Barion Pixel

Kérdések és válaszok

Egyre többen és egyre többféle kérdéssel kerestek meg minket, aminek nagyon örülünk. Örülünk, mert ez azt jelenti, hogy egyre többen és egyre aktívabban érdeklődtök a hulladékmentes életmód iránt.
Annak érdekében, hogy minden olvasói kérdésre jusson időm válaszolni, csokorba szedjük a beérkező kérdéseket, majd a válaszaimmal együtt közzétesszük ezen az oldalon.
Így Te is, kedves látogató tájékozódhatsz olyan zero waste és környezetvédelmi kérdések kapcsán, amelyek érdekelhetnek.
Kump Edina

 

 

Eszter: Olyan problémában szeretném a segítséged kérni, hogy a környezetbarát termékek közül melyek azok (tusfürdő, sampon, arckrém, stb.) amelyeket nem állatokon tesztelnek? Esetleg teljesen vegánok. Mert a boltok polcain van vegán, van környezetbarát, de ezek általában nincsenek feltüntetve az állatokon nem tesztelt márkák között (pl. a Himalája termékcsalád), illetve ott vannak a Frosch termékek, amelyek állatokon nem teszteltek de nem igazán tudom mennyire károsak a környezetre. 

Ezeket ökocímkék segítségével tudod megállapítani, és/vagy a gyártó megkérdezésével, a konkrét terméknek való alapos utánajárással. Annak is érdemes utánanézned, hogy az alapanyagokat készítők sem tesztelnek-e állatokon (aki pl. a kencét kikeveri állíthatja magáról, hogy állatkísérletektől mentes, annak ellenére is, ha a beszállítói, azok, akiktől az alapanyagokat vásárolja végeznek teszteket állatokon).
Állatokon nem tesztelt termékek esetében a “nyuszis plecsnit” keresd: not tested on animals, cruelty-free. Ez a három hivatalos és megbízható: 

 

 

 

 

Mivel előfordul az is, hogy jogtalanul használják a cruelty-free címkéket, ezért a biztonság kedvéért érdemes ellenőrizned a terméket/márkát ezekben az adatbázisokban is: PETA adatbázis és Leaping Bunny lista.
A vegán jelöléssel ellátott termékek nem tartalmaznak sem állati- , sem pedig állatokból nyert összetevőket (viszont nem garantált, hogy nem végeznek állatokon végzett kísérleteket, erről külön az ökocímke, vagy az említett adatbázisok segítségével tudsz meggyőződni!). Vegán ökocímkék:

 

 

 

Az, hogy egy termék környezetbarát-e, már egy harmadik kategóriába tartozik, ez esetben is az ökocímkéket érdemes segítségül hívni (számos egyéb összetevőre is léteznek ökocímkék, pl. biominősítés, fenntartható halászat, energiatakarékosság, méltányos kereskedelem). Környezetbarát terméket jelölő ökocímkékek az EU-ban és Magyarországon:

 

 

 

Az online Hulladékmentes háztartás tanfolyamon sok ehhez hasonló témát is érintünk részletesen amellett, hogy végig a hulladékcsökkentésre fókuszálunk mind elméleti, mind gyakorlati szinten. Ha szeretnél minél teljesebb képet kapni a hétköznapi környezettudatosságról és tudatos vásárlóként körültekintő döntéseket hozni, hasznosnak fogod találni: Hulladékmentes háztartás tanfolyam.
A Hulladékmentes.hu webshopba beválogatott kozmetikumok és tisztítószerek esetében törekszünk arra, hogy a zero waste elvek mellett minél több környezetvédelmi feltétel teljesüljön, így találsz nálunk állatokon nem tesztelt, vegán és a környezetre káros összetevőket nem tartalmazó kozmetikumokat és tisztítószereket is.

