A hulladékmentes életmód nem jár kéz a kézben azzal, hogy holnaptól nem vásárolhatsz semmit sem. Azonban ha belevágsz az életmódváltásba, sokszor el kell majd tűnődnöd olyan kérdéseken, mint például: „Erre tényleg szükségem van?” vagy, hogy „Csak azért vásárolok, mert rossz kedvem van, vagy valóban használni fogom?”.

Már csak azért is fontos, hogy a folyamat elején mindig megkérdőjelezd magadat, mert a zero waste lényege az önkéntes egyszerűségen keresztül vezető szemét- és hulladékcsökkentés, hogy egyéni szinten környezettudatosabb életvitelt tudjunk folytatni, hozzájárulva ezzel az élhetőbb jövőhöz. Ebbe pedig a túlfogyasztás, illetve a túlfogyasztás átcsoportosítása nem fér bele.

Nem beszélve arról, hogy a pénztárcádnak sem mindegy egy-egy felesleges vásárlás, hiszen a környezetbarát és hulladékmentes termékek sok esetben többe kerülnek, mint a gyorsan elhasználódó vagy az eldobható társaik.

 

„Miért van ez így? Akkor a zero waste drága?”

Szemléltetjük ezt a kérdést egy nagyszerű példával, mondjuk a borotva esetével.

Tény, hogy egy eldobható borotva, vagy borotvacsomag mindössze pár száz, esetleg egy-két ezer forintba kerül, de használati idejük igencsak csak rövid, ezáltal egy évben valószínűleg 15.000 – 25.000 Forintot is elkölthetsz rájuk.

A gond pedig természetesen nem csak a pénztárcádban keresendő: ezek az eszközök sajnos nem szelektálhatóak, így rövid életük után hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülnek. A gyártásukkal járó környezetterhelést pedig még meg sem említettük.

A hagyományos borotva ezzel szemben egy életen át elkísérhet. Sőt! Megfelelő használat mellett, akár generációról-generációra öröklődhet. Az ára adott pillanatban ugyan valóban drágább, de a legjobb esetben többé nem kell vásárolnod egyetlen egy darabot sem.

Így, ha kicsit jobban belegondolsz, hosszú távon melyikkel jársz jobban?

Hosszú távon a hagyományos borotva jobban megéri anyagilag.

 

A zero waste kéz a kézben jár a minimalizmussal, a letisztultsággal, a minőséggel és bátran kijelenthetjük, hogy a szépséggel is! Az erőforrás-pazarlás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja az, ha egy éppen esedékes vásárláskor igyekszel olyan termékeket választani, amelyek kiváló minőségűek, továbbá a minőség jelentős csökkenése nélkül használhatóak majd hosszú évtizedekig, vagy akár egy életen át.

Most igyekszünk segíteni neked egy terméklistával, melyben olyan eszközöket, használati tárgyakat vagy ruhadarabokat mutatunk be neked, melyekre vagy élettartam-garanciát vállalnak a gyártók, vagy biztosan állíthatjuk, hogy 5-10-15 évig tudod majd használni őket.

Ruhaneműk

Hosszas kutatás után Mengyán Eszter ebben a cikkében talált három olyan, itthon is megvásárolható márkát, melyeknek örökgaranciásak a termékeik.

 

Fabula

„Önmagáért beszél az a manapság szinte egyedülálló tény, hogy a kézzel készített Fabula cipőkre örök garancia érvényes. Mindez hűen tükrözi Fabula László cipői minőségébe vetett bizalmát.” – olvasható a Fabula honlapján. A cipők kézi varrással, egyedi méret és megrendelés alapján készülnek.

 

Gabor Kiss Handmade

„Sok hazai dizájner márka varratja a termékeit, de én mindent magam készítek és minden termékre örök garanciát vállalok.” – nyilatkozta Kiss Gábor bőrdíszműves egy interjúban. Kínálatában nők és férfiak is találhatnak különböző fazonú táskákat, pénztárcákat, öveket.

 

Sloggi – EverNew

A sloggi fehérneműmárka EverNew kollekciójának darabjaira jelenleg itthon is vonatkozik az örök garancia. A termékeket a letölthető nyilatkozat alapján a következő okokkal lehet cseréltetni: túl nagy, túl kicsi, nem tetszik a színe, nem tetszik az anyaga, anyag probléma, modell probléma, foszlás, fakulás, hibás derékrész, hibás varrás, nem illeszkedik jól, kényelmetlen, egyéb.

