Kérdések és válaszok

Egyre többen és egyre többféle kérdéssel kerestek meg minket, aminek nagyon örülünk. Örülünk, mert ez azt jelenti, hogy egyre többen és egyre aktívabban érdeklődtök a hulladékmentes életmód iránt.
Annak érdekében, hogy minden olvasói kérdésre jusson időm válaszolni, csokorba szedjük a beérkező kérdéseket, majd a válaszaimmal együtt közzétesszük ezen az oldalon.
Így Te is, kedves látogató tájékozódhatsz olyan zero waste és környezetvédelmi kérdések kapcsán, amelyek érdekelhetnek.
Kump Edina

 

 

Eszter: Olyan problémában szeretném a segítséged kérni, hogy a környezetbarát termékek közül melyek azok (tusfürdő, sampon, arckrém, stb.) amelyeket nem állatokon tesztelnek? Esetleg teljesen vegánok. Mert a boltok polcain van vegán, van környezetbarát, de ezek általában nincsenek feltüntetve az állatokon nem tesztelt márkák között (pl. a Himalája termékcsalád), illetve ott vannak a Frosch termékek, amelyek állatokon nem teszteltek de nem igazán tudom mennyire károsak a környezetre. 

Ezeket ökocímkék segítségével tudod megállapítani, és/vagy a gyártó megkérdezésével, a konkrét terméknek való alapos utánajárással. Annak is érdemes utánanézned, hogy az alapanyagokat készítők sem tesztelnek-e állatokon (aki pl. a kencét kikeveri állíthatja magáról, hogy állatkísérletektől mentes, annak ellenére is, ha a beszállítói, azok, akiktől az alapanyagokat vásárolja végeznek teszteket állatokon).
Állatokon nem tesztelt termékek esetében a “nyuszis plecsnit” keresd: not tested on animals, cruelty-free. Ez a három hivatalos és megbízható: 

 

 

 

 

Mivel előfordul az is, hogy jogtalanul használják a cruelty-free címkéket, ezért a biztonság kedvéért érdemes ellenőrizned a terméket/márkát ezekben az adatbázisokban is: PETA adatbázis és Leaping Bunny lista.
A vegán jelöléssel ellátott termékek nem tartalmaznak sem állati- , sem pedig állatokból nyert összetevőket (viszont nem garantált, hogy nem végeznek állatokon végzett kísérleteket, erről külön az ökocímke, vagy az említett adatbázisok segítségével tudsz meggyőződni!). Vegán ökocímkék:

 

 

 

Az, hogy egy termék környezetbarát-e, már egy harmadik kategóriába tartozik, ez esetben is az ökocímkéket érdemes segítségül hívni (számos egyéb összetevőre is léteznek ökocímkék, pl. biominősítés, fenntartható halászat, energiatakarékosság, méltányos kereskedelem). Környezetbarát terméket jelölő ökocímkékek az EU-ban és Magyarországon:

 

 

 

Az online Hulladékmentes háztartás tanfolyamon sok ehhez hasonló témát is érintünk részletesen amellett, hogy végig a hulladékcsökkentésre fókuszálunk mind elméleti, mind gyakorlati szinten. Ha szeretnél minél teljesebb képet kapni a hétköznapi környezettudatosságról és tudatos vásárlóként körültekintő döntéseket hozni, hasznosnak fogod találni: Hulladékmentes háztartás tanfolyam.
A Hulladékmentes.hu webshopba beválogatott kozmetikumok és tisztítószerek esetében törekszünk arra, hogy a zero waste elvek mellett minél több környezetvédelmi feltétel teljesüljön, így találsz nálunk állatokon nem tesztelt, vegán és a környezetre káros összetevőket nem tartalmazó kozmetikumokat és tisztítószereket is.

Utóirat: bár ez nem merült fel a kérdés során, szerintem fontos szempont. Ha már cruelty-free, vegán és környezetbarát termékeket keresel, akkor ügyelj arra is, hogy ne szerepeljen az összetevők között pálmaolaj (vagy olyan összetevő, aminek előállításához pálmaolajat használnak). Hogy miért és egészen pontosan mik ezek az összetevők, azokra is mind-mind kitérünk az online tanfolyam során.