Utóirat: bár ez nem merült fel a kérdés során, szerintem fontos szempont. Ha már cruelty-free, vegán és környezetbarát termékeket keresel, akkor ügyelj arra is, hogy ne szerepeljen az összetevők között pálmaolaj (vagy olyan összetevő, aminek előállításához pálmaolajat használnak). Hogy miért és egészen pontosan mik ezek az összetevők, azokra is mind-mind kitérünk az online tanfolyam során.

 

 

Krisztina: A vászon tatyókkal kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a kis zsákokba mondjuk egy hipermarketben hogyan kell lemérni a zöldséget/gyümölcsöt? Zsák nélkül? A párom most ebbe kapaszkodik, hogy ha a zsák súlyát is belemérnénk az áru súlyába, akkor többe kerülne a csomag, mint nejlon zacskóval.

Bolttól függ, hol hogyan lehet lemérni. A hipermarketben ha nem vásárolok sokat (pl. egy-két paprikát), akkor egyenesen a paprikák súlyát mérem le, majd magára a paprikára ragasztom a címkét. 1 kg krumpli esetében már nem játszom el ezt, hanem a vászonzsákkal együtt mérem le, majd a zsákra ragasztom a címkét. Ekkora mennyiség mellett a vászonzsák pár grammja (~ 30 g) elenyésző.
Az esetek jelentős részében a helyi kiskereskedőknél vásárolok, ahol vászonzsák nélkül, egyenesen a mérlegen mérik le a zöldséget-gyümölcsöt, vagy egyszerűen csak tárázzák a zsák súlyát, hogy még véletlenül se számolják azt bele. Csomagolásmentes boltban való vásárláskor is ugyanígy járnak el az eladók.
Ha pontosan szeretnétek tudni, hogy az egyes zsákok súlya mennyi, találtok nálunk olyan zsinóros vászonzsákokat, amiknek a mintáján ez az információ is szerepel: Sorting bags vászonzsákok.

 

 

Adrienn: Te mivel helyettesíted az alumínium fóliát? Főleg arra az esetre gondolok, amikor le kell valamit takarni a sütőben. Máshoz nem használnék, de ehhez még nem sikerült hulladékmentes megoldást találnom.

Olyan edényben, tepsiben sütünk, aminek eleve van fedele. Megfelel erre például egy üvegedény, pataki tál, jénai is.

 

 

Anett: Láttam a youtubeon a samponszappanos videóját. Van egy barátnőm, aki hennával festi a haját, ami emiatt elég száraz, töredezett. Próbált már többféle szappant, de mindegyiktől száraz maradt. Az almaecetes öblítés és lenmagzselé neki is segíthet? Vagy lenne esetleg valamilyen ötlete, mit próbálhatna ki?

Minden haj más és más, ezért biztosan beváló választ nem tudok erre adni ennyi információ alapján. Amikor én hennáztam a hajam, nekem már magától a hennától is ápoltabb volt, ezért lehet érdemes utánanéznie annak, milyen összetevőkből áll a szer amit használ, van-e más megoldás (én porból kevertem ki és indigóval vegyítettem). Száraz hajra a következő samponszappanokat találod nálunk: ricinus- és dióolajos, gyógynövényes teafa olajjal, sörös rozmaringos, de érdemes lehet próbát tennie a szilárd samponokkal is. Az, hogy az almaecetes öblítés és/vagy a lenmagzselé segít-e, csak azután derül ki, hogy kipróbálja, hogyan viselkedik a használatukkal a haja. Megvan rá az esély, de a haj esetében a táplálkozási, vízivási szokásokon is érdemes lehet elgondolkozni, valamint kikérni egy fodrász és bőrgyógyász szakvéleményét.

 

 

Hajni: December eleje óta csak kimért tejet veszek. Nem tudod véletlenül, hogy hol vannak Budapesten tejautomaták? Nem mindig érek oda a tejboltba vagy árushoz időben.

A csomagolásmentes vásárlást biztosító helyek listája folyamatosan bővül a közösség segítségével: Hol tudok kimérve, csomagolásmentesen vásárolni?
A honlap, ahol térképen foglalták össze a budapesti tejautomatákat sajnos már nem elérhető.

