Barion Pixel

Hulladékdokumentáció

Ezen az oldalon napi szinten dokumentáltam a hulladéktermelésem 2016 július 11 és augusztus 11 között. Minden egyes hulladékomat lefotóztam, a szelektálásra és a vegyes kukába kerülőket is egyaránt. A fotók mellett pedig rövid magyarázatokat is találhatsz arról, hogyan előzöm meg a többi keletkezését.

 

AUGUSZTUS 6-11

Ezeket a napokat egybe számolom, mivel annyira hasonlóan teltek, hogy nem lenne értelme mindegyiknek külön részt szánnom. Ennek oka, hogy úgy döntöttünk két héttel korábban megyünk el pihenni, mint eredetileg terveztük, nekem pedig volt egy csomó munkám, amiket még az utazás előtt mindenképp be szerettem volna fejezni. Némelyekkel nem is tudtam másképp tenni a határidő miatt 🙂

Így alakult, hogy a hétvége nagy részét is a munkának szántam, és az elkövetkező napokban a sporton és némi takarításon kívül tulajdonképpen mással nem is nagyon foglalkoztam, még az ételeket sem én főztem.

Ami a megelőzést és a hulladék termelődését illeti:
– 10-én napközben elmentem a közeli pékségbe kenyérért vászonszatyorral, emellett a tejesnél szerettem volna saját csomagolásba tejet vásárolni. Mivel utóbbi nem találtam ott, visszafelé menet vettem egy zacskó tejet. A zacskót utólag a műanyag szelektív gyűjtőbe tettem.
– Vasárnap késő este valami laktatós édességre vágytunk, ezért aszalt gyümölcsös-fahéjas-mézes zabkását készítettem. Mindehhez a zabpelyhet és az aszalt gyümölcsöt még a piacon vettem saját edénybe, a mézet a helyi termelőtől, aki visszaváltja az üvegeit, a tejet pedig a közeli kimérősnél.
– A zöld hulladékok pedig természetesen gilisztakomposztálóba kerültek.

A rendhagyó napoknak köszönhetően kommunális hulladékot ez idő alatt nem sikerült termelnem, csak némi papír hulladékot, ami megy majd a szelektív gyűjtőkbe (kutatási anyag elkészítéséhez volt rá szükségem, sajnos erősen rontja a hatékonyságot és gyorsaságot ha a gépen próbálok meg egyszerre 5 dokumentumot nyomon követni. Éljen a papírmentes iroda paradoxona…)

Az augusztus 6-11 közötti szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 11 között összesen: 373,15 gramm.

Köszönöm, hogy velem tartottál! Kérdés esetén keress bizalommal az info@hulladekmentes.hu címen, vagy a Hulladékmentes.hu facebook oldalán.

 

AUGUSZTUS 5

A mai napon csak a szokásos hulladékaim termelődtek (teafű, és egyéb komposztálható anyagok az étkezéseknek köszönhetően), a képen látható wc-papír csomagolás a műanyag szelektív gyűjtőbe került, illetve este sikeresen odaégettem egy adag rizst. A rizs sem került kidobásra, a haltáphoz lesz bekeverve a szombati horgászat során.

Az augusztus 5-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 5 között összesen: 373,15 gramm.

 

AUGUSZTUS 4

A mai napon Budapesten kellett ügyeket intéznem, este pedig megfőztem a következő napokra az ételünket (ez még annak a menütervnek az utolsó része, amit a július 16-i bevásárlás előtt készítettem. Azóta nem kellett azon gondolkodnom, hogy mit is készítsek, nem az utolsó pillanatban kellett kapkodnom, hogy vajon van-e minden hozzá, stb. Ennek az egy tervnek a segítségével 3 hétre előre beszereztem mindent amit csak lehetett felesleges csomagolás nélkül, így kevesebbet kellett boltba járnom, olcsóbban szereztem be az alapanyagokat és arra a gondolatra sem kellett időt fordítanom néhány naponta, hogy vajon mit együnk majd).

Hogyan előztem meg a hulladékok keletkezését ezen a napon?
– vittem magammal a saját üveg kávés poharamat, amibe mindenhol tudok elviteles kávét kérni felesleges eldobhatós pohár helyett.
– amikor nem szorított az idő, hogy odaérjek valahová, bubival és gyalog közlekedtem, így nem kellett további – egyébként elég tisztességes áru – hőpapírra nyomtatott jegyeket használnom, amik csak a kukában végezhetik.
– a saját üveg kulacsomban vittem magammal vizet, és ahol tudtam újratöltöttem ahelyett, hogy palackozott vizeket vásároltam volna.
– önkiszolgáló étteremben ebédeltem, ahol a papírszalvéta helyett inkább a saját textil szalvétámat használtam (ez egyébként mindig nálam van bárhová is megyek, a textil zsebkendővel együtt).
– rengeteg zöldséghéj maradt meg este az étel készítésekor, ezek első körben a hűtőbe kerültek egy tárolóba, onnan a gilisztakomposztálóba kerül.
– krumplit is sütöttem ki forró olajban, amit érdemes szárazra törölgetni az edénybe helyezése előtt, hogy ne fröcsögjön mindenfelé az olaj. Papír törlőkendő helyett egy tiszta textil konyharuhát használtam erre, ami a törölgetés végeztével azonnal a szennyes kosárban landolt.

Mi került a vegyes kukába?
– vonat- és bkv jegyek.

Az augusztus 4-i szemét súlya: 2,3 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 4 között összesen: 373,15 gramm.

 

AUGUSZTUS 3

Idén tavasszal egy pályázati kiíráson felbuzdulva készítettük el rövid, némileg önironikus kisfilmünket a gilisztakomposztálásról Kőszegi Tamás film- és animációs rendező barátommal. Díjazásul vásárlási utalványt nyertünk, aminek elköltését mostanáig halogattuk, ma érkezett a postás a csomaggal. A színes papír és a műanyagok egy része szelektív gyűjtőbe került, a fekete-fehér papírokat (kismillió nyelvű használati utasítások…) és a középső képen látható levegővel felfújt műanyagot félreraktam. Később, ha törékeny terméket postázok, fel fogom ezeket használni.

