Amennyiben komolyabban foglalkoztat a zero waste életmód, biztosan felmerült már benned a kérdés, hogyan lehetséges gyorsan és egyszerűen szőrteleníteni úgy, hogy közben nem terheled a környezetet felesleges (műanyag) hulladékkal.

A nemkívánatos szőrszálak eltávolítására használhatsz hagyományos borotvát, de például cukorpasztát is, itt azonban most (ahogyan a címben is ígértem) csak az előbbiről ejtek majd szót.

Bár a műanyagokkal kapcsolatos globális gondok mára már közbeszéd részévé váltak, ennek ellenére még mindig évről évre egyre több műanyagot állítunk elő. Ennek következtében egyre több lesz a hulladék is, amivel muszáj lenne kezdenünk valamit, bolygónk és saját egészségünk érdekében is.

Mint a legtöbb egyszer használatos eszköz, úgy sajnos az eldobható borotva sem szelektálható, így rövid életük végén hulladéklerakóra vagy hulladékégetőbe kerülnek.

Sajnos, a világszerte előállított műanyagoknak továbbra is csak kis hányada kerül újrahasznosításra. 1950 és 2015 között megközelítőleg 4900 millió tonna hulladék keletkezett, ez a valaha gyártott összes műanyag 60%-a. Ennek nagy része lerakókra vagy a közvetlenül a természetbe jutott, 12%-át égetőműben égették el, és csak 9%-ukat hasznosították újra.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a fent említett probléma ellen Te is sokat tehetsz a saját környezetedben azzal, ha minimalizálod az otthonodba kerülő eldobható termékek számát, valamint, ha a következő vásárláskor felteszed magadnak a kérdést: „Vajon van fenntartható alternatívája ennek a terméknek?”; „Biztosan szükségem van rá, valóban meg kell vásárolnom?”

Ahhoz, hogy közelebb kerülj a hulladékszegény otthonhoz, korábban már rengeteg tippet adtam. Olvasd el őket újra!

A fürdőszobai és szépségápolási termékeket többek között kényelmesre és dizájnosra, de rövid használati időre tervezik a gyártók, sokszor pedig felesleges és indokolatlan mennyiségű műanyag csomagolásba rejtik őket.

Gondolj csak bele: a műanyag borotvák élvédője egyszer használatos műanyag, amit végül egy műanyag csomagolásba rejtenek.

 

Milyen egy környezetbarát borotva?

Az egyik legjobb, és viszonylag kevés lemondással járó hulladékmentes lépés lehet a fürdőszobádban, ha az eldobható borotvákat legközelebb a boltok polcain hagyod, s fontolóra veszed egy klasszikus, időtálló borotva beszerzését, ami tökéletesen ugyanazt nyújtja majd, mint műanyag vagy elektromos társaik.

Vagy még többet? Igen! Ugyanis nem csak praktikusak, hanem gyönyörűek is, így akár a fürdőszobád díszei is lehetnek.

A klasszikus borotvát beszerezheted nyitott, illetve zárt fésűs változatban.

 

De mi a különbség közöttük?

A zárt fésűs borotva használata egyáltalán nem bonyolult, így kezdőként is bátran kipróbálhatod! A cserélhető pengék jelentős részét takarja a borotva, ennek köszönhetően kisebb az esély a vágásra, mint a nyitott fésűzetű borotva esetében.

mühle zárt fésűs hagyományos biztonsági fém borotva

A zárt fésűs borotva használata nem bonyolult, kezdők is bátran kipróbálhatják.

 

Vásárlónk, Gabriella visszajelzése a használatáról: „Sok jót olvastam róla korábban, ezért mindenképpen ki akartam próbálni, hogy leváltsam az eldobható borotvát. Nem csalódtam benne. Egyáltalán nem veszélyes használni és könnyen tisztítható, mert szét lehet szedni. Ugyanolyan gyorsan és biztonságosan tudok vele borotválkozni, mint az eldobhatóval. Nem csak lábat, hanem hónaljat, intim területet is. Még mindig az első pengét nyúzom (1 hónapja) és nem érzem, hogy cserélni kéne már. Nekem nagyon jó érzést ad, hogy remélhetőleg többet ezzel a borotvatémával nem kell foglalkoznom, mert ez egy örök darab és a pengék is fillérekbe kerülnek. Bátran ajánlom mindenkinek.”

A nyitott fésűs borotva használata nagyobb fokú figyelmet igényel, ezért inkább rutinosabbaknak, illetve ritkább borotválkozáshoz ajánlott. A hosszabb szőrszálakkal való megbirkózáshoz viszont előnyösebb, mivel kialakításából adódóan a hosszabb szőrszálak könnyebben eljutnak a penge vágóéléhez. Arra ügyelj a nyitott fésűs borotva használata során, hogy kb. 30 fokos szögben tartsd a borotvát.

mühle nyitott fésűs fém borotva

Hosszabb szőrszálak borotválásához: nyitott fésűzetű borotva, utazáshoz is ideális fém szappantartó borotvaszappannal és bajuszkefe.

 

Mennyi időt vesz igénybe a hagyományos borotválkozás?