 

 

Orsi: az intimkehely felől érdeklődnék. Azt szeretném kérdezni, hogy szülés utáni vérzéshez is használható-e? Biztos igen, csak ha mégis van vmi infó/tapasztalat erről, akkor segítene.

A szülést követő időszakban jobb, ha nem kerül sem tampon, sem intimtölcsér a hüvelybe. A mosható betétek viszont minden további nélkül használhatóak.

 

 

Alina: A dohányzásról e-cigire váltottam pár hónapja. Csikket ugyan nem kell a kukába dobnom, de nem tudom mit kezdjek a havonta cserélendő kicsi porlasztókkal. Hiába keresgélek a neten, nem találtam (számomra) egyértelmű választ, hogy hol tudom ezt a kis mennyiséget leadni?

Gratulálok és sok sikert kívánok a váltáshoz, valamint a cigi letevéséhez! A porlasztó kezelését illetően a helyileg illetékes hulladékos közszolgáltató a kompetens, ott tudnak biztos választ adni a kérdésedre. Mielőtt felhívnád őket ez ügyben, mindenképp nézd meg, milyen anyag(ok)ból áll össze a porlasztó.

 

 

Mária: A te útmutatód alapján csináltam gilisztakomposztot, nem vagyok benne egészen biztos, hogy elsőre jól sikerült 🙁 Most kb 3 hetes, és hemzsegnek körülötte picit vöröses barnás bogarak. Nagyon picik, és mászkálnak, nem repkednek. A felszínen gilisztát egyáltalán nem látok. Mennyire normális a bogarak jelenléte, mitől lehet és hogy lehet ezt elkerülni?

A giliszták általában a komposztálandó kupacban mászkálnak, nem a tetején, kicsit forgasd át, hogy megtaláld őket. A bogarak elkerülését az útmutatóban is írt komposztáló lefedésével tudod elérni, illetve itt találsz még további információt: bogarak a komposztálóban

 

 

Olga: Hol lehet leadni a rossz karácsonyfa füzért, Budapesten a VII. kerülethez közel?

Lámpahulladék gyűjtőpontokon. További információ: Izzó-, lámpa-, fénycső hulladékom van. Hova dobjam ki? , illetve: Legyen energiatakarékos a karácsonyod! 6 terület, ahol sokat tehetsz érte. A hozzád közel eső gyűjtőpontokat itt találod.

 

 

Enikő: Olyan kérdéssel fordulok hozzád, hogy tudnál-e ajánlani bevált receptet testápolóhoz illetve takarítószerekhez?

Ennek a bejegyzésnek a végén találsz linkelve recepteket: Vegyszermentes takarítás zero waste módra, de érdemes átolvasnod ezeknek a termékeknek a leírásait is: szódabikarbóna, mosószóda, citromsav, folttisztító só és marhaepés szappan.
Testápoláshoz bőven elegendő lehet a sheavaj, illetve egy tápláló (de a Te bőrödnek megfelelő) természetes szappan vagy olaj. Házilag elkészíthető receptet rengeteget találhatsz az interneten, én magamnak nem készítek külön. Az arcbőröm ápolásához körömvirágos szappant, szőlőmag olajat és aromavizet használok (plusz ajakápolót a számra). A kézbőrömet vagy sheavajjal, vagy a testápoláshoz is alkalmazott levendulás testápolóval ápolom. Ezeken felül az egyetlen eszköz, amit kifejezetten bőrápoláshoz használok, az a zuhanyzáskor használt luffából készült fürdőszivacs.

 

 

Bea: Mi a teendő olyan esetben, ha nagyobb boltokban, pl. Tesco vagy akár kis boltokban is belekötnek abba, hogy miért saját szatyorba mértem és tettem a gyümölcsöket és zöldségeket, esetleg a kenyeret? 