A kisfilm:

 

Mi került a vegyes kukába?
– a csomaggal érkezett terméken volt néhány olyan műanyag, amiket hiába tennék a szelektív gyűjtőbe (mert ragasztós, vagy újra nem hasznosítható).

Az augusztus 3-i szemét súlya: 1,55 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 3 között összesen: 370,85 gramm.

 

AUGUSZTUS 2

A mai nap során tulajdonképpen reggeltől estig otthonról dolgoztam, így sok tanulsággal a hulladéktermelés csökkentését illetően nem tudok beszámolni máról. Viszont van két téma, ami eddig nem került szóba, pedig igen sok hulladékot lehet megspórolni a figyelembe vételükkel, azon felül az egészségi állapotunkra (itt most főleg a lányokra és nőkre gondolok) csak pozitív hatással bír a váltás.

Dióhéjban a saját tapasztalataimról,

1. Menstruáció. Tampon helyett menstruációs kelyhet, intim betét helyett pedig mosható betétet használok (utóbbit csak alváshoz biztonságképp az erősebb napokon). A menstruációs kehely orvosi szilikonból készül és a tamponok használatát lehet vele kiváltani. Nyilván hozzá kell szokni a használatához, nem megy feltétlenül egyből (csakúgy, mint anno a tampon 😉 ), azután viszont nem csak kényelmesebb, hanem gazdaságosabb, illetve környezet-és egészségbarátabb alternatíva is. Lehet vele sportolni, kirándulni, és jellemzően tovább bírja, mint a tampon (míg utóbbit 2-3 óránként kell bizonyos napokon cserélgetni, a kehely 6-8 órán keresztül is nagyszerűen bírja). Mindezeken felül nem szárítja ki a hüvelyfalat, nem szívódik fel belőle semmilyen kemikália és a TSS előfordulását is minimálisra csökkenti, továbbá az esetlegesen előforduló kellemetlen szagoktól is el lehet búcsúzni a használatával, ja és azt említettem már, hogy egy csomó eldobós tampon használatát tudod vele kiváltani?
A mosható betétek titka pedig nevéből adódóan annyi, hogy használatot követően nem kell kidobni a kukába, egy gyors kézi mosást + áztatást követően mosógépben mosható, majd újra használható. Én sosem voltam betétpárti, ebből is csak kettő darabot tartok: egy kicsi vékonyat arra a napra, amikor még/már nem olyan erős a menstruáció, hogy használjam a kelyhet de azért jó ha van valami, illetve egy vastagabb hosszú darabot alváshoz a legerősebb napon, biztonságképp a kelyhet kiegészítendő.

2. Fogamzásgátlás. A hormonális fogamzásgátlás – mint sok más nőnek -, nagyon rossz hatással volt a szervezetemre, majd idővel a párkapcsolatomra is, ezért kiiktattam az életemből a használatát évekkel ezelőtt (ha nem tudod, mire gondolhatok, sürgősen ajánlom ennek a cikknek az elolvasását). Ezzel egy időben azonban fellépett az a kérdés, hogy na jó, de akkor mégis mit lehet helyette. A gumióvszer használata valljuk be nem az igazi egyik félnek sem hosszú távon – a hulladéktermelésről már nem is szólva -, a spirált helyből elutasítottam, így végül a méhszájsapka kontragéllel alkalmazva nyert és vált be. Következő lépcsőfok a termékenységtudatom növelése lesz, hogy még ezt a sapkát is csak akkor kelljen használni, ha arra valóban szükség van.
Fontos! Az egészséged előrébb való, mint az, hogy mennyi hulladékot termelsz a szexuális életeddel, vagyis ha nem élsz tartós párkapcsolatban, használj óvszert az alkalmi partnerrel, mert az esetleges nemi úton terjedő betegségekkel szemben az nyújtja a legnagyobb biztonságot!!!

Az augusztus 2-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 2 között összesen: 369,3 gramm.

 

AUGUSZTUS 1

A mai nap intenzíven telt a munka – takarítás – főzés tengelyen, a vegyes kukába nem kellett kidobnom semmit, ellenben a szelektívbe került egy ecet pet palackja, és egy adag liszt papír csomagolása. A főzéskor elég sok komposztra való keletkezett (sárga- és fehérrépa héj, karalábé és zeller héja, vöröshagymahéj, teafű a teázásból, továbbá tojáshéj apróra összetörve), a megelőzésben pedig nem én jeleskedtem, a párom ment el vásárolni vászonszatyorral, saját edénnyel.

Az augusztus 1-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11 – augusztus 1 között összesen: 369,3 gramm.

 

JÚLIUS 31

Amióta a mindennapjaim részévé tettem a hulladékmentességet, egyre jobban zavar az a sok felesleges, illetve régről eltett dolog, ami az otthonunkban van, de hasznos funkciója nincsen, és várhatóan a jövőben sem lesz. A mai napon elővettem két olyan használaton kívüli táskát, amiben a “jó lesz még”, “szép emlék” és egyéb okokból félrerakott cuccokat tároltam. Ezek egy része (kb 1%) hasznos, a maradék vagy ment a szelektívbe (pl. régi prospektusok, munkához kinyomtatott papírok), vagy aukciós oldalra eladásra (pl. a Gyűrűk urás mozis poharam), vagy abba a gyűjtődobozba, amiben az ajándéknak szánt tárgyakat tárolom átmenetileg (pl. egy cuki barna plüss nyuszi), továbbá egy része a használtruha gyűjtőkonténerbe (pl. régi, de még teljesen jó állapotú válltáskák).

