Ha idén számos hulladékmentes kihívást sikeresen teljesítettél – kezdve például a fürdőszobád műanyagmentesítésével, a Műanyagmentes Júliuson át, a Használtruha Szeptemberig – akkor az év utolsó, „legfahéjillatúbb” hónapjára is mutatok pár tippet, hogy az idei karácsonyod ne fulladjon a műanyag csomagolópapírok és masnik végeláthatatlan tengerébe.

Tudom, hogy mindenki másképp ünnepli a karácsonyt. Van, aki látványosabban, van, aki visszafogottan, azonban, ha idén szeretnél kevesebb műanyag hulladékot termelni, ugyanakkor mégsem Grinccsé válni, akkor ez a cikk neked szól.

 

A dekoráció

A leginkább hulladékszegény megoldás természetesen az, ha egyáltalán nem viszel haza új termékeket, azonban, ha mégis beszereznél pár újdonságot, gondold végig, hogy valóban szükséged van-e rá.
Mielőtt megrohamozod a boltokat vagy az ünnepi vásárokat, alaposan nézd át az évek alatt felhalmozott díszeidet. Vegyél elő mindent a szekrény mélyéről, és szelektáld ki őket: a törött vagy selejtes darabokat sajnos ki kell dobnod, a kevésbé szeretett darabjaidat pedig el is ajándékozhatod a családtagjaidnak, barátaidnak.

A megmaradt díszeket helyezd el egy papírdobozban, és vezesd fel őket egy listára, majd tedd be a dobozba. Ezzel megkönnyíted a jövőbeli éned dolgát, hiszen nem kell majd évről-évre újra kiborítani mindent, hogy tudd, mit tartalmaz a tároló.

írj listát mire van szükséged

A listával a kezedben gondold alaposan végig, hogy valóban szükséged van-e még valamire. Amennyiben igen, tedd le a voksod olyan dekoráció mellett, amely évekig díszíti majd az otthonodat, így például a kézműves termékekre. Ezek valószínűleg drágábbak lesznek majd silányabb társaiknál, de hidd el, hogy sokkal nagyobb becsben fogod tartani őket.

Vásárláskor vizsgáld meg, hogy milyen anyagból készült egy-egy termék, és igyekezz kerülni azokat, melyek hamar tönkremehetnek. Emellett válassz olyan anyagokat, melyek könnyen tisztíthatóak (a nemezelt vagy műszőrme díszek nehezen, míg a pamut és szövet díszek könnyedén, akár mosógépben is tisztíthatóak).

Az ünnephez hozzátartozik a gyertyafény is: idén karácsonykor próbáld ki a paraffin gyertyák természetes alternatíváit a méh- vagy repcegyertyákat.

 

A fenyőfa

Egy független elemzés szerint környezeti szempontból akkor válik egyenértékűvé a műfenyő a vágottal, ha azt legalább 20 éven át vesszük elő és használjuk a vágott fenyő helyett karácsonykor. Ezzel szemben egy műfenyőt átlagosan 6 éven át használunk, aminek a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása még így is háromszor magasabb, mint ha minden évben új vágott fenyőt díszítenénk fel.
„Akkor járunk el környezettudatosabban, ha Magyarországon nevelt, lehetőleg minél közelebbi helyről származó igazi fenyőt vásárolunk.” – foglalom össze az ominózus cikkben.

Olvass tovább a témában: Igazi vagy mű: melyik karácsonyfa a környezettudatosabb?

Ez a 2017-ben készült 5 perces videóinterjú a hulladékmentes karácsonyról pedig a mai napig aktuális:

A leginkább zero waste alternatíva az, ha az idén vágott-, cserepes-, vagy épp műfenyőt sem vásárolsz, hanem például a már meglévő szobanövényed díszíted fel. További tippeket korábban ebben a cikkben összegyűjtöttem össze neked.

 

A karácsonyi étel


Pont annyit, amennyi elég!

