Hulladékdokumentáció

Ezen az oldalon napi szinten dokumentáltam a hulladéktermelésem 2016 július 11 és augusztus 11 között. Minden egyes hulladékomat lefotóztam, a szelektálásra és a vegyes kukába kerülőket is egyaránt. A fotók mellett pedig rövid magyarázatokat is találhatsz arról, hogyan előzöm meg a többi keletkezését.

 

AUGUSZTUS 6-11

Ezeket a napokat egybe számolom, mivel annyira hasonlóan teltek, hogy nem lenne értelme mindegyiknek külön részt szánnom. Ennek oka, hogy úgy döntöttünk két héttel korábban megyünk el pihenni, mint eredetileg terveztük, nekem pedig volt egy csomó munkám, amiket még az utazás előtt mindenképp be szerettem volna fejezni. Némelyekkel nem is tudtam másképp tenni a határidő miatt 🙂

Így alakult, hogy a hétvége nagy részét is a munkának szántam, és az elkövetkező napokban a sporton és némi takarításon kívül tulajdonképpen mással nem is nagyon foglalkoztam, még az ételeket sem én főztem.

Ami a megelőzést és a hulladék termelődését illeti:
– 10-én napközben elmentem a közeli pékségbe kenyérért vászonszatyorral, emellett a tejesnél szerettem volna saját csomagolásba tejet vásárolni. Mivel utóbbi nem találtam ott, visszafelé menet vettem egy zacskó tejet. A zacskót utólag a műanyag szelektív gyűjtőbe tettem.
– Vasárnap késő este valami laktatós édességre vágytunk, ezért aszalt gyümölcsös-fahéjas-mézes zabkását készítettem. Mindehhez a zabpelyhet és az aszalt gyümölcsöt még a piacon vettem saját edénybe, a mézet a helyi termelőtől, aki visszaváltja az üvegeit, a tejet pedig a közeli kimérősnél.
– A zöld hulladékok pedig természetesen gilisztakomposztálóba kerültek.

A rendhagyó napoknak köszönhetően kommunális hulladékot ez idő alatt nem sikerült termelnem, csak némi papír hulladékot, ami megy majd a szelektív gyűjtőkbe (kutatási anyag elkészítéséhez volt rá szükségem, sajnos erősen rontja a hatékonyságot és gyorsaságot ha a gépen próbálok meg egyszerre 5 dokumentumot nyomon követni. Éljen a papírmentes iroda paradoxona…)

Az augusztus 6-11 közötti szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 11 között összesen: 373,15 gramm.

Köszönöm, hogy velem tartottál! Kérdés esetén keress bizalommal az info@hulladekmentes.hu címen, vagy a Hulladékmentes.hu facebook oldalán.

 

AUGUSZTUS 5

A mai napon csak a szokásos hulladékaim termelődtek (teafű, és egyéb komposztálható anyagok az étkezéseknek köszönhetően), a képen látható wc-papír csomagolás a műanyag szelektív gyűjtőbe került, illetve este sikeresen odaégettem egy adag rizst. A rizs sem került kidobásra, a haltáphoz lesz bekeverve a szombati horgászat során.

Az augusztus 5-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 5 között összesen: 373,15 gramm.

 

AUGUSZTUS 4

A mai napon Budapesten kellett ügyeket intéznem, este pedig megfőztem a következő napokra az ételünket (ez még annak a menütervnek az utolsó része, amit a július 16-i bevásárlás előtt készítettem. Azóta nem kellett azon gondolkodnom, hogy mit is készítsek, nem az utolsó pillanatban kellett kapkodnom, hogy vajon van-e minden hozzá, stb. Ennek az egy tervnek a segítségével 3 hétre előre beszereztem mindent amit csak lehetett felesleges csomagolás nélkül, így kevesebbet kellett boltba járnom, olcsóbban szereztem be az alapanyagokat és arra a gondolatra sem kellett időt fordítanom néhány naponta, hogy vajon mit együnk majd).

Hogyan előztem meg a hulladékok keletkezését ezen a napon?
– vittem magammal a saját üveg kávés poharamat, amibe mindenhol tudok elviteles kávét kérni felesleges eldobhatós pohár helyett.
– amikor nem szorított az idő, hogy odaérjek valahová, bubival és gyalog közlekedtem, így nem kellett további – egyébként elég tisztességes áru – hőpapírra nyomtatott jegyeket használnom, amik csak a kukában végezhetik.
– a saját üveg kulacsomban vittem magammal vizet, és ahol tudtam újratöltöttem ahelyett, hogy palackozott vizeket vásároltam volna.
– önkiszolgáló étteremben ebédeltem, ahol a papírszalvéta helyett inkább a saját textil szalvétámat használtam (ez egyébként mindig nálam van bárhová is megyek, a textil zsebkendővel együtt).
– rengeteg zöldséghéj maradt meg este az étel készítésekor, ezek első körben a hűtőbe kerültek egy tárolóba, onnan a gilisztakomposztálóba kerül.
– krumplit is sütöttem ki forró olajban, amit érdemes szárazra törölgetni az edénybe helyezése előtt, hogy ne fröcsögjön mindenfelé az olaj. Papír törlőkendő helyett egy tiszta textil konyharuhát használtam erre, ami a törölgetés végeztével azonnal a szennyes kosárban landolt.

Mi került a vegyes kukába?
– vonat- és bkv jegyek.