Délután a nap további részében kifeküdtünk a Dunapartra piknikezni, ehhez vittünk magunkkal csatos üvegben innivalót, vászonzsákban pogácsát, valamint egy KeepCup üveg kávéspoharat, hogy ne keletkezzen feleslegesen szemetünk az eldobós kávés pohár csomagolása miatt.
(Megjegyzés: véletlenül kiöntöttük az ital nagy részét mikor leértünk, a kiöblítést követően a közeli büfében örömmel töltötték fel)

A vegyes kukába a kávézóból származó blokk és az ott használt cukrok csomagolása került (utóbbit el szoktam hozni, hogy biztosan szelektívbe kerüljön – nem foglal sok helyet -, viszont azt már csak otthon vettem észre, hogy ez nem szimplán papír csomagolás, hanem belül műanyag, kívül pedig papír, így sajnos a kommunálisba került).

A július 31-i szemét súlya: 0,9 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-31 között összesen: 369,3 gramm.

 

JÚLIUS 30

A mai napon kerékpáros túrára indultunk a Pilisbe, eltekertünk a Visegrádi várhoz és a Pap-rétre, mindezt rendkívül szép környezetben, hiszen ha nem a Duna, akkor a túlnyomórészt nemzeti parkos erdő biztosította a látképet.

Hogyan előztem meg a hulladékok keletkezését?
textil szalvétába csomagoltam a szendvicseket, amiket egy dobozba tettem lezárva, így kerültek a kerékpáros táskába.
– nem utaztunk tömegközlekedési eszközzel, a túra helyszínéig is biciklivel mentünk, így nincs jegyünk amit ki kellene dobni.
kulacsban vittünk vizet, amit minden adandó alkalommal újratöltöttünk.
– és bár ez nem az én érdemem, de a példa kedvéért ezúttal leírom: a párom reggel elment zöldségeshez-pékséghez-henteshez, és a blokkokon kívül semmilyen hulladékká, vagy szemétté váló anyagot sem hozott haza. A zöldségeshez és a pékségbe vitt vászontáskát, a hentesnél pedig saját edénybe kérte a szalonnát (erről fotót is láthatsz fent).
– +1: a mai naptól már a párom is hajlandó textil zsebkendőt használni 🙂 Nem bírta tovább nézni, milyen szuperül elvagyok a sajátjaimmal, hiszen nagyon jól tudta, hogy legalább annyira undorodtam a használatuktól anno, mint ő 😀 1-2 hete említette, hogy gondolkodik a kipróbálásán, ma már kért egyet “de csak ha mások nem látják” kipróbálásra, estére pedig odáig jutottunk, hogy saját ruha zsepis szériája lesz neki is 🙂

Mi került a vegyes kukába?
– hazafelé megettem egy lángost, aminek a zsíros papírját kidobtam. A kerékpáros túrára nem vittem magammal a mérlegem, haza pedig nem cipeltem a zsíros papírt, hogy megtudjam a súlyát, így utólag lemértem egy vastagabb A4-es papírét, azzal számolom (ami 10,05 gramm).

A július 30-i szemét súlya: 10,05 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-30 között összesen: 368,4 gramm.

 

JÚLIUS 29

A mai nap munka után töltöttünk csatos üvegbe egy kis bort, vettünk a pékségben saját vászonzsákba néhány pogácsát, fogtunk két horgászbotot, és eltekertünk a Dunapartra naplementét nézni, beszélgetni.

A július 29-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-29 között összesen: 358,35 gramm.

 

JÚLIUS 28

A munka mellett postán jártam csekket feladni, elemeket kellett vásárolnom, és kiürítettem a szelektív gyűjtőket. A szelektívet elég ritkán kell üríteni (hetekig nem), ezúttal felírtam a dátumot, kíváncsi vagyok mikor lesz szükséges legközelebb ezzel foglalkoznom.

A szelektív gyűjtőbe került az elem csomagolásának papír része, ezt láthatod fent a képen. A csomagolás többi része a kommunálisba fog kerülni előbb-utóbb, addig is abban tartom a további elemeket. A régi, lemerült elem pedig majd elemgyűjtőbe kerül.

Este rántott karfiolt készítettünk, a karfiolt csomagolás nélkül vásárolva, a zöld- és fel nem használt részeit komposztálva, és a rántásból sem került kommunálisba semmi, a maradékból egérkék készültek. (a használt olajat pedig külön gyűjtjük)

Mi került a vegyes kukába?
– blokk. A postai csekkbefizetést követően kapott hőpapír a kommunálisba kerül.
– csont és szálka. Nincs se kutyánk, se macskánk és a közelben sem tudom sajnos senkinek átadni, hiába próbáltam olyan gazdit keríteni aki örülne neki, ezért a kommunálisban landol.

A július 28-i szemét súlya: 53,35 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-28 között összesen: 358,35 gramm.

 

JÚLIUS 27

A mai nap végre újra fotóztam komposztálódni vágyó anyagokat :)) A képen látható kis kupac a vacsorához készített saláta azon része, amit nem mi, hanem a giliszták fognak megenni.

Hogyan előztem meg további hulladékok keletkezését?
sült csirke készítésekor: a húst piacon vettem saját edénybe (ld. július 16-i bejegyzés), amit hazaérve azonnal több részre osztva lefagyasztottam. Már akkor tudtam, hogy ezt az ételt két héten belül elkészítem, mivel vásárlás előtt menütervet, és ez alapján bevásárló listát készítettem, így spórolva magamnak pénzt és időt. A tepsit alufólia helyett a saját fedőjével takartam le a sütés során.
textil zsebkendő használatával kiváltom a papírzsebkendőket, csak ajánlani tudom mindenkinek, amíg nem kezdtem el használni én sem hittem el, hogy kellemesebb a használata mint a papír változatoké. Erről már nem is beszélve: http://bit.ly/2aiBA1m
mézes üveg visszaváltásával: van a városban egy termelői mézes bolt, ahová ha visszaviszem kimosva az üvegüket, levonják annak az árát a vásárlásomból, az üvegbe pedig újra mézet töltenek. Kincset érnek az ilyen helyek 😉

Mi került a vegyes kukába?
– citromhéj, a teámhoz használtam.
– csont. Nincs kutyánk, és a közelben sem tudom sajnos senkinek átadni, hiába próbáltam olyan gazdit keríteni aki örülne neki, ezért a kommunálisban landol.

