Barion Pixel

Érdekel a hulladékmentes életmód?

Szeretnél kevesebb hulladékot és szemetet termelni egyszerű lépések segítségével?

Belekóstolnál rizikó nélkül, hogy mit is jelent a zero waste a gyakorlatban?

Mit kapsz a kihívás során és amellé?

 

  • 30 napon keresztül minden nap egy gyakorlati tippet e-mailben.
  • Zárt Facebook-csoport tagságot, ahol segítséget kapsz ahhoz, hogy valóban megvalósíthasd azt, amit a kihívás során megfogadsz.
  • Hasznos tanácsokat, híreket és egyedi ajánlatokat is tartalmazó hírlevelet (bármikor le tudsz iratkozni, spam-et nem küldök!).

Mit jelent a hulladékmentes életmód?  

A hulladékmentesség lényege, hogy minimálisra csökken a mindennapi életviteled során keletkező hulladék-, valamint szemét mennyisége.  A hangsúly azon van, hogy minimálisra csökken, nem pedig azon, hogy elérd a teljesen mentes, nulla hulladék állapotot, mert ez egyszerűen lehetetlen.  Ez egy útkeresés, amely során a szokásaid átalakításával egyre kevesebb hulladékot és szemetet termelsz úgy, hogy ez ne igényeljen tőled extra időt, energiát és pénzt. Fontos, hogy a hulladékmentes életmód elérése egy törekvés, nem pedig egy állapot!

 

    Milyen előnyökkel jár a hulladékmentes életmód?  

  • Minőség a mennyiség felett: a minőség és a funkció kerül előtérbe azzal szemben, hogy darabszámra mennyi tárgyat birtokolsz. Így olyan tárgyi eszközökre költöd a pénzed, amiket gyakran használsz és ideális esetben egy életre szólnak. 
  • Egészségesebb étkezés: a csomagolt, félkész és gyorsételek minimalizálására törekszel, ezért előnyben részesíted a csomagolásmentes és hulladékszegény ételeket. Ezeket pedig a legtöbb esetben csak frissen tudod megvásárolni. 
  • Pénzt takarítasz meg: a hulladékmentesség alapja, hogy kevesebbet fogyasztasz, többet készítesz saját kezűleg (ételt, kozmetikumot, stb.), addig használod a meglévő eszközeidet amíg lehet és megjavítod ezeket ha arra van szükség. Ezekkel pedig mind-mind rengeteg pénzt spórolsz magadnak. Ez az életmód nem drága – épp ellenkezőleg, kifejezetten olcsóbb! 
  • Környezettudatos: a hulladék sok környezetvédelmi témával összefügg, könnyű csökkenteni a mennyiségét és ezzel párhuzamosan a mindennapokban előnyökre szert tenni általa (több pénzre, időre, egyszerűbb életvitelre, stb.). Közvetett hatással lehetsz a hulladékmentességnek köszönhetően a műanyagszennyezésre, a pálmaolaj vagy épp a fast fashion okozta problémákra, és még számos egyéb környezetszennyező iparágra. 
  • Több időt nyersz: ez az életmód abban is segít, hogy ne a tárgyak uraljanak téged, hanem te uralhasd a tárgyaidat, ezen felül pedig összességében egyszerűsíti a mindennapjaidat, így fellélegezhetsz és arra fordíthatod az értékes idődet, amire valójában szeretnéd.

Mit mondanak azok, akik már belevágtak a kihívásba?

“Amikor találkoztam a kihívással, azonnal feliratkoztam az üzenetekre, amiket minden nap vártam. Vártam, hogy befusson a kihívás a hasznos tanácsokkal. Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan másokat, sőt tömegeket is megmozgat a kihívás. 🙂 Úgy érzem, köszönettel tartozom az erőfeszítésekért (sokak nevében)! Hosszú távon is tartani fogom magam a tanácsokhoz, amiket adtál. Valóban hiánypótló kezdeményezés! 🙂 “

Vermes Nikolett

“Köszönöm az idáig küldött leveleidet is! Ez a mai kihívás roppant hasznos lesz nekem. Megpróbálom megfogalmazni, miért tartom különösen értékesnek a munkádat: tehát az emberi oldala az egésznek, pontosabban az, hogy Te a saját személyes tapasztalatodnak, utadnak, ha úgy tetszik, a praktikus részén felül a lelki részét is átdolgoztad és bele tudod adni, meg tudod fogalmazni és átadod, vagyis akik utánad jönnek, már sokkal könnyebben, magukkal türelmesebben, a lehetséges helyzetek, dilemmák jó részének ismeretével fölvértezve vághatnak bele.”