A hagyományos borotválkozás valamivel több időt vehet igénybe, ugyanakkor a legtöbb esetben a rákövetkező napon nem szükséges megismételned a műveletet, hiszen nem lesz különösebben borostás a bőröd, mivel a penge alaposabb munkát végez, mint modern változatai, valamint az elektromos borotva. Használhatod minden egyéb olyan szőrtelenítéséhez (láb, hónalj, stb.), amelyhez az eldobható borotvát is!

Borotvaszappan használatával bőröd meghálálja a használatát.

hónalj szőrtelenítés biztonsági fém borotvával

Hagyományos fém borotvával akár a hónaljad is szőrtelenítheted! Ehhez elsősorban a zárt fésűzetű borotvát ajánlom, könnyebb és biztonságosabb kezelhetősége miatt.

 

Klasszikus borotválkozás lépésről-lépésre

1.) Borotválkozás előtt a borotvapamacsot vizezd be, hogy felpuhuljanak a szálak.

2.) A borotvaszappant habosítsd fel a pamaccsal.

3.) A pamaccsal vidd fel a bőrödre a szappant.

4.) Az első borotvahúzásnál szálirányba dolgozz (elkerülendő a szőrszálak visszahajlását).

5.) A második lehúzás már szálirányban ellentétes legyen, ettől lesz a végeredmény tartósan sima.

Tipp: borotvapamacs nélkül is tökéletesen használható a borotva, a bőr szappanozása azonban rengeteget segít, így ezt saját tapasztalatom alapján is erősen tudom ajánlani!

 

Drága a hagyományos borotválkozás?

Nem mondom, hogy a környezetbarát termékek sosem lesznek adott pillanatban drágábbak. Természetesen vannak olyan eszközök, amelyek többe kerülnek, mint az egyszer használatos társaik, ilyen a hagyományos fém borotva is.

Azonban, ha jobban belegondolsz: valóban drágább?

Megfelelő használat mellett ezeket a csodás borotvákat évtizedekig is használhatod, így, ha fejben gyorsan végigpörgeted a matekot, hamar rájöhetsz, hogy melyik opció a pénztárcakímélőbb.

Ajánlott cikk a témában: A hulladékmentes életmód drága?

 

Milyen kiegészítőkre lehet szükséged használat közben és tároláshoz?

Néhány kiegészítő és tartozék elengedhetetlen, hogy minél tovább használni tudd a borotvádat, így mutatok négy hasznos eszközt, amin érdemes elgondolkodnod a későbbiekben.

1.) Rozsdamentes acélból készült hagyományos borotvapenge. Remek hír, hogy élettartama hosszabb, mint az eldobható termékeké, vásárlónk, Emese visszajelzése a használatáról: „Bár már jópár hónapos a borotva, annyira erősek a pengék, hogy még nem is kellett cserélni. Csúcsminőség, kedvező áron és hulladékmentes is.”.

2.) Fehér színű porcelántál használt borotvapengékhez, amiben akár 200 db használt pengét is tárolhatsz. Amikor megtelt, az alján lévő dugó eltávolításával tudod kiüríteni a tartalmát. Szelektív hulladékgyűjtőkbe semmiképp se helyezd az elhasználódott fém pengéket, add le azokat a hozzád közel eső hulladékudvarok egyikén!
Tipp: Ha van egy üdítős aludobozod, abban gyűjtheted a pengéket, majd azzal együtt a fém szelektívbe dobhatóak (kizárólag csak akkor, ha a pengék nem tudnak kiszóródni belőle!). Mi itthon kineveztünk erre a célra egy kisebb befőttes üveget, amibe mind az elhasznált borotvapengéket, mind a kiürült tollbetéteket gyűjtjük, majd amikor megtelt az üveg, elvisszük és hulladékudvarban adjuk le. Azonban ha neked kiemelten fontos pl. az esztétikum, akkor erre a célra választhatod ezt a porcelántálat is.

3.) Élvédő a hagyományos biztonsági borotvához, amely könnyen ráhelyezhető a borotva fejére. Nem esik le, mivel a barázdáknak köszönhetően fixen a helyén marad. Ideális megoldás lehet arra, hogy otthon, a fürdő polcán ebben tartsd a borotvád, de utazáshoz is megfelelő ahhoz, hogy ne vágd meg magad véletlenül és a penge éle is megmaradjon.
Vásárlónk, Balázs visszajelzése: „Apró, de annál fontosabb kiegészítő. Szerintem nagyon praktikus, jól illeszkedik a borotva fejéhez és nem kell aggódni, ha elől marad a borotva, hogy bárki elvágja a kezét véletlenül (főleg kisgyerekes családban).”.

hagyományos biztonsági fém borotva élvédővel

Hagyományos fém borotva élvédővel, a biztonságos tároláshoz és utazáshoz.

 

4.) Borotvatartó állvány fémből, hogy kényelmesen, kis helyen és ízlésesen tárolhasd a borotvád.

biztonsági fém borotva borotvatartó állványon

Zárt fésűzetű borotva a borotvatartó állványon.

 

Hasznosnak találtad a cikket? Esetleg beszereztél egy biztonsági borotvát? Mondd el a tapasztalataidat hozzászólásban, hogy mások is tanulhassanak belőle!

 

0 0 votes
Article Rating