A július 27-i szemét súlya: 29,55 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-27 között összesen: 305 gramm.

 

JÚLIUS 26

A mai nap takarítással és munkával telt, késő délután bebicikliztem volna Budapestre egy megbeszélésre (már aktívan szervezzük a jövő évi Zöld Országos Találkozót), de az eső miatt mégis maradtam inkább otthon, és skype-on csatlakoztam.

Este sült márnát ettem, aminek a szálkáit a kommunálisba dobtam, mivel nincs cicánk, és a környéken sem tudok senkiről akinek továbbadhatnám.

A július 26-i szemét súlya: 25,5 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-26 között összesen: 275,45 gramm.

 

JÚLIUS 25

A mai napon intenzíven dolgoztam otthonról, és kb ennyivel be is tudnám fejezni a dokumentációt. Történt a napokban némi feladatfelosztás a párom és köztem a mindennapi életvitelünket illetően, ennek következtében mostantól a vásárlás nem az én dolgom elsősorban, hanem az övé. Ez a napi dokumentációt annyiban fogja érinteni, hogy innentől kezdve alig lesz egy-egy blokk, ami felbukkana, hiszen a dokumentáció a személyes termelésemre, nem pedig a háztartásra, vagyis kettőnkére tér ki. Ámde 🙂 , már felvetődött, hogy ha folytatni szeretném augusztus 11-et követően is a dokumentációt, akkor benne lenne, hogy az már a teljes háztartás, azaz mindkettőnk termelésének az összképét adja ki. Ami azért is lenne izgalmasabb, mert ő még nem csökkentette a saját hulladéktermelését annyira drasztikusan, mint én. Így például továbbra is papír zsebkendőt használ (bár kezd nyitni a textil felé, ami igazán nagy szó, mert amikor én váltottam helyből elutasította és azt mondta ilyet soha 🙂 ), és a munkájának a jellegéből adódóan nem mindig tudja megoldani, hogy megelőzze egy adott hulladék/szemét keletkezését. Viszont csak magamnak nem írogatnám majd ezeket a dokumentációkat, ha szeretnéd, hogy legyen, akkor ezt kérlek jelezd felém.

A mai napon a kommunálisba nem dobtam semmit, csak egy ecetes pet palack került a szelektívbe öblítést követően.

A július 25-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-25 között összesen: 249,95 gramm.

 

JÚLIUS 24

A mai nap még a szülinapozás helyszínén voltam, ahol délután kaptunk műanyag tányérokban hazavitelre a tortákból. Nem számítottam arra, hogy bármit is elhozunk majd, ezért nem vittem magammal előregondolva saját edényt, elfogadtam a műanyagot. Ez később itthon tisztítást követően a szelektív gyűjtőbe került. Hazafelé beugrottunk egy boltba tésztákat venni, a vásárlást igazoló blokk a kommunális gyűjtőbe került. A nap további része pihenéssel telt.

 

A július 24-i szemét súlya: 1,1 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-24 között összesen: 249,95 gramm.

 

JÚLIUS 23

A reggelig tartó program után nehezen indult a nap. Muszáj volt összeszedni magunkat, mert időre mentünk egy meglepetés szülinapozásra, és mi vittük a társaság egy részét autóval. Hiába volt otthon főtt és hideg étel is, azt éreztük húslevesre van szükségünk és egy rendkívül egyszerű pizzára. Az egyik közeli étteremből rendeltük az ételt, elmenni érte viszont nem volt már időnk, ezért az ennivalón túl megkaptuk a házhoz szállítással járó csomagolást is. A műanyag fólia és a leves műanyag edénye tisztítást követően a szelektív hulladékgyűjtőbe került, a pizzás doboz viszont sajnos mivel zsíros lett, a kommunálisban landolt.

pizzás doboz súly zoldeletmod.hu

A július 23-i szemét súlya: 80,55 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-23 között összesen: 248,85 gramm.

 

JÚLIUS 22

lencseleves hozzávalók hulladék nélkül zoldeletmod.hu

A mai nap munka után lencselevest készítettem, majd este egy nagyobb társasági találkozóra, és koncertre mentem. Mindkettő jól sikerült, a csapat nagy része akkor ért haza amikor egyébként felkelni szokott -én is-. Se a találkozón, se a koncert alatt nem tudtam teljes mértékben megelőzni, hogy szemetem keletkezzen, viszont mivel lemérni sem, ezért utólag itthon tettem ezt meg egy-egy hasonló csomagolással.

Hogyan előztem meg a hulladékok keletkezését a mai napon?
csatos üvegben kimérve vásároltam lencsét a piacon (ld. július 16-i bejegyzés). Ez nem egy random ötlet volt, tudtam, hogy a héten lencselevest fogok készíteni, mert vásárlás előtt megterveztem a menüt.
vászonszatyorban vásároltam a zöldségeket.
– a zöldséghéjak, gyümölcsdarabok gilisztakomposztálóba kerülnek (a komposztálandó anyagokról már azért nem készítek képet, mert nem egyszerre, hanem folyamatosan keletkeznek és képtelenség ebben a nagy melegben gyűjtögetni, amint van, első körben a hűtőbe kerülnek egy dobozba átmeneti tárolásra).