Nekem személy szerint sosem volt még abból nézeteltérésem, hogy a zöldséget-gyümölcsöt, pékárut a saját vászonszatyromba vásároltam meg a kihelyezett műanyag helyett, de hozzá kell tennem, proaktívan együttműködő voltam: nyitva hagytam a zsákokat, hogy jól lehessen látni mi van benne és azonnal mondtam a pénztárosnak, melyikben mit, mennyit talál.
Ha valaki belémkötne emiatt, valószínűleg kijelenteném, hogy nem szeretem felesleges műanyag szatyrokkal elárasztani a háztartásom. Ha ez sem lenne elég, vagy épp nem vagyok túl szociális hangulatomban, ez az aduász: nincs kukám. Instant megdöbbenést okoz az arcokon.
Az Instagram oldalamon olvashatod a többiek tapasztalatait is, például itt és itt.

 

Nelly: A használt fürdőszobai, kozmetikai törlőkendőket mosásig miben tárolod?

Vagy azonnal elmosom kézzel (langyos víz + szappan), vagy bedobom a szennyestartóba a mosásra váró ruhák közé.

 

 

Nikolett: A “Hulladékmentes sminklemosás” című videódban a szőlőmagolajat, a sárgabarackmag-olajat és a jojoba olajat ajánlod a smink eltávolítására. Nekem olíva olaj és bio repceolaj van itthon. Valamelyiket használhatom a szememre a smink eltávolításához?

Azok csak példák voltak, számos egyéb olajat (így az általad említetteket is) használhatsz a sminked eltávolítására. 😉

 

 

Márti: Ha minden szemetet szelektíven gyűjtök, akkor nem kell a szemetes vállalatnak hulladékszállításért fizetnem?

Amennyiben megfelelően, a hulladékos közszolgáltató előírásai szerint gyűjtöd szelektíven a hulladékot, nem. Ez nem rejt magában rizikót, amennyiben a papír hulladék a papírgyűjtőbe, a műanyag a műanyaggyűjtőbe, a fém a fémgyűjtőbe kerül, vagyis minden arra a helyre, ahová való.
A szemét és a hulladék közti különbségről itt találsz további információt: A hulladékok történelme és a zero waste jövő.

 

Eszter: A samponszappannal mosásos videóban említed, hogy almaecettel öblíted a hajad. A “sima” ételecet is megfelelő a haj szerkezete-megóvása szempontjából? A fodrászom szimplán ecetes öblítést ajánlott, és nekem egyébként jó,  fésülhető tőle a hajam.

Én elsősorban amiatt használok inkább almaecetet a “sima” helyett, mert nem szeretem az ecet szagát. Előfordult már, hogy csak ételecettel tudtam öblíteni, működött az is.

 

 

Mari:  Ha vászonzsákba teszem a kenyeret nem szárad meg? Azért tesszük a pékárut zacskóba, hogy friss maradjon.

A pamutvászon szellőző anyag, ezért száradnak ki egy idő után a benne hagyott pékáruk. Nekünk a következő vált be: a pékségben megvesszük a kenyeret a saját vászonzsákunkba, majd azzal együtt tesszük el a fém kenyértartóba, miután hazaértünk. Se a műanyag, se a fa kenyértartó nem vált be, csak a fém, de az is akkor, ha a kenyér az összehúzott szájú vászonzsákban maradt.
Ezen felül megoldást jelenthet a kenyér fagyasztása, amiről itt találsz további információt: Hogyan fagyaszd le az ételt hulladékmentesen, műanyag használata nélkül?

 

Fanny: Találok nálatok olyan tárolóeszközt, amiben tudok vásárolni pl. mandarint, almát, paradicsomot, paprikát, tehát kisebb-nagyobb méretű zöldségeket-gyümölcsöket? Azt mondták a boltban, a táska maga ugyanannyit nyom, mint az egyéb vásárolandó és 15 db mandarint nem méregetnek “csak úgy” mikor hatan állnak mögöttem.