 

Használati eszközök

Briggs&Riley bőröndök

Az amerikai táska- és bőröndgyártó cég nemcsak az életre szóló garanciájáról és a csúcsminőségről híres, hanem arról is, hogy termékeiket valós igények és folyamatos innovációk szerint alakítják ki. A Briggs&Riley talán a kapacitásnövelő bővítőrendszeréről lehet sokak számára ismerős, mellyel egyedülálló módon egyszerűsítik le a csomagolást.

 

Zippo öngyújtó

Egy olyan világban, ahol a legtöbb termék egyszerűen eldobható vagy korlátozott garanciával elérhető, a Zippo minden gyújtóját a híres élettartam garanciával értékesíti. Állítják, hogy a márka fennállása óta (több mint 85 év alatt) soha senki nem költött egy forintot (dollárt, eurót, koronát, vagy pesot) sem egy Zippo öngyújtó mechanikus javítására, függetlenül a termék életkorától vagy állapotától.

 

Victorinox zsebkések

A Victorinox zsebkéseivel szinte biztosak vagyunk benne, hogy mindenki találkozott élete során legalább egyszer. Ha mégsem, akkor itt az ideje megismerkedned velük, hiszen nem csak praktikusak, ezáltal szinte minden élethelyzetben jól jöhetnek (kirándulás, szabadtéri sütögetés, utazás, szerelés), hanem gyönyörűek is.
A gyártó élettartam garanciát vállal az olyan hibákra, amik anyag- vagy gyártási hiba miatt merülnek fel.

 

Le Creuset edények

Az öntöttvas edények csúcsát a Le Creuset gyártja, amit 1925-ben két belga iparos alapított. Ezekben az igen borsos áron elérhető zománcozott öntöttvas edényekben bármit elkészíthetsz. De tényleg bármit: piríthatsz, süthetsz, főzhetsz, párolhatsz.
Ha nem hobbiszakács vagy, hanem nagy tételben gyártod a többcsillagos fogásokat, érdemes összespórolnod a konyhapénzed egy ilyen edényre.
A Le Creuset termékeire az élettartam garancia a vásárlás dátumától érvényes, és az előállítás során keletkezett hibákra, valamint az anyaghibából eredő sérülésekre vonatkozik.

 

További tartós hétköznapi eszközök és várható élettartamuk

Mühle hagyományos fém borotva

A borotva várható élettartama a megfelelő tárolás és használat mellett 40-50 (vagy ennél több) év is lehet.

 

Menstruációs kelyhek

A jó minőségű, megbízható intimkelyhek élettartama akár a 10 évet is elérheti.

Ajánlott cikk: Hogyan válaszd ki a neked megfelelő intimkelyhet? 4 lépéses útmutató

Emilla mosható betétek

Megfelelő mosási technika mellett akár minimum 5 évig is használhatod a mosható betéteket.

Ezt olvastad már?: Minden, amit tudni szeretnél a hulladékmentes menstruációról

Kulacs

Az üvegkulacs élettartama elsősorban tőled függ: ha vigyázol rá, megfelelően tisztítod, és többet van a táskádban, mint zuhanórepülésben a beton felé, úgy több évig, akár évtizedekig is használhatod. Amennyiben fém kulacsod van, akár egy egész életen át társad lehet a túrákon, az iskolában, vagy a munkahelyeden.

 

Befőttes- és csatos üveg

Üveg lévén szintén rajtad múlik a befőttesüvegek, vagy csatos üvegek élettartama. Ha vigyázol rájuk, akár több tíz évig is kiszolgálhatnak a háztartásodban.

 

Fém vállfa

Várható élettartamuk – természetesen megfelelő használat mellett – akár több tíz év is lehet.

 

Fából, vagy rozsdamentes acélból készült csipeszek

A fent említett vállfákhoz hasonlóan, akár több évtized is lehet az élettartamuk. Fából készült ruhacsipesz esetén fontos arra ügyelned a hosszú élettartam érdekében, hogy véletlenül se ázzon vízben.

 

Vászonzsákok

Megfelelő tisztítás és használat mellett a várható időtartamuk akár 10-15 év, vagy ettől több is lehet.

 

Textil zsebkendők

Rendszeres tisztítás és megfelelő használat mellett minimum 10-15 év, vagy ennél több is lehet a várható élettartama a textil zsebkendőknek.
Hasznos cikk a témában: Papír- vagy textil zsebkendő – melyik a környezettudatosabb?

 

Te milyen termékkel egészítenéd ki a listánkat? Írj hozzászólást itt a cikk alatt, hogy másokat is inspirálj.

0 0 votes
Article Rating