A karácsony egyik legnehezebb feladata az, hogy ne legyen se túl kevés, se túl sok étel az asztalon. Hiszen ki szereti félig üres asztalhoz hívni a hirtelen betoppanó vendégeket?
Persze nem egyszerű felkészülni a váratlan látogatókra, de igyekezz megtervezni az étkezéseket és legyél reális abban, hogy ki mennyit tud enni. Ne főzz extra adagokat, és 3 fazékkal több halászlevet.

karácsonyi vacsora

Próbálj meg olyan ételeket készíteni, melyek maradéka sokáig eláll: míg például a leveles salátákat csak egy-egy napig tudod eltartani, addig a sült zöldségeket akár 3 napig is, s ez utóbbi végül krémlevesként is befejezheti a karácsonyi történetét.


Készítsd el előre!

Vannak olyan ételek, amelyek hetekkel karácsony előtt is elkészíthetőek, így elkerülheted a felesleges stresszt a „nagy vacsora előtt”. Ilyenek például a karácsonyi apró- és teasütemények, a párolt káposzta vagy akár a bejgli is, ez utóbbi ugyanis lefagyasztást követően kiolvasztva olyan, mintha épp most kaptad volna ki a sütőből.

karácsonyi bejgli

Készíts tervet a maradék felhasználására!

Ezt leginkább úgy tudod megtenni, ha előre összeállítod a karácsonyi menüsort. Válogass olyan ételeket, amelyek maradékából egy új ételt készíthetsz az ünnepek után, hogy biztosan ne kelljen a kukába dobnod semmit sem.

 

Fagyaszd le!

Hidd el, rengeteg étel lefagyasztható: a fent említett bejglin túl a pörköltök, kenyérfélék, levesek, szószok… szinte minden lefagyasztható. Azonban arra ügyelj, hogy minél hamarabb elfogyjanak a mélyhűtőből.

 

Kerüld az ételrendelést!

Amennyiben teheted, te magad készítsd el a karácsonyi menüt, s kerüld a készételek rendelését. Nem csak azért, mert így elkerülheted a felesleges műanyag hulladékot, hanem azért is, mert így biztosan tudod, hogy mi kerül az ünnepi asztalra.
Az alapanyagok beszerzésekor az áruházláncok helyett vásárolj piacon, termelői vásáron, vagy egy helyi zöldségesnél.

 

Az ajándékcsomagolás


A tavalyi ajándéktasakok új élete

Biztos vagyok benne, hogy a te háztartásodban is van egy papírtáska, ami tele van ajándéktasakokkal. Na jó, ha nem is tele, de pár darab biztosan lapul az egyik fiókban. Bátran használd fel őket újra karácsonykor, s add át abban az ajándékokat.

 

Cellux helyett

A csomagok lezárásához válassz szilikonmentes, natúr kaucsuk ragasztót, amire tollal üzenetet is írhatsz; de összekötheted a csomagot lenzsinórral is, melyeket megtalálsz nálunk zöld, piros és fehér színben is.

papír ragasztószalag csomagoláshoz

Díszíts a természettel

Fahéjrúddal, fenyő- vagy rozmaringággal, levelekkel vagy tobozokkal nagyszerűen díszítheted az egyszerű, környezetbarát barna csomagolópapírba bújtatott ajándékokat.

ajándékcsomagolás díszítése rozmaringággal

Furoshiki

A furoshiki tradicionális japán (csomagoló)kendő, amibe többek között ruhákat és ajándékokat rejtenek. A műanyag tasakok és csomagolók elterjedésével használata ugyan háttérbe szorult egy időre, azonban mára a zero waste jegyében ismét egyre többen használják.

 

Ajándék, csomagolás nélkül

 Azzal tudod a leginkább kerülni a felesleges hulladéktermelést, ha egyáltalán nem csomagolod be az ajándékokat. Tudom, hogy ez szokatlannak tűnhet, de hidd el, hogy az ajándék így is ajándék, és akit meglepsz vele, ugyanúgy fog örülni neki, mintha díszes borításba helyeznéd. Ha mégis ragaszkodsz valamiféle csomagolás használatához, a tippem: legyen a csomagolás is ajándék! 😉 Csomagolhatsz például sálba, ruhába, vagy vászonzsákba.

környezettudatos ajándékcsomagolás vászonzsákba hulladékmentesen

Zero waste ajándékok

Tudtad, hogy csak a 17. század folyamán jelent meg a gyerekek megajándékozása? Ekkor vált fontosabbá a családi összetartás és a gyerekekkel töltött idő. Korábban az ajándékozás is egyházi keretek között zajlott. A mise alkalmával összegyűjtött adományokat osztották szét a szegényeknek.