Itt találod azokat a tárolókat, amiket a zöldségek-gyümölcsök, pékáruk, magvak, tészták vásárlásához használunk: vászonzsákok bevásárláshoz. Ezek közül az alábbiakon a súlyúk is szerepel:

Ha a pénztáros nem tudja már tárázni a zsák súlyát (mert pl. tele van mandarinnal), akkor a fenti eszközökről csak le kell olvasnia, hány grammot nyom, majd azt a mérlegen levonni.
Amennyiben épp 15 mandarin gurgulászik fel-alá a szalagon és még a bolt is tele van, érthető a pénztáros kevésbé megértő reakciója. Fontos, hogy mi is együttműködőek legyünk, alkalmazkodjunk, segítőkészen álljunk az ilyen szituációkhoz. Egy-egy vászonzsák súlya 20-40 gramm között mozog, hasonló körülmények között érdemes kedvesen kijelenteni, hogy nem probléma, mérje csak le a zsákkal együtt (amennyiben nem tudja azt tárázni). Viszont ha Neked problémát okoz, hogy a zsák grammjai is felszámolásra kerülnek, akkor érdemes kisebb helyi zöldségesnél, piacon vásárolni inkább a szupermarket helyett.

 

Márti: Hol tudnék gilisztákat vásárolni a komposztáláshoz?

Horgászboltban. Trágyagilisztát kell kérni, de az is elég szokott lenni, ha azt mondod az eladónak, hogy komposztáláshoz keresel gilisztákat.

 

Ildikó: Panellakásban megvalósítható komposztálási ötleteket, javaslatokat szeretnék kérni.

1.) Gilisztakomposztáló elkészítési útmutatója
2.) Hogyan komposztálj lakásban, kert nélkül?

 

 

Ágnes: Már másodszorra főzöm a mosógéled 🙂 Azt olvastam, hogy a mosószóda roncsolja az elasztánt? Tapasztaltad hogy a zokni, ruhagumikat roncsolja?

Nem tapasztaltam, de nem is használtuk túl sokáig önmagában a mosószódát mosáshoz, mert a fekete és a sötét színes ruhákon meglátszott, foltosodtak, a mosópor receptjénél írtam erről bővebben. Összességében a mai napig a géles-folyékony mosószert használjuk, mert az vált be a legjobban, a fenti száraz mosópor receptjét csak időhiányos, vagy forró nyári időszakokban vetjük be.

 

 

Nóra: Elektromos hulladékot hova tudunk leadni? Vagy mi a legjobb megoldás?

Hulladékudvaron, vagy olyan kereskedőnél, aki elektromos készülékeket árul, de érdemes minden esetben felhívni előzetesen telefonon. Ezen felül jó tudni, hogy amennyiben nem vásárolsz, a kereskedő visszautasíthatja a 25 cm-es átmérőt meghaladó eszközök átvételét.

 

 

Martina: Hová vinnél olyan cipőket, amik már tényleg szét vannak használva? Tehát adományboltba és további használatra alkalmatlan?

Ruhagyűjtő konténerbe (a hasznosíthatatlan ruha és cipő válogatást követően onnan is a hulladékégetőbe kerülhet), vagy kommunális kukába, ahonnan szintén az égetőbe, vagy hulladéklerakóra kerül. Amennyiben nem Budapesten, vagy a környékén élsz, inkább ruhagyűjtőbe dobd, hogy a lerakó helyett égetőbe kerüljön a cipő.

 

 

Márti: 1 fős háztartáshoz hány db ilyen komposztáló edény kell, ha minden nap főzök és elég sok a zöld hulladék. Hol kell őket tárolni?

A gilisztakomposztáló elkészítési útmutatójában találsz erről részletes információkat.

