konyhai tárolót, inkább gyorsan fogyaszd el azt a csemegeuborkát és használd annak üvegét!

8. Készítsd el a saját tisztítószeredet!

A legszembetűnőbb változást mind az otthonodban, mind pedig a pénztárcádban talán a tisztítószerek terén érheted el.

Számodra mi a legfontosabb szempont egy tisztítószer kiválasztásakor? Legyen hulladékszegény, környezetbarát? Fontosnak tartod, hogy hatásos legyen és egyben jó illatú is? Az már csak hab a tortán, ha mindezek mellett még a leghétköznapibb alapanyagokból is elkészítheted?

Nagyon jó hírem van, ha mindenre igennel válaszoltál, hiszen egy pofonegyszerű recepttel a lakás minden zugát kitakaríthatod az ablaküvegtől elkezdve az általános felületekig.

Mire lesz szükséged?

  • 2 bögre langyos víz
  • 0,5 bögre 15-20%-os ecet
  • pár csepp citrom vagy narancs illóolaj (opcionális)
  • kiürült szórófejes flakon

Hogyan készítsd el?

1)    Elkészítése pofonegyszerű, akár csukott szemmel is megcsinálhatod: az alapanyagokat öntsd egy szórófejes flakonba.

2)    Cseppents hozzá nagyjából 10-15 csepp illóolajat (elhagyható).

3)    Alaposan rázd össze, majd fújd a tisztítandó felületre, és töröld szárazra.

Ha tovább olvasnál a témában: Így készíts környezetbarát univerzális tisztítószert fillérekből!

 

Kiegészítenéd a listát? Tedd meg bátran, és oszd meg velem hozzászólásban, hogy másokat is inspirálj!

 

 

0 0 votes
Article Rating