volánbusz és bkv jegy súlya zoldeletmod.hu vonatjegyek súlya zoldeletmod.hu

Mi került a vegyes kukába?
jegyek: volán, máv, bkk vonaljegy.
két műanyag pohár: a koncerten nem kértem magamnak innivalót, ellenben más hozott nekem. Volt nálam füles üvegpohár, hátha szeretnék kérni valamit a pultból, de ez ugye ebben az esetben nem működött, ha már a kezembe nyomják, akkor igazán mindegy, hogy van-e nálam vagy sem. Erősen gyanítom, hogy egybedobnak mindent a pultnál a szelektív gyűjtés helyett, ezért lemértem egy 0,5 literes pet palack súlyát (8,35 g), és hozzászámolom a hulladéktermelésemhez. 2 x 8,35 = 16,7 g.
egy műanyag pohár és két alumínium italos doboz: a koncert előtti találkozón is volt hulladéktermelésem, hiába vittem magammal az üvegpoharat és egy zárható edényt is kiskanállal (utóbbira nem volt szükség, mire odaértem elfogyott a bográcsos étel 🙂 ). Sört csak alumínium dobozban tudtam fogyasztani, aminek egy részét ott a helyszínen tudtam is szelektíven gyűjteni, más részét (2 db-ot) viszont pakoláskor egybeöntöttek, nem voltam elég szemfüles. Később lemértem egy doboz súlyát (18 g), ezt hozzászámolom a termelésemhez. Ezen felül egyszer hoztak nekem műanyag pohárban folyadékot, mivel nem számítottam rá, így nem tudtam szólni, hogy amúgy van nálam erre a célra egy bögre. Sajnos a végső pakoláskor ez is egybe lett öntve az alumínium dobozokkal a szelektív helyett, egy pet palack súlyával számolom. 2 x 18 + 8,35 = 44,35 g.

A július 22-i szemét súlya: 46,25 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-22 között összesen: 168,3 gramm.

 

JÚLIUS 21

tésztacsomagolás zoldeletmod.hu

A mai nap otthonról dolgoztam, csak azért szaladtam el a közeli boltba, hogy tésztát vegyek a bolognaihoz.

Hogyan előztem meg további hulladékok keletkezését ezen a napon?
átgondolt vásárlással. Ezzel nem csak időt spórolok (hiszen csak néha szükséges elmennem egy-egy boltba, akkor is csak pár perc erejére), hanem pénzt is.
kimérve vettem a darált húst a piacon (ld. július 16-i bejegyzés), amit hazaérve azonnal kisebb adagokra osztottam és eltettem a fagyasztóba.
– a zöldségeket (ehhez épp hagymát, répát) vászontáskába vásároltam a közeli zöldségesnél.

blokk súlya zoldeletmod.hu

Mi került a vegyes kukába?
blokkok mivel hőpapírból vannak.

A július 21-i szemét súlya: 0,6 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-21 között összesen: 122,05 gramm.

 

JÚLIUS 20

csatos üveg bor piknikhez zoldeletmod.hu üveg füles pohár piknikhez és mindennapi használathoz zoldeletmod.hu

A mai nap munka után elbicikliztem Budapestre, ahol egy ismerőssel találkoztam, piknikeztünk, beszélgettünk, majd este (mivel a kerékpáros lámpákat otthon felejtettem) vonattal mentem haza.

Szelektálásra és komposztra nem került a mai nap hulladékom, nézzük hogyan előztem meg a többi keletkezését:
csatos üvegben vittem magammal bort a kerékpár csomagtartójában, gondosan bebugyolálva egy nagyméretű kendőbe, amit a helyszínen a fűbe tudtunk teríteni és arra ráülni (a bor maga Egerből van, májusban dolgoztam néhány napot az ottani hulladékkezelőnél, az utolsó délután feltankoltam egy jó adaggal otthonra a Szépasszony-völgyből 🙂 ).
textilszalvétát használtam a fagylaltomhoz az általuk adott papírszalvéta helyett.
– vittem magam füles üvegpoharat, hogy legyen miből innom.
– biztonságképp betettem 1-2 vászontáskát, hátha vásárolnék valamit.
üveg kulacsban vittem magammal vizet.
textil zsebkendőbe fújtam az orrom papír helyett.

vonatjegyek súlya zoldeletmod.hu

Mi került a vegyes kukába?
vonatjegyek. Mivel elfelejtettem magammal vinni a kerékpáros lámpákat, ezért este vonattal indultam haza. Hogy miért van két jegy? Egy nekem, egy a kerékpárnak.

A július 20-i szemét súlya: 1,25 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-20 között összesen: 121,45 gramm.

 

JÚLIUS 19

cserélhető tollbetét ágtollba ágból készült toll zoldeletmod.hu

A mai napon otthonról dolgoztam, nem vásároltam semmit, nem kellett a szelektívbe dobnom semmit, csak némi komposztálandó anyagom keletkezett a napi zöldség és gyümölcsadag elfogyasztásának következtében.

tollbetét súly zoldeletmod.hu

Mi került a vegyes kukába?
tollbetét: a faágból készített tollam tintája kifogyott, ezért a tollbetétet kihúztam egy harapófogóval és a helyére tettem egy másikat.

A július 19-i szemét súlya: 0,9 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-19 között összesen: 120,2 gramm.

 

JÚLIUS 18

samponszappan csomagolás zoldeletmod.hu

A mai nap otthonról dolgoztam, volt egy TV-s felvétel (Kék bolygó lesz szintén, ezúttal két külön témában), ezen felül kenyérért és tejért kellett elszaladnom.

A vegyes kuka helyett a papír szelektív gyűjtőbe került a samponszappanom csomagolása (sampon helyett samponszappant használok, azután almaecetes vízzel öblítek és végül saját készítésű balzsamot alkalmazok), továbbá komposztálásra került teafű, paradicsom és paprikacsuma.

Hogyan előztem meg további hulladékok keletkezését ezen a napon?
– a pékségben vászonszatyorba kérem a kenyeret.
– a tejesnél a magammal vitt üvegbe kérem tölteni az italt.
– este a sminkem lemosásakor eldobhatós, egyszer használatos vattapamacsok helyett pamut arctisztító párnákat használtam, amiket használatot követően csak langyos szappanos vízzel elmosok, reggelre pedig meg is száradnak.

mérleg július 18 hulladékdokumentáció zoldeletmod.hu

Mi került a vegyes kukába?
– a teámhoz használt citrom héja.

A július 18-i szemét súlya: 11,25 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-18 között összesen: 119,3 gramm.