 

 

Kinga: Az elhasznált sminkes üvegcséket, műanyag konténereket gyűjtögetem már évek óta, legtöbbet itthoni minimális DIY tudásommal átalakítottam és újra felhasználtam, de elég sok olyan felhalmozódott, amivel már nem igazán tudok mit kezdeni. A kérdésem az lenne, hogy Tudtok ajánlani olyan leadó vagy újrahasznosító helyet, ahol ezek átvennék? Lassan de biztosan próbálok áttérni olyan smink és bőrápolási rutinra, ami kevés hulladékkal jár de sajnos vannak olyanok, amikről egészségügyi okok miatt nem tudok lemondani.

Amennyiben ezek a tégelyek teljesen kiürültek és a csomagolásuk újrahasznosítható, a megfelelő szelektív gyűjtőbe helyezheted, vagy hulladékudvaron leadhatod. Ha időközben lejárt a smink szavatossága, beszáradt, vagy ebék okok miatt nem tudod/szeretnéd már elhasználni, akkor viszont veszélyes hulladéknak minősül. Ebben az esetben hulladékudvarokon, illetve lomtalanítási vagy egyéb önkormányzati szervezésű hulladékgyűjtések idején szokták átvenni.

 

 

Erzsébet: Azt szeretném megtudni,hogy az üvegkulacsba mennyire meleg folyadék tölthető? Gyógyteákat iszom, amiket forrázni kell.

A Hulladékmentes.hu webáruházban kapható Equa üvegkulacsok hőálló boroszilikát üvegből készülnek, így ezek jól viselik a hőmérséklet változásokat.

 

 

Enikő: Tudnál segíteni, hogy Budapesten hogy működik a szelektívhulladék-szállítás? Ott is úgy van, hogy benne van az alapdíjban és ingyen adják a szemetest? A volt kollégiumomban szeretnénk elkezdeni, mert van több 5 emeletes épület, 0 szelektívgyűjtési lehetőséggel 🙁 a III.kerületről, Óbudáról lenne szó.

Budapest az FKF végzi az ezzel kapcsolatos hulladékkezelési feladatokat, náluk tudsz érdeklődni a lehetséges megoldásokról.

 

 

Áron: A trágyagiliszta helyett használhatok sima földigilisztát is?

Nem, nem fog működni. További információt a gilisztakomposztáló elkészítési útmutatójában találsz.

 

 

Zsófia: Szeretném megkérdezni, hogy a samponszappan után használt lenmagzselét meddig kell főzni, hogy balzsamként használható legyen? Most kezdtem el használni a samponszappant, viszont szükségem lenne még valamire amivel a hosszú hajam véget is ápolni tudom.

Nincs pontos főzési ideje, amihez mindenféleképp tartanod kellene magad. Ebben a videóban beszélek az elkészítéséről bővebben, illetve meg is mutatom a használatát.

 

 

Katalin: Hová dobhatom ki a fölöslegessé vált kb. 100 db CD lemezt?

Ebben a cikkben találod a választ: CD, DVD hulladékom van. Hova dobjam ki?

 

 

Erika: Érdeklődöm hogy Te milyen ételhordót ajánlanál, mindennapos használatra?

Jól záródó, könnyű súlyú, nem törékeny anyagból készültet. Erre a műanyag és a fém is megfelelő. Fontos, hogy élelmiszerbiztos anyagból készüljenek és a fém esetében a rozsdamenetsség is nagy előny.

 

 

Vanda: Anyósommal közösen használjuk a mosógépet! Én váltanék a természetes mosószerekre, Neki ehhez még idő kell… Nem árt a gépnek, ha felváltva használjuk a házi és a bolti mosószereket?

Nem hiszem, hogy ártana a gépnek, de ez ügyben biztos információt egy szakértő tud adni, ebben az esetben egy mosógépszerelő. Arra mindenesetre számíts, hogy a bolti öblítők szaga a te ruháidon így is érezhetőek maradnak majd.