Az augusztus 4-i szemét súlya: 2,3 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 4 között összesen: 373,15 gramm.

 

AUGUSZTUS 3

Idén tavasszal egy pályázati kiíráson felbuzdulva készítettük el rövid, némileg önironikus kisfilmünket a gilisztakomposztálásról Kőszegi Tamás film- és animációs rendező barátommal. Díjazásul vásárlási utalványt nyertünk, aminek elköltését mostanáig halogattuk, ma érkezett a postás a csomaggal. A színes papír és a műanyagok egy része szelektív gyűjtőbe került, a fekete-fehér papírokat (kismillió nyelvű használati utasítások…) és a középső képen látható levegővel felfújt műanyagot félreraktam. Később, ha törékeny terméket postázok, fel fogom ezeket használni.

A kisfilm:

 

Mi került a vegyes kukába?
– a csomaggal érkezett terméken volt néhány olyan műanyag, amiket hiába tennék a szelektív gyűjtőbe (mert ragasztós, vagy újra nem hasznosítható).

Az augusztus 3-i szemét súlya: 1,55 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 3 között összesen: 370,85 gramm.

 

AUGUSZTUS 2

A mai nap során tulajdonképpen reggeltől estig otthonról dolgoztam, így sok tanulsággal a hulladéktermelés csökkentését illetően nem tudok beszámolni máról. Viszont van két téma, ami eddig nem került szóba, pedig igen sok hulladékot lehet megspórolni a figyelembe vételükkel, azon felül az egészségi állapotunkra (itt most főleg a lányokra és nőkre gondolok) csak pozitív hatással bír a váltás.

Dióhéjban a saját tapasztalataimról,

1. Menstruáció. Tampon helyett menstruációs kelyhet, intim betét helyett pedig mosható betétet használok (utóbbit csak alváshoz biztonságképp az erősebb napokon). A menstruációs kehely orvosi szilikonból készül és a tamponok használatát lehet vele kiváltani. Nyilván hozzá kell szokni a használatához, nem megy feltétlenül egyből (csakúgy, mint anno a tampon 😉 ), azután viszont nem csak kényelmesebb, hanem gazdaságosabb, illetve környezet-és egészségbarátabb alternatíva is. Lehet vele sportolni, kirándulni, és jellemzően tovább bírja, mint a tampon (míg utóbbit 2-3 óránként kell bizonyos napokon cserélgetni, a kehely 6-8 órán keresztül is nagyszerűen bírja). Mindezeken felül nem szárítja ki a hüvelyfalat, nem szívódik fel belőle semmilyen kemikália és a TSS előfordulását is minimálisra csökkenti, továbbá az esetlegesen előforduló kellemetlen szagoktól is el lehet búcsúzni a használatával, ja és azt említettem már, hogy egy csomó eldobós tampon használatát tudod vele kiváltani?
A mosható betétek titka pedig nevéből adódóan annyi, hogy használatot követően nem kell kidobni a kukába, egy gyors kézi mosást + áztatást követően mosógépben mosható, majd újra használható. Én sosem voltam betétpárti, ebből is csak kettő darabot tartok: egy kicsi vékonyat arra a napra, amikor még/már nem olyan erős a menstruáció, hogy használjam a kelyhet de azért jó ha van valami, illetve egy vastagabb hosszú darabot alváshoz a legerősebb napon, biztonságképp a kelyhet kiegészítendő.

2. Fogamzásgátlás. A hormonális fogamzásgátlás – mint sok más nőnek -, nagyon rossz hatással volt a szervezetemre, majd idővel a párkapcsolatomra is, ezért kiiktattam az életemből a használatát évekkel ezelőtt (ha nem tudod, mire gondolhatok, sürgősen ajánlom ennek a cikknek az elolvasását). Ezzel egy időben azonban fellépett az a kérdés, hogy na jó, de akkor mégis mit lehet helyette. A gumióvszer használata valljuk be nem az igazi egyik félnek sem hosszú távon – a hulladéktermelésről már nem is szólva -, a spirált helyből elutasítottam, így végül a méhszájsapka kontragéllel alkalmazva nyert és vált be. Következő lépcsőfok a termékenységtudatom növelése lesz, hogy még ezt a sapkát is csak akkor kelljen használni, ha arra valóban szükség van.
Fontos! Az egészséged előrébb való, mint az, hogy mennyi hulladékot termelsz a szexuális életeddel, vagyis ha nem élsz tartós párkapcsolatban, használj óvszert az alkalmi partnerrel, mert az esetleges nemi úton terjedő betegségekkel szemben az nyújtja a legnagyobb biztonságot!!!

Az augusztus 2-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 2 között összesen: 369,3 gramm.

 

AUGUSZTUS 1

A mai nap intenzíven telt a munka – takarítás – főzés tengelyen, a vegyes kukába nem kellett kidobnom semmit, ellenben a szelektívbe került egy ecet pet palackja, és egy adag liszt papír csomagolása. A főzéskor elég sok komposztra való keletkezett (sárga- és fehérrépa héj, karalábé és zeller héja, vöröshagymahéj, teafű a teázásból, továbbá tojáshéj apróra összetörve), a megelőzésben pedig nem én jeleskedtem, a párom ment el vásárolni vászonszatyorral, saját edénnyel.

Az augusztus 1-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 1 között összesen: 369,3 gramm.

 

JÚLIUS 31