Magyarországon csak az 1930-as évektől nevezhetjük szokásnak a karácsonyi ajándékozást. Ezután már csak néhány évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a karácsony ne csak a szeretet, hanem a kereskedelem ünnepe is legyen. A legszebb, legragyogóbb ünnep mára sok családnál a stressz, a túlhajszoltság, a felesleges túlköltekezés és a túlfogyasztás szinonimájává vált.

Most egy pillanatra hunyd le a szemed, és idézd fel életed legjobb karácsonyát! Mi jut eszedbe? A gyerekkorod? Egy olyan pillanat, amelyben az élményeké és az érzelmeké a főszerep? Emlékszel, mi volt abban az évben a fa alatt? Nem? Nem meglepő!

Ma már kutatások bizonyítják, hogy a mulandónak tűnő élmények sokkal tovább tartó boldogságot jelentenek, mint a tárgyak. Az élmények az identitásunk részévé válnak. Olyan emlékek kötődnek hozzá, amelyekben a szeretteink szerepelnek, akik talán már nincsenek is velünk. Nem árulok el nagy titkot: az ajándékozási hierarchia is innen indul.

Környezettudatos ajándékozási hierarchia - körforrás

Ha mégis ajándékoznál, mire tedd le a voksod? Mutok egy listát, ami segíthet, ha elakadnál.


Fenntartható ajándékozási terméktippek:

1.) Üvegkulacsok. Műanyag és fém kulacsok választása esetén törekedj arra, hogy BPA-t és BPS-t se tartalmazzon a kulacs anyaga. Nálunk természetesen csak ilyen fém kulacsokat és termoszokat találsz.

2.) Natúr kozmetikumok és sminktermékek.

3.) Szépségápolási eszközök: luffa szivacs fürdéshez, hajkefék és fésűk, szappanzsák, sminklemosó- és arctisztító párnák, hidratáló arckrém és mandulaolaj arclemosáshoz.

fenntartható hulladékmentes karácsonyi ajándékok szépségápolási eszközök

4.) Borotva nőknek és férfiaknak egyaránt.

5.) Konyhai zöld hulladék tároló. Ez csak akkor jó ötlet, ha a komposztálás már tervben van, vagy esetleg van is egy komposztálója az ajándékozottnak például a kertben.

6.) Vászonzsákok és méhviaszos kendők.

vásárlás piacon vászonzsákkal kosárral

7.) Mosogatáshoz használható kisebb fenntartható eszközök.

8.) Zárható fém szappantartó utazáshoz, textil szalvéták, illetve a személyes ajándékoddal feltölthető tejes üveg, csatos üveg.

9.) Választhatsz előre összállított csomagokból is.

fenntartható ajándék csomag hulladékmentes karácsony

10.) Ha nincs ötleted: virtuális webshop ajándékutalvány, aminek a segítségével a megajándékozott biztosan olyan környezettudatos eszközöket válogathat össze, amelyekre igazán vágyik.

11.) Ha pedig örömmel ajándékozol tudást, akkor nézz körül a Körforrás Akadémia tudásanyagai között: válaszd ki az előadás(oka)t, majd kattints az “Ajándékba adom” feliratra. Bankkártyás fizetést követően azonnal meg is érkezik hozzád e-mailben a virtuális ajándékutalvány, így utolsó pillanatos megoldásnak is tökéletes.

 

Kiegészítenéd a cikket, vagy vannak más hulladékszegény karácsonyi tippjeid? Inspirálj másokat is, mutass egy képet a te zero waste karácsonyodról, meséld el nálatok hogyan zajlik hozzászólásban!

0 0 votes
Article Rating