 

 

Krisztina: A vászon tatyókkal kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a kis zsákokba mondjuk egy hipermarketben hogyan kell lemérni a zöldséget/gyümölcsöt? Zsák nélkül? A párom most ebbe kapaszkodik, hogy ha a zsák súlyát is belemérnénk az áru súlyába, akkor többe kerülne a csomag, mint nejlon zacskóval.

Bolttól függ, hol hogyan lehet lemérni. A hipermarketben ha nem vásárolok sokat (pl. egy-két paprikát), akkor egyenesen a paprikák súlyát mérem le, majd magára a paprikára ragasztom a címkét. 1 kg krumpli esetében már nem játszom el ezt, hanem a vászonzsákkal együtt mérem le, majd a zsákra ragasztom a címkét. Ekkora mennyiség mellett a vászonzsák pár grammja (~ 30 g) elenyésző.
Az esetek jelentős részében a helyi kiskereskedőknél vásárolok, ahol vászonzsák nélkül, egyenesen a mérlegen mérik le a zöldséget-gyümölcsöt, vagy egyszerűen csak tárázzák a zsák súlyát, hogy még véletlenül se számolják azt bele. Csomagolásmentes boltban való vásárláskor is ugyanígy járnak el az eladók.
Ha pontosan szeretnétek tudni, hogy az egyes zsákok súlya mennyi, találtok nálunk olyan zsinóros vászonzsákokat, amiknek a mintáján ez az információ is szerepel: Sorting bags vászonzsákok.

 

 

Adrienn: Te mivel helyettesíted az alumínium fóliát? Főleg arra az esetre gondolok, amikor le kell valamit takarni a sütőben. Máshoz nem használnék, de ehhez még nem sikerült hulladékmentes megoldást találnom.

Olyan edényben, tepsiben sütünk, aminek eleve van fedele. Megfelel erre például egy üvegedény, pataki tál, jénai is.

 

 

Anett: Láttam a youtubeon a samponszappanos videóját. Van egy barátnőm, aki hennával festi a haját, ami emiatt elég száraz, töredezett. Próbált már többféle szappant, de mindegyiktől száraz maradt. Az almaecetes öblítés és lenmagzselé neki is segíthet? Vagy lenne esetleg valamilyen ötlete, mit próbálhatna ki?

Minden haj más és más, ezért biztosan beváló választ nem tudok erre adni ennyi információ alapján. Amikor én hennáztam a hajam, nekem már magától a hennától is ápoltabb volt, ezért lehet érdemes utánanéznie annak, milyen összetevőkből áll a szer amit használ, van-e más megoldás (én porból kevertem ki és indigóval vegyítettem). Száraz hajra a következő samponszappanokat találod nálunk: ricinus- és dióolajos, gyógynövényes teafa olajjal, sörös rozmaringos, de érdemes lehet próbát tennie a szilárd samponokkal is. Az, hogy az almaecetes öblítés és/vagy a lenmagzselé segít-e, csak azután derül ki, hogy kipróbálja, hogyan viselkedik a használatukkal a haja. Megvan rá az esély, de a haj esetében a táplálkozási, vízivási szokásokon is érdemes lehet elgondolkozni, valamint kikérni egy fodrász és bőrgyógyász szakvéleményét.

 

 

Hajni: December eleje óta csak kimért tejet veszek. Nem tudod véletlenül, hogy hol vannak Budapesten tejautomaták? Nem mindig érek oda a tejboltba vagy árushoz időben.

A csomagolásmentes vásárlást biztosító helyek listája folyamatosan bővül a közösség segítségével: Hol tudok kimérve, csomagolásmentesen vásárolni?
A honlap, ahol térképen foglalták össze a budapesti tejautomatákat sajnos már nem elérhető.