 

Sarah: Mibe lenne érdemes gyűjteni a kutya kakit? Egy korábbi leveledben volt arról szó, hogy a lebomló zacsik, végül is nem bomlanak le. Nagyon örültem, mikor rátaláltam egy ilyenre eredetileg, de amikor elkezdtem használni, akkor sem voltam teljesen nyugodt ez ügyben, hiszen a futtatóban a szemetesek nagy részében van egy műanyag zsák, így abba került a “lebomló zacskó” is, a tartalmával együtt. A jelenlegi alternatívák hihetetlen árakban vannak, a végén a kakigyűjtés drágább lesz, mint etetni a kutyust.

A kutyatartásról találsz egy hosszabb bejegyzést az oldalon: Háziállatok tartása hulladék nélkül: egy kutyás gazdi tapasztalatai
A lebomló zacskóról és alternatívákról pedig itt (érdemes elolvasni a hozzászólásokat is): Van értelme a lebomló kutyaürülékes zacskó használatának?

 

Andi: Van olyan hely vagy csoport, ahol leadhatom az üres tojás kartonokat és befőttes/savanyúságos üvegeket? Eddig általában családon belül megoldottuk, de mostanra már mindenkinek annyi van, amennyi neki kell, kidobni pedig nem szeretném, hiszen nincs bajuk.

Piacon, őstermelőnél érdemes próbálkozni, de a tojástartókat a közeli zöldséges is tudja hasznosítani nagy valószínűséggel. Az üvegeket aukciós oldalakon is tovább lehet adni.

 

Józsefné: A csodaszóda meg a mososzóda egy? Én vanish szappant használtam és nem történt meg a homogenizálás. Az alkotó elemek külön váltak a víztől, mint madártej készítésnél a tojásfehérje a tejen. Mit rontottam el?

Akármilyen fantázianévvel is illetik a csomagoláson, a mosószóda = nátrium-karbonát (Na2CO3), ha ez szerepel tisztán az összetevők között, akkor beszélünk mosószódáról.
Előfordul, hogy a folyékony mosószerben különválnak az anyagok, ezt összerázással lehet orvosolni, erősen szappanfüggő, hogyan viselkedik a végső eredmény, találsz sok tapasztalatot itt a leírás alatti hozzászólások között is.

 

Ágnes: Ott lehet a gilisztákat hagyni egy hónapra? Külföldön dolgozom havi váltásban.

Attól függ mennyi giliszta és növényi hulladék van a komposztálóban. Mi egy hétnél tovább sosem hagytuk még magára, de nem kizárt, hogy kibírnák.

 

 

Rita:  Ez a mosópor keverék nem működik egyszerűen csak beöntve a mosóportartó részbe? Nem szeretem a ruhákra önteni, szerintem úgy nem lesz egyenletes… vagy ez téveszme?

Úgy vettük észre onnan nem dolgozza fel hatékonyan a mosógép, egyenesen a ruhákra téve jobban bevált, de ez valószínűleg gépfüggő. A por változatot azóta csak átmenetileg és nyáron használjuk, az esetek többségében a mosógélnél maradtunk, hosszú távon nálunk jobbnak bizonyult.

 

 

Gabi: Magas méhszájhoz ajánlanád a Fleurcup-ot?

A magas méhszájon túlmenően egyéb tényezőket is érdemes figyelembe venni kehelyválasztás előtt, itt találsz ehhez útmutatót: Hogyan válaszd ki a neked megfelelő intimkelyhet?

 

 

Dóra: Mosógép vásárlása előtt állok és már egy ideje hulladékmentességre törekszünk, így a mosás is csak és kizárólag ilyen termékekkel történik. Esetleg van tapasztalatod, hogy milyen mosógépet célszerű venni?

Felül- és elöltöltős mosógéppel is ugyanúgy működött a mosógél, nem éreztem különbséget a használatát illetően. A mosógép energiahatékonyságát, víztakarékosságát és javíthatóságát érdemes szem előtt tartani.

 

Kosár

Legutóbb megtekintett termékek

Instagram