 

JÚLIUS 17

kontaktlencse csomagolás zoldeletmod.hu

A mai nap pihenéssel és munkával telt, egyedül egy fél pár kontaktlencse csomagolását kellett szelektálnom, illetve este főztem hagymalevest, a hagymahéjak kerültek komposztálásra. /Ha szemüveget használok rohamosan romlik sajnos a szemem, ezért a kontaktlencsét nem tudom elhagyni sajnos, cserébe szelektálható a csomagolása – a kontaktlencse nem/

A július 17-i szemét súlya: 0 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-17 között összesen: 108,05 gramm.

 

JÚLIUS 16

vászonzsákok bevásárláshoz zoldeletmod.hu zöldségek vászonzsákban zoldeletmod.hu zöldségek zoldeletmod.hu almaecet zoldeletmod.hu csatos üvegek bevásárláshoz zoldeletmod.hu edények bevásárláshoz zoldeletmod.hu heti menü zoldeletmod.hu húsáru kimérve zoldeletmod.hu szárazáru csatos üvegben zoldeletmod.hu tejtermék zoldeletmod.hu tojás zoldeletmod.hu

A mai nap a piaci nagybevásárlásé volt. Írni fogok majd arról részletesen egy bejegyzést, hogyan érdemes tervezni és a vásárlást intézni, hogy az a legkevesebb nyűggel járjon és hosszú távon időt és pénzt is spóroljon meg neked személy szerint.

Szelektálásra nem került semmilyen hulladékom, csak komposztra való, nézzük hogyan előztem meg a többi keletkezését:
csatos üvegeket vittem magammal a szárazárunak és a tejtermékeknek.
tojástartót a tojásokhoz.
vászonszatyrokat a zöldségeknek és gyümölcsöknek (ebből csak minimális mennyiséget vásárolva, mert sokkal közelebbről is be tudjuk szerezni,így legalább nem kell cipelni).
tároló edényt a húsoknak (ezekből direkt nagyobb mennyiséget vásárolva, többségük ment is egyből több részletben a fagyasztóba).
megterveztem az elkövetkező 2-3 hét menüjét, így addig sem kell újabb nagybevásárlásra indulnom, a mindennapokban használatos termékeket (pl. kenyér, tej, zöldségek) pedig a közelben is meg tudok venni hulladékmentesen és gyorsan.

mérleg július 16 hulladékdokumentáció zoldeletmod.hu

Mi került a vegyes kukába?
blokkok mivel hőpapírból vannak.

A július 16-i szemét súlya: 1,6 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-16 között összesen: 108,05 gramm.

 

JÚLIUS 15

komposzt zoldeletmod.hu sebtapasz zoldeletmod.hu citrom zoldeletmod.hu

Ma munka után úgy döntöttem, hogy végre sütök-főzök egy rendeset, almalevesre és cukkinis-sajtos tepsis csirkemellre esett a választásom. Mivel 1,5 hétig nem voltam otthon és nem is hagytam meg a páromnak, hogy mit szerezzen be mire hazaérek, így jó pár dologból kifogytunk időközben, ezért a főzést még egy vásárlós kör is megelőzte. Sajnos ahhoz már későn indultam el, hogy a hentest ahonnan kimérve tudtam volna vásárolni nyitva találjam, a csirkemelles ételről viszont semmiképp sem szerettem volna lemondani, ezért azt végül csomagolásban vásároltam meg.
És itt most egy pillanatra álljunk is meg. Csomagolásban vásároltááááál??? Ez neked a hulladékmentesség?? Ahelyett, hogy gyorsan kitaláltál volna valami mást, amihez csomagolásmentesen, vagy max szelektálható csomagolásban jutottál volna hozzá??
Igen. Tudod mi a helyzet? Szerintem a hulladékmentesség, vagy nevezzük nulla hulladéknak, zero waste-nek, bármi egyébnek nem arról szól, hogy akkor innentől kezdve mindent, de szigorúan mindent és mindig, bármi is történik alá kell rendelni annak a szent célnak, hogy kerüljük a hulladékok keletkezését. Megtehettem volna, hogy gyorsan kigondolok egy másik ételt, és azt csinálom meg inkább, valamit amihez nem kell csirkemell, de nem tettem. Imádok jókat enni, és mire eljutottam a boltig, már alig vártam, hogy elkészüljek az előre kigondolt étellel és megkóstolhassam azt. Nem mást, azt az adott ételt, és ha a csomagolás miatt ezt megtiltottam volna saját magamnak, később már azon gondolkodtam volna, normális vagyok-e.
Kérhetek Tőled valamit? Légy türelmes és empatikus saját magaddal szemben is. A botlások, a “hibák”, nem azért vannak, mert nem vagy elég jó. Azért vannak, hogy jelezzék, legközelebb mire kell jobban odafigyelned, ha szeretnéd elkerülni őket. Ez esetben én pl. megjegyeztem, hogy a tervezésen (ami a zero waste lelke) még mindig van mit csiszolnom.

A mai nap az alábbi hulladékoktól mentesült a vegyes kuka:
zöld hulladékok: cukkinihéjak, almahéjak, almacsutkák, paradicsom és paprika darabkák mind a gilisztakomposztálóba kerülnek.
sebtapasz csomagolása: mosogatás közben rosszul fogtam meg a kést így sikerült belevágnom az egyik ujjamba, papír szelektívbe kerül.

zöldségek vászonzsákban zoldeletmod.hu bernard csatos üveg sör zoldeletmod.hu kenyér vászonzsákban zoldeletmod.hu paradicsom vászonzsákban zoldeletmod.hu

Hogyan előztem meg további hulladékok keletkezését ezen a napon?
– a zöldségesnél és a pékségben is vászonszatyrokba vásároltam.
visszaváltható üveges sört ittam az eldobható csomagolásúakkal szemben.

julius 15 mérleg hulladékdokumentáció zoldeletmod.hu

Mi került a vegyes kukába?
– blokkok mivel hőpapírból vannak.
– citromhéjak.
– csirkemell habtálca csomagolása.