 

 

Orsi: az intimkehely felől érdeklődnék. Azt szeretném kérdezni, hogy szülés utáni vérzéshez is használható-e? Biztos igen, csak ha mégis van vmi infó/tapasztalat erről, akkor segítene.

A szülést követő időszakban jobb, ha nem kerül sem tampon, sem intimtölcsér a hüvelybe. A mosható betétek viszont minden további nélkül használhatóak.

 

 

Alina: A dohányzásról e-cigire váltottam pár hónapja. Csikket ugyan nem kell a kukába dobnom, de nem tudom mit kezdjek a havonta cserélendő kicsi porlasztókkal. Hiába keresgélek a neten, nem találtam (számomra) egyértelmű választ, hogy hol tudom ezt a kis mennyiséget leadni?

Gratulálok és sok sikert kívánok a váltáshoz, valamint a cigi letevéséhez! A porlasztó kezelését illetően a helyileg illetékes hulladékos közszolgáltató a kompetens, ott tudnak biztos választ adni a kérdésedre. Mielőtt felhívnád őket ez ügyben, mindenképp nézd meg, milyen anyag(ok)ból áll össze a porlasztó.

 

 

Mária: A te útmutatód alapján csináltam gilisztakomposztot, nem vagyok benne egészen biztos, hogy elsőre jól sikerült 🙁 Most kb 3 hetes, és hemzsegnek körülötte picit vöröses barnás bogarak. Nagyon picik, és mászkálnak, nem repkednek. A felszínen gilisztát egyáltalán nem látok. Mennyire normális a bogarak jelenléte, mitől lehet és hogy lehet ezt elkerülni?

A giliszták általában a komposztálandó kupacban mászkálnak, nem a tetején, kicsit forgasd át, hogy megtaláld őket. A bogarak elkerülését az útmutatóban is írt komposztáló lefedésével tudod elérni, illetve itt találsz még további információt: bogarak a komposztálóban

 

 

Olga: Hol lehet leadni a rossz karácsonyfa füzért, Budapesten a VII. kerülethez közel?

Lámpahulladék gyűjtőpontokon. További információ: Izzó-, lámpa-, fénycső hulladékom van. Hova dobjam ki? , illetve: Legyen energiatakarékos a karácsonyod! 6 terület, ahol sokat tehetsz érte. A hozzád közel eső gyűjtőpontokat itt találod.

 

 

Enikő: Olyan kérdéssel fordulok hozzád, hogy tudnál-e ajánlani bevált receptet testápolóhoz illetve takarítószerekhez?

Ennek a bejegyzésnek a végén találsz linkelve recepteket: Vegyszermentes takarítás zero waste módra, de érdemes átolvasnod ezeknek a termékeknek a leírásait is: szódabikarbóna, mosószóda, citromsav, folttisztító só és marhaepés szappan.
Testápoláshoz bőven elegendő lehet a sheavaj, illetve egy tápláló (de a Te bőrödnek megfelelő) természetes szappan vagy olaj. Házilag elkészíthető receptet rengeteget találhatsz az interneten, én magamnak nem készítek külön. Az arcbőröm ápolásához körömvirágos szappant, szőlőmag olajat és aromavizet használok (plusz ajakápolót a számra). A kézbőrömet vagy sheavajjal, vagy a testápoláshoz is alkalmazott levendulás testápolóval ápolom. Ezeken felül az egyetlen eszköz, amit kifejezetten bőrápoláshoz használok, az a zuhanyzáskor használt luffából készült fürdőszivacs.

 

 

Bea: Mi a teendő olyan esetben, ha nagyobb boltokban, pl. Tesco vagy akár kis boltokban is belekötnek abba, hogy miért saját szatyorba mértem és tettem a gyümölcsöket és zöldségeket, esetleg a kenyeret? 

Nekem személy szerint sosem volt még abból nézeteltérésem, hogy a zöldséget-gyümölcsöt, pékárut a saját vászonszatyromba vásároltam meg a kihelyezett műanyag helyett, de hozzá kell tennem, proaktívan együttműködő voltam: nyitva hagytam a zsákokat, hogy jól lehessen látni mi van benne és