Horváth Erika

Szívből köszönöm a naponta küldött ötleteidet. Évekkel ezelőtt szinte “boltkórságban” szenvedtem, mániákusan vásároltam, gyűjtöttem a kacatokat, mindenhol volt valami. Aztán egyszer csak rájöttem, hogy mit is próbáltam pótolni a tárgyakkal, s onnantól egy új életmód vette kezdetét. Tavaly pedig belevágtam a minimalista, zero waste, vegyszermentes, paleo, slow life ötösfogatába. A cuccok jelentős részétől megszabadultam ( rájöttem, hogy milyen öröm az, ha nekem felesleges holmiknak mások úgy örülnek 🙂 ), máshová kerültek a hangsúlyok az életemben, letisztult bennem és körülöttem a világ. Sokat beszélgetek minderről a barátaimmal és a tanulóimmal. Boldoggá tesz, ha meg tudok nyerni valakit (nem erőszakkal, csak észérvekkel) például a hulladékmentes életmódnak.
Hálásan köszönöm a munkádat, nagyon felnézek rád, szimpatikus a kedves határozottságod, amivel képviseled az elkötelezettségedet. 🙂 

Andrea

“Számomra nagyon hasznos, sőt fontos volt ez a minitanfolyam. Már rég nem éreztem, hogy valami iránt tudnék lelkesedni, de ez most pont az a téma. 🙂 Írtam is egy listát úgy a 20. lecke körül az “azonnal”, a “majd ha kifogy” és a “hosszú távon” teljesíthető kihívásokról, és meglepően sok dolog került már a legelső kategóriába is. Tudom, ez még nagyon a kezdet, és csomó minden még meg sem érkezett, és persze sok mindent majd hosszasabban kell tesztelnem (és majd a párommal is elfogadtatnom), de nagyon lelkes vagyok és várom a haladást! Azt is remélem, hogy egyszer majd én is hitelesen át tudom ezt a gyakorlatot másoknak. Szóval csak szeretnék köszönetet mondani, szerintem nagyon jó, amit csinálsz, csak így tovább! 🙂 “

Nóri

“Csúcs ez a kihívás, az egész család lelkes, gyakorlatilag teljes életmódváltás. Kisfiam mondja ma, hogy tudod, hogy mennyi papír szemét van az osztályban? Naponta egy teli kosár! Ha lesz bátorsága, akkor felveti, hogy gyűjtsék külön, az ötlet már maga azt jelenti, hogy dolgozik benne valami 🙂 “

Nemes Gyöngyvér Virág

“Nagyon tetszik a 30 napos kihívás! Jól ki van találva, pont abban segít, hogy közösséget kovácsoljon, ahol könnyebben áramlanak az információk, tapasztalatok, ami támogat, hogy ne érezzük magunkat teljesen csodabogárnak 🙂 “

Haba Tünde

“Nagyon hasznosak voltak az üzeneteid! Úttörőmunka amit csinálsz, nagyon tetszik. Elmélyítetted a szemléletemet, a lelkesedésed reményt adott, és a stílussal is szimpatizálok, ahogyan a tanácsokat megfogalmaztad. Köszönöm neked!” 

Sógor Zsuzsanna

“Nagyon köszönöm, rendkívül hasznos volt ez a 30 nap! Eddig is igyekeztem mindent így csinálni, de új dolgokat is tanultam! Nekem a lányom küldte el Japánból, hogy én is csatlakozzak 🙂 “

Nagy Julianna

“Szuper volt! Nagyon sokat tanultam!”

Incze-Dusík Bori

“Minden elismerésem a Tiéd, hogy segítesz az embereket rávezetni arra, hogy a fogyasztói társadalom legnehezebb teendőjét beépítsék az életükbe.. köszönlek!”

Menyhárt Tamara Edit

“Köszönöm neked, hogy ennyi időt és energiát fektetsz abba, hogy mutasd az utat a követőidnek!”

Szilágyi Edit

Egyik napról a másikra hulladékmentessé válni olyan, mintha egy éjszaka alatt szeretnél leadni 20 kg felesleget. A hulladékmentes hétköznapok eléréséhez sok kis, lépésről lépésre meghozandó változtatásra van szükséged a mindennapokban, amik eleinte kihívást jelenthetnek.

A hulladékmentes életmód viszont csak addig jelent kihívást, amíg a régi szeméttermelő szokásaidat sikeresen megváltoztatod, onnantól egyszerűen csak egy módjává válik annak, ahogyan éled a mindennapjaidat!

Iratkozz fel a 30 napos kihívásra, hogy megtanulj 30 olyan egyszerű mindennapi lépést, ami segít elindulni és közelebb jutni ehhez a célhoz!

A feliratkozással együtt elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatót és az ÁSZF-et, valamint hozzájárulsz ahhoz, hogy a megadott elérhetőségedre hasznos tanácsokat, híreket és egyedi ajánlatokat is tartalmazó hírlevelet küldjünk. A későbbiekben bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.

Copyright 2016-2020 – Hulladékmentes.hu – Minden jog fenntartva