A július 15-i szemét súlya: 79,6 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-15 között összesen: 106,45 gramm.

 

JÚLIUS 14

július-14-mérleg-hulladékdokumentáció-zoldeletmod.hurendelt-palacsinta-saját-dobozban-zoldeletmod.hu

A mai napon délelőtt otthonról dolgoztam, majd elmentem Budapestre. Vonat helyett biciklivel utaztam, hazaérve pedig már nem volt hangulatom főzni akármennyire is szeretek, ezért inkább ételt rendeltem.

Mivel nem keletkezett olyan hulladékom, amivel foglalkoznom kellett volna annak érdekében, hogy az ne a kommunálisban kössön ki (pl. szelektálni, komposztálni), ezért a mai beszámoló inkább arról fog szólni, hogy

Hogyan előztem meg további hulladékok keletkezését ezen a napon?
– az utazás során: vonat helyett bringára pattantam, így nincs vonatjegyem amit ki kellene dobnom, vittem magammal vizet ezért nem kellett csomagolt üdítőt vásárolnom (plusz némi nasit is vászonzsákban ha megéheznék), és az esetleges budapesti jegyekkel sem kellett foglalkoznom (egyetlen közlekedési bérletem van, és az a Bubi, de ugye nem tudok vele sajnos mindenhová eljutni BP-en belül). Ja, és ráadásként mozogtam is egy jólesőt, kb. 46 km tekerés jutott a mai napra.
– a fagylaltosnál: a kedvenc fagyimat a lakhelyemen viszonylag messze árulják tőlem, viszont ha kerékpárral megyek hazafelé, pont útbaesik 🙂 Ezúttal sem voltam rest elfogyasztani két hiperszuper finom gombócot, a papírszalvéta helyett viszont inkább a saját textil szalvétámat használtam hozzá.
orrfújáshoz textil zsebkendő: ezt minden egyes napon leírhatnám (nyugi, nem fogom 🙂 ). Néhány hónapja váltottam át papírról textil zsebkendőre, rendkívül nagyot csalódtam benne jó értelemben, már sajnálom, hogy nem korábban léptem meg ezt a váltást.
– a boltokban: áruért is mentem (pl. újra van raktáron fa fogkefe!), illetve saját célra is vásároltam, mindkét helyen vászontáskába pakolva a termékeket. Utóbbiból lesz később szelektívre való hulladékom, samponszappant vettem, amit csak csomagolással együtt tudok megvásárolni, viszont szerencsére nincs agyoncsomagolva, csupán papír van rajta.
– az ételrendelésnél: késő délután már nem volt hangulatom főzőcskézni, ezért felhívtam egy közeli palacsintázót rendelés céljából, ahol isteni (és óriás adag) töltött palacsintákat készítenek. Megkérdeztem várhatóan mikorra készülnek el és jeleztem nekik, hogy elmegyek majd érte és viszek magammal edényt amiben elhozom az ételt. Ezt láthatod a második képen.

Mi került a vegyes kukába?
blokkok: mindkettő hőpapír, ezért a vegyes kukában a helye.

A július 14-i szemét súlya: 0,7 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-14 között összesen: 27,55 gramm.

 

JÚLIUS 13

Citromhéj répahéj tojáshéj komposzt zoldeletmod.hu Ecet zoldeletmod.hu Vanillincukor élesztő zoldeletmod.hu

A mai nap otthoni munkával, takarítással és főzéssel telt.

Az alábbi hulladékoktól mentesült a vegyes kuka:
PET palack: ecetet szinte mindenhez használok. Öblítő helyett a ruhamosáshoz, hajmosáshoz (ahhoz almaecetet egészen pontosan), általános takarításhoz, na meg ugye bizonyos ételekhez. Kimérősen sajnos nem tudom megvásárolni, ezért marad a csomagolt verzió. Ez esetben két dologra figyelek: 1. lehetőleg minél nagyobb kiszerelésben tudjam megvásárolni (így kevesebb a csomagolóanyag), és 2. a csomagolás minimum szelektálható legyen, azaz semmiképp se kelljen a kommunálisba dobnom. Ez épp a műanyag szelektív gyűjtőbe kerül egy gyors öbítést követően.
zöld hulladék: répa- és tojáshéj, utóbbi alaposan összetörve a gyorsabb bomlás érdekében. Gilisztakomposztálóba kerül.
papír tasak: a vaníliás cukor elvileg könnyedén elkészíthető otthon a konyhában is. Mivel egyelőre nem fogytam ki a meglévő készletből, ezért eddig nem próbálkoztam vele. Még két ilyen tasakom van, úgyhogy lassan időszerű lesz, mindenképp be fogok számolni az eredményről. A csomagolás a papír szelektív gyűjtőbe kerül.

Mi került a vegyes kukába?
citromhéj: mivel nem bio, ezért sajnos nem komposztálható, és ez az összes déli gyümölcsre vonatkozik, nem csak a citromra.
élesztő csomagolás: ez sajnos nem szelektálható és én magam sem tudom mire használni.

július 13 mérleg hulladékdokumentáció zoldeletmod.hu

A július 13-i szemét súlya: 23,2 gramm.

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-13 között összesen: 26,85 gramm.

 

JÚLIUS 12

Blokk zoldeletmod.hu Hulladék zoldeletmod.hu Szelektív hulladék zoldeletmod.hu

Július 12-én már csomagokat is adtam fel postán, voltam több helyen vásárolni és egyéb ügyeket intézni.

Az alábbi hulladékoktól mentesült a vegyes kuka:
postai papír boríték + műanyag fólia: áru érkezett benne a hulladekmentes.hu webáruházhoz, szerencsére nem volt agyoncsomagolva. A boríték papír szelektív gyűjtőbe kerül, az árut védő műanyag fólia a műanyag szelektívbe.
ruha méretcímkéje: vásároltam egy új ruhát biciklizéshez, a méretét jelző papírcímke a papír gyűjtőbe kerül.
szórólapok: hétvégén egy átfogó egészségügyi vizsgálaton vettem részt az országjáró szűrőkamionnak köszönhetően, mire végeztünk már nagyon siethetnékem volt, ezért nem néztem meg, hogy mit nyomtak a kezembe búcsúzóul, csak ma. Sajnos konkrétan semmit sem tudok a csomagból hasznosítani, gyógyszerreklámokkal van teli és olyan írásokkal, amik a betegségtudatom növelését nagyszerűen megalapozhatnák. A szelektív gyűjtő helyett inkább félreraktam, töltőanyagnak fogom használni később egy törékeny termék postára adásához.
műanyag fólia: elfogyott a ragasztószalagom, amit a csomagolások lezárásához használok. Megtehettem volna, hogy csak a szalagokat kérem és a műanyag csomagolást otthagyom a boltban (eleve ki volt már nyitva), azért hoztam el mégis, hogy biztosan szelektív gyűjtőbe kerüljön.
zöld hulladékok: erről ezúttal nem készítettem fotót, került bele kávézacc, teafű, eper kocsánya.

Mi került a vegyes kukába?
gyógyszercsomagolás (2. képen).
ruhacímke: a nem papír alapanyagú, ruha belsejéből kivágott címkével sajnos nincs mit tenni, kommunálisba való (ezért IS érdemes használt ruhákat vásárolni).
ragasztószalag: a megkezdésekor levágott darabka a vegyes kukába kerül.
blokkok: mivel sajnos mindegyik hőpapír, ezért nem lehet szelektíven gyűjteni.

Fagylalt papír nélkül textil szalvétával Limonádés üveg csomagolás cellux nélkül kötözőzsineggel zoldeletmod.hu Törékeny áru bélelése szórólapokkal zoldeletmod.hu

Hogyan előztem meg további hulladékok keletkezését ezen a napon?
– a zöldségesnél: tojáshoz vittem magammal tartót, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig vászonszatyorba pakoltam.
– a postán feladott csomagokhoz csak azt használtam amit nagyon muszáj, ha lehet olyan anyagokból, amiket még lehet használni, vagy szelektálni: a törékeny üvegárut abba a védőfóliába csomagoltam amiben érkezett, ragasztószalag használata helyett viszont kenderzsinórral rögzítettem. A csomagot összegyűrt szórólapokkal béleltem ki, amik szelektálhatóak, de egy nyáresti szalonnázáshoz is tökéletes gyújtósak lehetnek. (szerencsére a postaládába nem kerülnek be szórólapok, azok egyben vannak gyűjtve a ház bejáratánál, onnan szereztem be).
textil szalvéta fagyihoz: a fagylaltot papírszalvétával szokták átadni. Higiéniai okokból a fagylaltosnak muszáj ezzel a papírral megfognia a tölcsért és úgy beletennie a gombócokat, az átadáskor viszont ezt megtarthatja és használhatja később is, mi pedig ezzel sem termelünk további egyszer használatos szemetet.

Hulladék súly július 12 zoldeletmod.hu

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya július 11-12 között: 3,65 gramm.

 

JÚLIUS 11

törött-limonádés-üveg-5-literes műanyag-zacskó-és-wc-papír-guriga komposzt-hagyma-teafű-paprika kenyérmaradék

Kértétek, hogy legyen mindig egy rövid összefoglaló arról, hogyan zajlott az adott napom: az elmúlt bő másfél hétben nem voltam otthon, vasárnap késő éjjel értem haza. 11-én nem kellett mennem sehová, mivel mostantól kezdve túlnyomórészt már csak otthonról dolgozom (a blog és a webáruház, valamint az egyéb saját szolgáltatások – pl. előadások tartása – mellett környezeti kutatásokat végzek egy cég számára). Így a hétfői napom a hétköznapokba való visszabillenésről, és a munka fonalának felvételéről szólt, nem voltam sehol, ahol hulladékká váló anyagokat tudtam volna beszerezni, csak egy bankautomatánál készpénzt felvenni, ott viszont nem kértem bizonylatot.

Az alábbi hulladékoktól sikerült tegnap mentesíteni a vegyes kukát:
limonádés üveg: csomagolás közben sajnos leesett, és eltörött az alja, ezért az üveg szelektív hulladékgyűjtőbe kerül.
műanyag fólia: vasárnap a X. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon tartottam előadást (rendkívül jó rendezvény, csak ajánlani tudom mindenkinek!), kaptam Gyuri bácsiéktól ajándékba egy-két dolgot, például az egyik könyvét is, az volt ezzel a fóliával védve. A műanyag szelektív hulladékgyűjtőbe kerül.
wc papír guriga: a papír szelektív gyűjtőbe kerül.
zöld hulladékok: hagymaszár, teafüvek, paprikacsuma. Régóta nem veszek már filteres teákat, ezért a plusz csomagolással sem kell bajlódnom, áztatást követően egyből mehet a komposzt gyűjtőbe a tealevél. A hagyma az erkélyről van, a paprika pedig a közeli zöldségestől, ahonnan vászontáskával lett elhozva, így felesleges hulladék nem keletkezett a vásárláskor. Előbb-utóbb mindegyik gilisztakomposztálóba kerül, de addig is egy külön komposzt tárolóban várakoznak.
kenyérmaradék: előfordul, hogy megmarad egy kis kenyér darabka az étkezés végeztével, ilyenkor ez egy külön kenyérgyűjtőbe kerül száradni, etetőanyag lesz belőle a horgászathoz.

A kommunális hulladékba kerülő anyagok súlya július 11-én: 0 kg.
/ha valamit ki kell dobnom a vegyes kukába, annak súlyát mérni fogom grammnyi pontosságot megadó mérleggel, így a hónap végére nem csak a mennyiségről, hanem a súlyról is lesz fogalmunk (egy átlagos magyar állampolgár napi szinten 1 kg hulladékot termel)/

Kosár

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Legutóbbi hozzászólások